自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-4-23 14:01
做乜樓主如夢初醒咁
香港當年70-90年代時都大把歌係抄外國, 日本
當時係樂壇全盛時期

我當然知當年多改編,不過估唔到唱腔都抄埋

複式洋房

KTKTKT5 發表於 24-4-22 22:46
連唱腔都跟足

The Cranberries嘅名曲Zombie,大家會有d印象

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-4-23 14:01
做乜樓主如夢初醒咁
香港當年70-90年代時都大把歌係抄外國, 日本
當時係樂壇全盛時期

我知多改編,不過唔知唱腔都抄足

複式洋房

回覆 KTKTKT5 的帖子

鍾意當年佢未大紅前唱soul,佢把聲唱soul真係有feel,其實冇乜香港歌手甚至華人歌手唱soul真係有嗰種feel,佢係非常少數可以唱到有feel嘅華人歌手,其他人把聲唔多啱唱soul
佢把聲歌手嚟講其實唔係好靚,不過好有特色,反而之後唱嗰啲歌冇點用到佢把聲嘅特色,失去自己風格

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

一早知

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

登陸火星 發表於 24-4-22 23:13
王菲夢中人跟足The Cranberries 首Dreams,其實她的前衛造形多數抄外國歌星

https://k.sina.cn/article_56 ...

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

當年已經知道,當時佢去咗美國讀書之後,吸收咗好多外國歌手例如The Cranberries 同埋Bjork 嘅演唱技巧同型像,唔再剩係鍾意鄧麗君,返到香港之後,就改變咗之前老套嘅形象。其實我覺得佢係好成功嘅,因為當年唔係佢,我都唔會認識原唱者,而且當年個個紅歌星都會改編日本同歐美嘅歌曲,都係好正常嘅事!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Tabo63 發表於 24-4-23 10:00
我都係最鐘意Ode to my family, 成日loop黎聽。。可惜女主音咁早走。。Shenna O' Connor都好聽,但又係早 ...

x 3 隻碟我當年成日播成日唱,依家仲響度吖,應該大家差唔多年紀喎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆樓主:

Cranberries 當年响美國好紅㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babyballball 發表於 24-4-22 10:57
樓主慢左30年先知

呢個post 係咪90年代開的?

大宅

KUDOS 發表於 24-4-23 20:55
當年已經知道,當時佢去咗美國讀書之後,吸收咗好多外國歌手例如The Cranberries 同埋Bjork 嘅演唱技巧同型 ...

講開鄧麗君,我好鍾意王菲翻唱嗰隻碟,首首歌都好好聽 。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊