自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

YuYuMother 發表於 24-4-24 09:58
男人係咁!永遠都係豬隊友!點止箍牙?就算搵學校都係。成日話讀到書讀咩學校都得冇影響!痴痴地 ...

我老公就係咁

別墅

我女都係倒及,4歲係政府牙科睇高級牙醫話算嚴重等大個做手術,6歲睇私家矯齒專科,8歲開始帶定位器,拉上顎出嚟,上門牙生歪晒順便cool埋,年半攪掂,靚晒,keep住每年覆診,每晚帶牙膠瞓覺,帶到16歲唔肯再帶,17歲覆診牙醫話可以唔帶,跟住冇再覆診,19歲睇政府牙科保健洗牙照x-ray,4隻智慧齒直生冇歪到。當時矯齒專科牙醫有講過睇下round 1做成點先,有需要可能要做手術,好感恩一次攪掂!

當年整咗5萬8千,幾年後有朋友帶仔女去整話加到10萬,而家唔知要幾錢,果時可以分期。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔倒及,而家13歲先整,牙醫話而家換晒牙岩做,太早反而唔好。我仔係細細個已經年年睇私家牙醫

珍珠宮

lalalumlum 發表於 24-4-23 23:27
外國小朋友好多6、7歲就搵專科牙醫檢查一次。檢查完就牙醫決定點整,唔係由家長覺得太細、覺得換哂乳齒先囉 ...

香港學童保健成日叫人換晒牙先去
其實好錯!!
應該一早去搵專業牙醫比ADVICE

但香港整牙真係貴, 唔係人人有錢
4-5萬起跳

珍珠宮

Little2014 發表於 24-4-24 10:04
唔該晒你

唔好諗住搵牙保搵政府幫你,佢哋一尾只會話大左生晒恒齒先再處理!政府無咁多資源比市民。

我姑仔因為家屬係公務員所以免費,但一樣等佢大左先搞,當時佢已18歲了。

其他市民未必有呢個福利。

唔好拖得太耐先處理。

因我都擔心我女有遺傳,我都有搵過關於倒及牙資料,早啲處理就係唔想去到要做手術呢一步。 無法,呢啲錢唔慳得!

珍珠宮

lamlam0710 發表於 24-4-24 09:39
冇呀。今個星期正式開始上顎擴大,而未來一年或1年半要附加埋個 face mask 一晚戴最少8小時

載住藍色舊野瞓覺

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

lamlam0710 發表於 24-4-23 23:17
阿女第一次箍嗰15星期係蘇麗英醫生,今次擴闊上顎係由胡春琳醫生。

其實最佳擴闊上顎黃金期係 10歲,醫生 ...

想問下點解第二之唔搵返蘇醫生既?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我係倒及, 無唔齊
16歲cool牙, 18歲完成
初時又係講到好複雜又話要做手術, cool完如果唔得都要再做手術
18歲cool完我應該可以拍到牙膏廣告

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女都係倒及,上顎唔夠位,仲有7隻牙未出,醫生先幫佢戴擴弓器,戴左3個月上顎多左1cm有多,倒及明顯改善。而家戴隱形牙套排牙中。
亞女未夠10歲

因為我地盡量唔想佢脫牙,所以早求醫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

littlesheep123 發表於 24-4-24 15:39
想問下點解第二之唔搵返蘇醫生既?

因為蘇醫生話阿女顎骨細一定要剝4隻牙,阿女先得果 11歲,我梗係再搵其他醫生 consult 下,胡醫生而家幫佢擴大顎骨睇吓可唔可以保住啲恆齒。

疫情期間我自己都搵蘇醫生箍牙,效果理想而且唔需要剝牙, 1年半就拆箍 成個人開心晒。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

cara.mak 發表於 24-4-24 15:35
載住藍色舊野瞓覺

係,我都因為呢個 face mask 再 consult 多兩個牙齒矯正科醫生,始終晚晚瞓覺好影響睡眠質素。走去見其他醫生我隻字不提呢個Treatment,但竟然大家不約而同都係比呢一條片我睇。

咁冇辦法啦,阿女自己都話佢可以,所以我哋就揀咗胡醫生。

男爵府

我女倒及,三年級見醫生立即上cool帶擴展器,三個月到已經ok, 因為疫情同等佢換牙,五年級再正式cool,中一完成,前後七萬咁上下

男爵府

vencyk 發表於 24-4-24 16:28
我女倒及,三年級見醫生立即上cool帶擴展器,三個月到已經ok, 因為疫情同等佢換牙,五年級再正式cool,中一 ...

即刻cool左2次?

男爵府

怕貴可以去深圳睇下幾錢,去大眾點評睇下評語。
attach1/tmp/phpk45suv

珍珠宮

lamlam0710 發表於 24-4-24 16:03
係,我都因為呢個 face mask 再 consult 多兩個牙齒矯正科醫生,始終晚晚瞓覺好影響睡眠質素。走去見其他 ...

諗起都辛苦,加油,捱埋去

伯爵府

Little2014 發表於 24-4-24 08:00
我老公反對,仲講晦氣說話。所以覺得有啲煩

希望你同 c6 有共識,如果等大 d 先攪就一條心而家唔好再 search 資料,越睇你只會心郁郁想即刻做。

不過都提醒一下,時間過咗就冇得返轉頭,同埋預咗箍牙一定貴,仲要係越嚟越貴,但千其唔好貪平,到時得不償失,要搵個信譽好嘅矯科齒醫生。

男爵府

Little2014 發表於 24-4-24 16:34
即刻cool左2次?

Yes

伯爵府

cara.mak 發表於 24-4-24 15:32
唔好諗住搵牙保搵政府幫你,佢哋一尾只會話大左生晒恒齒先再處理!政府無咁多資源比市民。

我姑仔因為家 ...

依家牙科保健都update 咗個做法了。
佢哋會俾張紙家長叫你自己帶個未出齊恆齒嘅小朋友去牙齒矯正科。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊