自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

打了2次香港客服,第二個直接叫平台介入,平台話賠償200紅包,但我貨品加運費係220,而且我問過順豐,電子產品要公司對公司才可寄,平台都唔肯退款了事,唯有接受200紅包,將損失減少,但睇返變了交易成功,益左賣家,真想投訴賣家,但驚影響我紅包,用了紅包才算
‐------------------------------------

買電器產品前已問清楚賣家型號等資料,
另外都有問如果用唔到可唔可以退貨(因為是電視天線)

今日收到貨,佢畀我唔係我買嗰款, 牌子同型號完全唔同, 咁都算啦我照試下插電視睇下接唔接收到,點知都係完全收唔到, 咁我就申請退貨, 我申請退貨原因係接收唔到訊號,
但係就被賣家拒絕,賣家要我更改退貨原因寫唔喜歡, 咁我就照更改,
以為有個地址可以寄返畀佢,點知系統話地址異常,要我聯絡賣家
我聯絡賣家,但已讀不回

琴日搵咗淘寶客服佢叫我先撤銷申請退貨, 咁我就按照指示處理

另外我都有講出我情況, 淘寶客服叫我再申請退款, 退款原因係話我嘅貨品同我收到的不相同,但要有證據

但係我呢個賣家應該係分未有心玩嘢,所以我覺得我申請咗退款都未必會接納,

請問我該如何

我有cap低當時問賣家的圖, 問我買嘅係咪呢個產品,我仲話驚買錯所以問清楚

點知收到返嚟同我所買嘅係唔一樣

請教如何處理好,謝謝

別墅

可以申請店小二介入,截圖照片都係證據

子爵府

如有cap圖証明 客服會幫到你
但你要等 同埋可能要寫清楚有乜問題
要作一段文咁
要預一星期先攞得返錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

照淘寳客服做。SHOW返你落單既型號、期間既對話,同拍埋剛收到既電視型號SD 俾淘寳客服。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

要對老公好 發表於 24-4-24 18:33
買電器產品前已問清楚賣家型號等資料,
另外都有問如果用唔到可唔可以退貨(因為是電視天線)

電視機還是電視天線
原本買哪個牌子型號
收到是哪個牌子型號

男爵府

唔需要店家接受,
型號唔同就影相加截圖買果時張單,
之後搵淘寶小二一路搞,
過程中賣家有咩花神完全一概唔理,
淘寶叫你點搞就點搞,
百分百保障買家。

珍珠宮

gruntel 發表於 24-4-24 18:45
唔需要店家接受,
之後搵淘寶小二一路搞,

請問喺邊個位搵到淘寶小二?

男爵府

我的淘寶 -->右上角「官方客服」

水晶宮

淨係俾錯貨都已經可以申請 退貨退款。

大宅

Anka 發表於 24-4-24 18:41
電視機還是電視天線
原本買哪個牌子型號
收到是哪個牌子型號

我買室內電視天線接收器

大宅

gruntel 發表於 24-4-24 18:45
唔需要店家接受,
之後搵淘寶小二一路搞,

照申請退款嗎?
如果佢玩野搵淘寶介入?

大宅

howmuch 發表於 24-4-24 20:27
淨係俾錯貨都已經可以申請 退貨退款。

那貨品運費我要不要負責
到付嗎?

水晶宮

要對老公好 發表於 24-4-24 21:19
那貨品運費我要不要負責
到付嗎?

你可能要上深圳退,先同淘宝客服講,用电話,再跟佢教你方法,在退款里寫理由,截對話圖片上傳。你可問埋淘宝客服运費怎計,是否有運險費。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你只要有對話截圖同貨物相片,證明係賣家出錯,淘宝客服會幫跟進的。
當時個賣家都玩野,三四日後先肯退款比我。

男爵府

要對老公好 發表於 24-4-24 21:18
照申請退款嗎?
如果佢玩野搵淘寶介入?

跟淘寶客服做就得,
賣家玩乜你都唔使理,
客服會同你對接。
我之前有次貨不對辦想退貨,
賣家連退款果part都關左冇得俾我搞,
客服強制開返俾我退。
無論我寫咩個賣家都已讀不回,
客服就同我講根本唔使理佢,
跟佢程序就退到貨退款。
只有運費果part,
客服話只可以強制賣家退大陸果part運費,
香港果part運費只可以睇賣家有幾多良心同重視評價,
我退過幾次只試過一半機率可以包返。

子爵府

我試過兩次比錯貨,都退到款,唔使寄返比佢,可能平野$10$20

水晶宮

要對老公好 發表於 24-4-24 21:19
那貨品運費我要不要負責
到付嗎?

跟程序,在大陸寄出,可以claim 運費險。

男爵府

我早幾個月買咗電暖毯,但收到嘅貨嘅型號同款式同我訂嘅都唔同 ,仲要佢個店係冇嗰隻款嘅,賣家叫我退貨退款,但香港段運費唔包,因為我覺得賣家唔老實,我要求客服介入,我晌youtube搵到條片講可以搵香港客服幫手,我件貨百幾蚊,最後淘寶客服俾返百幾蚊紅包我,唔洗退貨。不過我都預咗最後如果都係要退貨,就去深圳菜鳥退囉,順便玩下食下野。

大宅

owen2012 發表於 24-4-25 01:28
我早幾個月買咗電暖毯,但收到嘅貨嘅型號同款式同我訂嘅都唔同 ,仲要佢個店係冇嗰隻款嘅,賣家叫我退貨退 ...

你就好,今日打電話,香港客服叫我要申請退貨及退款,我老實話我無回鄉證寄唔到件,佢叫我去香港郵局寄,我仲話要請假去寄,佢都叫我申請退貨退款

我有問送紅包了事,佢話要最後程序才決定

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊