自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

baby7 發表於 24-4-25 22:38
同意
淨係BK都見咁多歪理
講真出去食lunch都會帶電話銀包架啦

佢哋會話你冇同理心,人哋清潔地盤嗰啲好慘, 拎唔到環保餐具,又冇地方洗。

珍珠宮

回覆樓主:

都係盡自己能力,我其實都覺得有套自己嘅餐具係最乾淨同穩陣,但事實真係唔係去到邊都方便,好似我咁,唔帶手袋嘅人,一個細袋仔夠裝紙巾已經就得,再裝餐具就好難,再帶埋小朋友,係難上加難~
不過係公司,我都係有一套餐具長用嘅,始終D一次性,可以用少一次,都想用少一次~

珍珠宮

畀面勳章

gruntel 發表於 24-4-26 09:47
你知唔知咩係走塑?了解過成個條例禁止d咩未?

第二階段管制措施在第二階段,條例將全面落實所有即棄塑膠 ...

其實你講緊外賣定堂食?堂食的話,杯、碟等塑膠餐具可以繼續用,所禁止嘅係 “即棄式”餐具。
外賣的話,自備筷子匙羹等食具容易準備,餐盒就真係會難。 其實有措施之前,紙飯盒都用過唔少,只係如果食店冇事先去source 有品質的紙質餐盒,一時之間真係會比較甩漏。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

其實環保同方便一定要取平衡,
每個人接受情況都不同,
我個人就帶水餐具/少用紙同膠袋呢D唔係問題,
但要我唔用M巾/山長水遠去回收就好有問題

珍珠宮

自備加濕紙巾,食完有班人洗唔到,用濕紙巾抺,環保人士今次輸了,越要環保,用更多,一隻紙、木餐具用幾隻,學人講環保

珍珠宮

畀面勳章

iamiam 發表於 24-4-26 10:07
自備加濕紙巾,食完有班人洗唔到,用濕紙巾抺,環保人士今次輸了,越要環保,用更多,一隻紙、木餐具用幾隻 ...

塑膠相對其他物質嘅分解係一個科學問題,與輸贏無關。

公爵府

我外賣一向走餐具,公司屋企都有自己餐具

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 10:05
其實你講緊外賣定堂食?堂食的話,杯、碟等塑膠餐具可以繼續用,所禁止嘅係 “即棄式”餐具。
外賣的話, ...

堂食都完全禁止左仲有咩好討論,
梗係外賣啦。
我絕對相信依家帶餐具果班人唔係因為環保,
至少唔完全係,
而係因為紙餐具太垃圾,
到時紙餐盒有幾cheap唔使想都知。

男爵府

回覆 loveclementine 的帖子

係呀,帶條匙更或叉唔難,唔通真係鋸扒咩...我家的中學生現在自己帶飯,當然都係自己帶餐具,咪又係咁,食完去洗手間沖一下再回家洗乾淨

珍珠宮

畀面勳章

gruntel 發表於 24-4-26 10:20
堂食都完全禁止左仲有咩好討論,
梗係外賣啦。
我絕對相信依家帶餐具果班人唔係因為環保,

純粹針對物料唔關環保事,紙餐盒可以好cheap,但膠餐盒亦都可以好cheap,即棄性的尤其如此,出去食只可以妥協。

子爵府

junetam 發表於 24-4-26 10:32
回覆 loveclementine 的帖子

係呀,帶條匙更或叉唔難,唔通真係鋸扒咩...我家的中學生現在自己帶飯,當然 ...

我囡小學時,用食完飯抹嘴嗰張紙巾清潔啲餐具,夜晚再連埋晚餐啲碗筷一齊洗。

竟然有人會話要額外用多5張紙巾嚟抹餐具

珍珠宮

畀面勳章

bhamcy 發表於 24-4-26 10:53
我囡小學時,用食完飯抹嘴嗰張紙巾清潔啲餐具,夜晚再連埋晚餐啲碗筷一齊洗。

竟然有人會話要額外用多5張 ...

係呀,某啲言論真係好令人費解。

其實用筷子、匙羹、刀或叉好, 沾染到 餸菜嘅地方只係食具嘅大約不到三分一, 唔明點解一張紙巾會抹唔到。

我真係想像唔到有人食外賣會用齊五樣餐具,然後每一樣都全支沾滿餸汁,要用紙巾獨立每張去抹。

男爵府

回覆 Fishqqma 的帖子

外賣d豬扒通常會切開2-3下方便食架, 都唔洗用刀切既,都唔明有咩好嘈

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 10:46
純粹針對物料唔關環保事,紙餐盒可以好cheap,但膠餐盒亦都可以好cheap,即棄性的尤其如此,出去食只可以 ...

咁都叫唔關環保事,
唔係政府限制,
全港市民需要用d咁垃圾的餐具?
係囉,環保供應商都話市民係要「讓步」啦,
咪整左鋸扒斷2次叉的經典囉,
冇合理的替代品就急急腳咁一下換哂所有膠製品,
仲要叫人忍,
忍啦忍無可忍你都要忍嫁。

侯爵府

鴨鴨比 發表於 24-4-25 20:16
你可以問下你屋企男士
當你冇合理解釋帶刀出街會點

我家男士係一定唔會自己帶餐具,其實又有幾多家中c6老爺老豆細佬哥哥,甚至仔仔會日日帶套餐具出街?

珍珠宮

畀面勳章

gruntel 發表於 24-4-26 11:35
咁都叫唔關環保事,
唔係政府限制,
全港市民需要用d咁垃圾的餐具?

尋日嗰一幕真係好令人o嘴, 我亦都唔明白點解要上演呢一幕。

但環保餐具做唔到嘅嘢, 膠餐具係咪可以完美做到?

如果去西餐廳食嘢, 毫無懸念會用金屬餐具吧? 如果客人點了扒類,侍應會特登攞走原本枱面上的金屬刀,換一把有鋸齒嘅金屬刀,以方便客人鋸扒。

金屬尚且要換刀,我真係唔知以前嘅膠刀,大家係咪可以好得心應手地“鋸扒”?

所以喺度恥笑尋日嘅記招之餘,不如諗下膠刀係咪真係咁完美。

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 11:55
尋日嗰一幕真係好令人o嘴, 我亦都唔明白點解要上演呢一幕。

但環保餐具做唔到嘅嘢, 膠餐具係咪可以完美 ...

膠刀你未用過就唔好寫出來問得唔得啦,
我用咁多次扒飯外賣的膠刀,
直頭百分百好使,
甚至有d比鈍鈍地餐刀仲要利落得多。
依家環保餐具的垃圾是連供應商示範都掩飾唔來,
仲口口聲聲叫人「係要時間適應」要人「讓步」,
一向用慣好野,
依家落差到要忍受吽蟲又化學致癌的紙皮,
(我講緊係以後將要替換的紙餐盒),
邊個唔出怨言?

珍珠宮

畀面勳章

gruntel 發表於 24-4-26 12:06
膠刀你未用過就唔好寫出來問得唔得啦,
我用咁多次扒飯外賣的膠刀,
直頭百分百好使,

哦,原來你覺得膠刀咁好用,咁不妨 keep住繼續帶喺身用。

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 12:09
哦,原來你覺得膠刀咁好用,咁不妨 keep住繼續帶喺身用。

即是你很建議市民日後隨身帶刀出街。

大宅

回覆 banbanmm 的帖子

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊