自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

上校車 發表於 24-4-23 09:17
而家個trend 係咁架, DSE 完都差不多18歲, 你想下自己18歲時候做緊咩? 約法三章, 去一D 安全地方 (多數都係 ...

認同,見隔離帖個樓主話佢地唔揀住一二星,我就接受唔到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

blueglass 發表於 24-4-23 09:32
未成年啦, 同埋當中有一個 比較 鍾意包拗頸嘅人, 都驚呢個人喺外面同人嗌交 , 到時幾個 未成年 唔知識 ...

呢類麻煩友如果喺海外再係咁,會比人離棄
放下自在

男爵府

睇吓佢哋去邊,如果落後 (例如: 印度、柬埔寨) / 出咗名治安唔好 (例如: 美國、歐洲某啲國家) / 太遠就一定 say no;太遠嘅話就算我飛得過去善後最快都過咗成日 (除非有親戚喺當地),短途先進治安比較好嘅國家 (例如 日本、台灣、國內大城市) 就可以考慮...

水晶宮

polliebb 發表於 24-4-23 09:35
認同,見隔離帖個樓主話佢地唔揀住一二星,我就接受唔到

調轉立場, 自己都接受唔到1,2星既旅館仔點解要自己仔女去接受1,2星呢? 安全唔係最應該考慮咩

象牙宮

blueglass 發表於 24-4-23 09:09
如子女話考完DSE同學一起去旅行,JM們放心嗎?始終都係未成年及第一次單獨出外(遊學老師帶隊另計),會比還 ...
無問題,仔同唔同同學去幾轉,
覺得佢返來更會照顧朋友,其實好體驗.

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 24-4-23 09:30
係,自己賺錢自己去,真係幾滿足

係呀,我仔由中學畢業到大學畢業已經去咗幾次旅行,日本都兩三次了,全部係自己出,已經好識plan行程 : 買機票, 揀酒店, 買JR Pass, 點慳到錢,E家有時仲教番我轉頭,邊間酒店平靚正,買邊D Pass抵,其實佢哋後生,應變能力好高,正如去日本,3星酒店如果識揀,一D都唔差,keep住留意優惠,會執到平靚正嘅嘢,佢同我講,反正都係瞓一晚,第二朝7仔買個三文治就出去玩,使乜住4/5星酒店呀!

大宅

回覆樓主:

地點佢哋想去星加坡

大宅

cattz288 發表於 24-4-23 09:35
呢類麻煩友如果喺海外再係咁,會比人離棄

呢個人 聽我個仔講 去食嘢同人嘈,去 ikea同人嘈, 去starbucks 同職員嘈, 相信都係幾麻煩嘅人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

阿女預告我知佢會同同學去
我當然唔想, 不過企佢角度諗又真係好開心
佢地預計去日本, 阿女識日文
我都諗定大不了我都去
只係大家唔同住唔同行程
萬一有咩事, 我仲可以support
始終到時都唔夠18歲

象牙宮

blueglass 發表於 24-4-23 09:28
參加旅行團我會放心好多, 提議咗佢哋 ,佢哋要自由行。
去邊?

大宅

yurijm 發表於 24-4-23 09:34
我識有媽咪話會偷偷一齊去同一地方
佢話唔放心仔女去,又係未夠18
於是叫埋老公一齊去,全程 ...

[/smiley

侯爵府

blueglass 發表於 24-4-23 09:09
如子女話考完DSE同學一起去旅行,JM們放心嗎?始終都係未成年及第一次單獨出外(遊學老師帶隊另計),會比還 ...

男or女?男仔應該冇問題,女就可能擔心d

象牙宮

yurijm 發表於 24-4-23 09:34
我識有媽咪話會偷偷一齊去同一地方
佢話唔放心仔女去,又係未夠18
於是叫埋老公一齊去,全程 ...
呢度有媽咪分享,同機同酒店添.

象牙宮

blueglass 發表於 24-4-23 09:43
地點佢哋想去星加坡
星加坡咁安全,唔怕喎,比佢學習下喇!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

minniemouse131 發表於 24-4-23 09:41
係呀,我仔由中學畢業到大學畢業已經去咗幾次旅行,日本都兩三次了,全部係自己出,已經好識plan行程 : 買 ...

真!呢類體驗要自己落手落腳去做過先有,成長,經驗
放下自在

大宅

katrinamama 發表於 24-4-23 09:46
男or女?男仔應該冇問題,女就可能擔心d

大頭蝦男

侯爵府

cattz288 發表於 24-4-23 09:26
我同同學校當年都係20歲一齊去歐洲,當年乜都無都係咁去,所以考完dse,乜都可以上網book定,已經安全好多 ...

現在有Google map, Google transfer, 有埋上網電話卡,的確比廿年前好

象牙宮

blueglass 發表於 24-4-23 09:43
地點佢哋想去星加坡

星,可以講英文/普通話,又安全,無咩要擔心喇
放下自在

複式洋房

成班同學一齊去一定係開心嘅
唔會話唔比!

象牙宮

katrinamama 發表於 24-4-23 09:52
現在有Google map, Google transfer, 有埋上網電話卡,的確比廿年前好

咪係,當年又無online book酒店,拎住本let's go europe,歐陸遊就出發,一股傻勁
放下自在

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊