自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡講咗想養poodle好多年,佢已經10歲,我同老公都覺得佢夠大可以照顧到狗狗講到做到,我地決定俾佢養Poodle難唔難養?有狗家庭要注意啲咩?謝謝各位意見

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wtwwwg 發表於 24-4-25 12:03
囡囡講咗想養poodle好多年,佢已經10歲,我同老公都覺得佢夠大可以照顧到狗狗講到做到,我地決定俾佢養Pood ...

Poodle聰明、親人、易教、唔甩毛
但佢始終係生命,會有生老病死,大人要預時間同金錢 (竉物唔同人,話隻狗病咗要突然請假,老闆未必鍾意)
仲有去廁所安排,屋內去?出街去? 唔出街痾都要間中放狗,邊個放?如果出街痾的話,係打風落雨落雪都要出去的
仲有一家去旅行,有冇人backup?

Poodle比較易教,操行問題由細慢慢train應該問題唔太大

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-25 13:44
但佢始終係生命,會有生老病死,大人要預時間同金錢 (竉物唔同人,話隻 ...

說出重點,
好多多買狗返來有問題就棄養。

朋友隻狗買返來來已要做手術7萬,共做過3次.

侯爵府

回覆樓主:

poodle好嗲同埋好癡身
勁可愛
而且都唔難教

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

每日最少要幫poodle全身梳手一次,唔梳毛會打kick,佢地品種淚腺有先天問題,早晚都要抹眼,養狗每日要帶去散步,每月要杜蟲,重要諗下去旅行有無人照顧,養之前去揾多d資料,養得好佢地壽命最少12年以上

子爵府

好媽媽勳章

囡囡講咗想養poodle好多年,佢已經10歲,我同老公都覺得佢夠大可以照顧到狗狗講到做到,我地決定俾佢養Pood ...

Poodle唔難養,好痴身,好適合有小朋友嘅家庭,我仔日日抱住狗狗做功課
除咗一般對寵物護理之外,poodle最常見係關節問題,佢哋後腿好容易骨折,所以唔適宜經常跳高跳低

伯爵府

租隻返黎養兩個月
試過知佢係唔係三分鐘熱度先真係買

伯爵府

忽然諗倒可能可以搞返個出租動物服務

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 24-4-25 16:16
忽然諗倒可能可以搞返個出租動物服務

動物係生命,有感情有智慧
你叫隻狗9588跟個唔識嘅人返屋企度「玩」兩個月,又返去等下次唔知咩人租

咁都諗得出,唔慌愛動物

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 24-4-25 13:44
但佢始終係生命,會有生老病死,大人要預時間同金錢 (竉物唔同人,話隻 ...

別墅

有小朋友養幾好呀,成長有個陪伴。poodle好親人,小朋友可以同佢地玩

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最緊要住嗰到真係可以養狗先

伯爵府

回覆樓主:

養貓狗投放大量精神,時間同金錢,尤其年老時,可以係十萬八萬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我養咗幾隻 Poodle,真係好似湊小朋友咁,佢哋又黐身又嗲又可愛,唔甩毛易打理
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

貴婦易養呀
聰明,嬌爹,易教,又唔會甩毛
個人建議養狗女,因有啲狗仔難啲教唔好舉腳痾尿
當然你哋唔介意呢樣就仔女都冇所謂
除狗糧,防疫針,仲要考慮平時剪毛沖涼,或有病時的費用

男爵府

有養狗仔,不過唔係poodle
以前同老公拍拖時養,直到大仔兩歲,隻狗狗老死左;
兩個小朋友一直都嘈住要再養狗,最後係哥哥升中前決定再養,依家養左兩年
開心既,我兩個小朋友日日都抱住隻狗,又會同佢傾計,個個都好鍚佢,放假會帶埋狗仔去街,一家人多左好多狗仔既話題
但你要預長遠照顧大部份都係大人,小朋友只幫到少少,佢地會執屎換尿墊,餵食,斟水,但大人要包底,沖涼佢地都會做,但吹毛通常我幫狗仔吹。
我隻狗仔兩個月返屋企已識在尿墊大小便,我諗poodle 咁叻,應該唔難教

別墅

剛入屋有時可能會亂吠同咬手,你要好有耐性教

子爵府

2024年龍年勳章

Poodle好痴人,好認人,真係唔好當囡既玩具,你一家都要真係鐘意狗,先好養!
你囡10歲,遲啲功課學業比較繁忙,應唔應付到?到時太忙,會棄養?我見過太多棄養既例子,咩理由都有…….
Poodle骨頭比較脆弱,要比較悉心護理。

子爵府

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 24-4-25 13:47
說出重點,

係!
醫療係好大開支,每次睇醫生,普普通通都一千幾伯!有朋友狗做手術,要十幾萬。你要諗清諗楚,有足夠能力愛心先好養

Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 24-4-25 13:47
說出重點,

係!
醫療係好大開支,每次睇醫生,普普通通都一千幾伯!有朋友狗做手術,要十幾萬。你要諗清諗楚,有足夠能力愛心先好養

Life must go on

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊