自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

syne403 發表於 24-4-24 15:04
例如買少D和食少D貴價嘅嘢,留返出遊和北上消費先使豪D?呢篇財經報導又講得幾有道理

https:/ ...

出街食少左。 不是很好食。

家中食。
北上食。/ 网購內地。

香港消費是有降級: 在外消費有升級。政府要了解民生。
不再工作搵銀 。理性消費。精明消費。 傾向实用性。

消費會降級 vs 精明消費?
消費降級是指消費者傾向以價錢選擇產品多於以質素與品牌為先。

中國消費降級 反助低價電商拚多多實現「逆襲」拚多多低價、免運,以及慷慨的退貨政策,她每月會繳交10元會費以獲得更大的折扣。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

第一階段減本地消費,係有膠袋費開始,戒除咗行商場行超市行日本城759,浪費亂買嘢習慣,因為好難拎返屋企。自此就開始玩淘仔入坑。一車車拉返屋企。
第二階段再減本地消費,係有「防疫」開始,戒除咗行商場浪費亂食嘢習慣。自煮令我好開心。
第三階段再減本地消費,係有膠刀叉費開始,有咗膠刀叉費食肆趁機全面加價轉嫁食客,全面百份百自煮令我更好開心。
第三階段減全面消費,係有垃圾累退税開始,會戒除淘仔浪費亂買嘢習慣。
定期本錢增加令我好開心。真心好感激幫我慳錢。

大宅

有, 收入冇加, 物價貴! 樣樣都要慳, 儲多的錢去旅行!

大宅

redhot 發表於 24-4-25 10:44
旅遊方面,我都非常同感,國內旅遊性價比高之外,治安、配套都比國外好,玩得放心好多,所以我近年轉變了 ...

同埋好多野都比国外方便,我自己有大陆手机号同银行卡,坐地铁唔使买飞,反而国外係外国人身份好多野冇国內咁方便

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

冇北上,都係咁洗,冇改變

子爵府

因為我無北上,亦越來越不喜旅行,開關後未去過

男爵府

kk80400 發表於 24-4-24 15:20
係有集款可以裝到2對,但係佢話冇哂呢款,要我買3個,所以夾埋呢個原因,就唔鬼買囉,我拎都麻煩嘛
...

店舖為了三蚊而捐失了生意,真唔憂做,以前還到這情況,會彈性處理。

男爵府

有,因為通關後多北上,發現同類產品內地平好多(例如日用品),寧願係香港買少d,上去時一次過買多d

同埋垃圾徵費計劃就快實施,盡量唔買用唔著嘅嘢

珍珠宮

都係咁上下

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

9.9銅製蓮花香插賣我100港紙
當人傻仔逼人去大陸網購
還你千世笑來世未必能遇到

水晶宮

HappyHappy888 發表於 24-4-25 12:45
同埋好多野都比国外方便,我自己有大陆手机号同银行卡,坐地铁唔使买飞,反而国外係外国人身份好多野冇国 ...

國外指邊度?日本歐洲喺電話拍 credit card/交通卡。
外國人喺內地就真係有 d 難

複式洋房

伯爵府

rhung 發表於 24-4-24 17:56
有次係G2000取衫,前面個客又係買咗千幾蚊野,但係個sales醒目,包貨時,話送個袋給客人,唔駛收錢既,個 ...

其實真係好睇sa ~
我新年前買鞋,2對~有帶袋,佢都好好人話「借」個袋幫我入袋,我開心,佢又開到單~
買左千2~

大宅

pauline_c 發表於 24-4-25 16:18
國外指邊度?日本歐洲喺電話拍 credit card/交通卡。
外國人喺內地就真係有 d 難
...

国外都係用信用卡为主

珍珠宮

我冇減,日日洗錢,我唔想幫襯開店執粒

男爵府

kwokdicken 發表於 24-4-24 15:12
北上都唔食得幾耐食
香港經濟黎緊有9成會面臨山泥傾瀉恐佈
唔係沙士果種, 係美國大蕭條果種

點解

男爵府

回覆樓主:

伯爵府

波叔話…香港唔係靠平
但唔會係貴到唔合理
波叔個個月甘高人工,點知民間疾苦
之前有返下上去,但都係商場,打牛火煱,片皮鴨,真係無咩特別,除非長假,星期六日睡晏D,出個旺角行下,下午茶就一日,執下屋洗下衫好快一日,細路無假放,又要做功課測下驗,都係留港

伯爵府

wasabikingdom 發表於 24-4-25 21:45
點解

尾國搞中國,
以前香港靠尾國先發達,而家尾國要搞中國,所有產業外流,
就算唔外流既都無左中美市場,或者中國廠轉到東南亞,已經唔洗再經香港,
香港d物流已經嚴重下跌,果D原本要經香港既出勾尾既貨,已經大幅改變跳過左香港轉口,
唔止海運已經半死,連最有優勢既空運都受到嚴峻沖擊

一方面本身就係因為地緣國際關係香港先食倒呢條水,
另一方面係內地城市學左好多先進技術,人工又平,大副搶走左香港既生意,香港已經無左競爭力,係年年大幅下跌

香港最重要賺錢既金融
尾國下令左全部美資唔買得港股中股, 已經幾千億退市
黎緊仲傾緊被動基金要強制退出港股, 而家港股靠呢D基金個個月幾千億成交, 到時呢D都無埋

香港本身金融行業人工好高, 高過新加坡幾成, 內地幾倍
仲有成個金融業養起大量會計、核數、法律呢D高薪既週邊行業,仲有商務客消費得起餐餐四、五位數既開消,
呢D高薪人又養起高消費餐飲、零售

你知唔知點解香港以前上市咁好賺
因為內地企業係外國上市,要收好高稅,而中國優惠香港,係香港上市只係收一半,
所以要吸外地資金,好多內地係會係香港上市,或者用香港做跳版,先上一浸

而家中尾交惡, 所有上市都受影響
氣氛差到連以前十份一都無既股上市都變神股, 仲要投資氣氛
最近D上市都輸到跳樓,內企見倒香港兩個字都怕,連淨返最細果一浸都無埋,直言香港股市投資氣氛太差

點解以前內地香港上市有用,因為勾尾水會流入香港,所以內地可以黎香港吸勾尾水
而家勾尾走人,內地企業黎香港上市仲要吸返內地水,咁黎香港上市做咩,仲貴D,不如返內地A股,洗乜比你香港賺,如果你香港吸唔倒勾尾水
你唔係以為靠香港七百萬人係可以撐得起祖國十四億人企業個市嘛? 從來都係靠勾尾架

以前入口野內地人要黎香港買
近年好多野內地調整左關稅,再加上有三亞開左免稅港,大量以前黎香港買既野內地都有得買同埋唔洗高稅,
三亞又好行,服務又好,又有以前香港先有得買或者內地稅好貴果D野賣
已經唔洗黎香港

香港完全無產業,
呢個係一體化年代,如果無一個獨有產業,例如尾國有創科、中國有舉世無雙既製造業、某D地區造到其他地區造唔出既晶片,或者以前香港因為歷史同地緣國際關係因素可以做中間人、又或者中東俄國咁有大量天然資源

否則既話,係唔會有香港咁既人工

而,而家香港無左佢原本賺錢既野
係全面失去,同埋全線被取代
無可能繼續有咁高人工

就係以前有呢D支柱產業,香港侍應先可以有萬幾蚊人工
如果呢D支柱產業逐步萎縮,由金字塔一路縮落去,香港侍應只會得返8千蚊人工,文員得返6千5,BK JM C6全線被裁員

黎緊香港人工一定會愈黎愈跟唔上,可能倒退,亦可以好似日本咁三十年無進步
呢個係可見既未來
除非忽然屎忽撞棍撞倒D發財路
而家基本上無人講倒一個香港唔會衰既原因出黎

子爵府

回覆樓主:

在香港都係一樣咁出街食,沒有降級。一個月一次去深圳食玩買,的確係平靚正!比較下,在香港會覺得唔抵食,服務差。
始終香港經濟差,股市樓市都唔升,影響好大

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊