自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024勳章

任何人在心目中也會有自己的理想型,憑着心目中的標準去找一個適合的對象,一直等待心目中那個理想的他。早前,有網民在討論區分享公司有位48歲的女同事經常抱怨「天下間沒有好男人」,更不斷強調7大擇偶標準,聲稱要求不過分但卻一直未能拍拖,引起了兩極網民熱議!
事主在帖文中分享這位女同事的4大擇偶條件:
1. 臉不用太帥,只需保持乾淨整潔
2. 身高達到180公分即可
3. 3.對方的年薪能達到150萬新台幣(36萬港元)
4. 在台北市中心至少擁有兩棟房產,房齡不超過10年,一棟自住,另一棟則出租
5. 不能與父母同住
6. 不期望對方擁有林寶堅尼等超級跑車
7. 不過就有一輛五年內的BMW大七系列的車

女同事在訴說自己的擇偶標準時,情緒激動,甚至流下了眼淚:「為什麼談一場單純的戀愛那麼難?天下的好男人都到哪裡去了?我要求的不多為什麼還是沒有姻緣?」原PO進一步補充,該名女同事外表看起來相當年輕,身材也相當出色,不像是一位即將步入五十歲的女性。不過,網友們的反應卻是一面倒:「男人很專一的~喜歡年輕的」、「48歲了夢還沒醒喔」、「48歲噢~~~要找的是伴!有沒有結婚已經不重要了!能在一起過生活,互相扶持才是重點!」、「符合這樣條件的男生身邊通常會有一堆條件很好的女生,你可能競爭不贏那些女生喔」、「好男人當然有,只是大你30歲而已」

水晶宮

佢要求最低薪金,又要有2層新樓,一架新寶馬七系。講到咁白,點係單純的戀愛。

港女自認現實,都未必有佢咁明碼實價

象牙宮

佢咩樣?好靚女?
點解48歲都搵唔到男人有原因。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

洗鬼哭訴,去一轉整形,已經可能“水鬼升城隍” 山雞變鳳凰

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

向錢看當然嫁唔出啦

伯爵府

2024勳章

Jane1983 發表於 24-4-25 09:46
佢要求最低薪金,又要有2層新樓,一架新寶馬七系。講到咁白,點係單純的戀愛。

港女自認現實,都未必有佢 ...

仲要唔係1822

水晶宮

回覆 蛋花湯 的帖子

咪係lor。48歲,都應該搵咗20、30年,都未知天命

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

身邊有幾個單身都有唔同要求。
有要高大,型同大隻。有個無論身高,人工,都要高過佢一定數目。
全部都要個樣睇得。普通樣都唔ok.
陪過一個相睇,個男唔差,佢話唔靚仔。又介紹過一個IT人,未見真人,睇相,佢哋笑人相衰又矮…5尺8…仲笑咗我幾年,介紹呢啲貨色。個男係好仔又有穩定職業,係木納啲囉!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

全部條件都是外在條件, 人品也不考慮一下?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

30年前都搵唔到,依家想搵到?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢要求嘅條件完全唔 make sence
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

Cathy1121 發表於 24-4-25 09:51
洗鬼哭訴,去一轉整形,已經可能“水鬼升城隍” 山雞變鳳凰

其實男人都好唔鍾意整容女人

stagea    發表於 24-4-25 10:57
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

Onlok 發表於 24-4-25 09:58
有要高大,型同大隻。有個無論身高,人工,都要高過佢一定數目。
全部都要個 ...

佢自己本身係咪靚女先?
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Onlok 發表於 24-4-25 09:58
全部都要個 ...

人揀你你揀人,唔少女人揾長期飯票又多多要求,唔諗下自己青春有跟,睇錢睇外表人哋都未必要你啦 !

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mickeywinnie3 發表於 24-4-25 10:04
佢自己本身係咪靚女先?

........佢哋覺得自己唔差,人工又確實唔差!
其實我介紹個真係好仔嚟……俾佢哋笑我幾年,我真係有啲唔開心架。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

制造話題,繼續活於夢幻中

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

蛋花湯 發表於 24-4-25 09:22
任何人在心目中也會有自己的理想型,憑着心目中的標準去找一個適合的對象,一直等待心目中那個理想的他。早 ...

自己係咩質素先
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樣靚身材正有女人味又夠姣有條男人或者會考慮,但48歲吾細啦,男人揾個後生點會揀你

珍珠宮

2024年龍年勳章

mickeywinnie3 發表於 24-4-25 10:04
佢自己本身係咪靚女先?

靚女都未必搵到。
我識得好多個樣靚身材正,要求高比佢哋搵到,但好多遇渣男,男有條件大把女埋身,無諗過結婚生仔, 幻想同現實2回事。反而靚女同醜男好多走到天長地久

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

咁多條件都叫單純戀愛
48歲應該面對現實

stagea    發表於 24-4-25 10:58

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊