自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Pa123 發表於 24-4-27 01:01
唔駛在意新加玻d報導,好偏頗,因同香港係競爭關係。

咁夠衰啦. 比人唱. 點唔在意. 全球都知香港比人唱.丟哂亞爺面.D官成事不足敗事有餘

男爵府

政府系做得唔好!
星加坡借故炒作絕對係心地唔好!我一樣唔like

男爵府

回覆樓主:

新加坡,香港乜都關妳地事,管好自己啦,反感。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 24-4-26 18:36
香港政府及環保人士、個腦真係入晒水、麻鷹唔管、管埋D雞毛蒜皮嘅雞仔、飲管、膠叉、膠刀.......

試問一張 ...

我都好少可咁贊成你既講法
管理晒d 細眉細眼既野, 就大大聲打正環保旗號 要全港小市民去做

早排諗起, 以前tvb 邀請d 有錢佬 官員/ 議員去過 基層生活... 何家千金都有試過
影響民生既政策, 佢地應該親身去試左先.. 例如走塑 佢地去試2星期做 戶外工作, 放飯時 食飯既難處 叫人自備餐具係唔係可行, 垃圾袋/ 廚餘回收機 佢地最好 自己落手落腳 試2星期.唔好叫屋邨試行..., 佢地自己試完 就知點解市民反應咁大
唔好企係道德高地指責人唔配合

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

333s 發表於 24-4-26 17:49
可降解材料.... 港府知不知道???

其實有咩好笑?有好方法就提出同實行喇,地球已經變得又熱又多暴雨,唔知仲可以捱幾耐
放下自在

男爵府

回覆樓主:

今次香港這個環保笑話真係幫唔落,大部份香港人的反對聲音視而不見,硬推而沒配套,不知所謂!淪為其他國家笑柄,自找!星加坡笑得遲了。人地國家係經濟上幾咁進取,香港反而其道,租金已經不利商家,又談北上消費,再加去塑,增加商鋪營運開支,令營商環境雪上加霜。
我之前都成日在港消費,垃圾徵費簡直打消購物欲。
有時政府諗住推出左再撤回,但商鋪摺埋及撤資,唔係話開就開。
班官無遠見已經不嬲都係,幾十萬月薪只諗到係市民身上賺取垃圾錢,令到民怨沸騰。無助經濟!真係無眼睇!

翡翠宮

畀面勳章

ballonbb 發表於 24-4-27 11:23
咁夠衰啦. 比人唱. 點唔在意. 全球都知香港比人唱.丟哂亞爺面.D官成事不足敗事有餘
...

唱人嗰個唔一定岩,走塑係全球都在搵方法實行既環保政策,幾年前已經一共有170國家係聯合國決議於2030年前縮減塑膠用量。香港而家只係執行初期,就算做得唔好可以慢慢改,唔等如呢個政策本身係錯。

新加坡中意唱衰對手,反映佢係小家種,因為佢地深知香港有個大靠山,呢一種福氣係佢地冇既。俾呢啲小家國家唱有乜咁丟架,有本事佢地走出嚟支持大量用塑膠用品呀笨!
日日是好日

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-27 09:55
呢個 咁嘅正苦仲叫人生足3個,又垃圾徵費又無餐具,如果我未生3個應該唔會想生,掉尿片一日咁多條要俾多幾 ...

之前比生育2萬要還架

男爵府

回覆樓主:

膠出國際. 而家全世界都知香港政府d官係低能嘅

子爵府

回覆樓主:

民不聊生
怨聲載道

公爵府

2024年龍年勳章

my005 發表於 24-4-26 18:22
環保應講求教育,而唔應係強制﹗

每人有每人既適應,每人有每人既難處、不安,所謂甲之甘露,乙之砒霜,點 ...

你咁講、不如所有毒品首先合法化先、慢慢教育啲人啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平無奇2 發表於 24-4-27 16:54
你咁講、不如所有毒品首先合法化先、慢慢教育啲人啦
...

你用毒品黎做比喻? 真係得啖笑﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

2024年龍年勳章

my005 發表於 24-4-27 16:56
你用毒品黎做比喻? 真係得啖笑﹗

先進國家打劫小過500蚊都唔犯法添、好笑咩?慢慢教育吓囉

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

kit2004 發表於 24-4-26 18:54
呀特手仲話要唱好香港,依家政府帶頭整衰香港!比人笑到面黃

坐小巴,揸車阿伯係度講,上咗比卡超當(可能佢之前好睇好佢)一路揸一路好激動咁講,幾驚佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平無奇2 發表於 24-4-27 16:58
先進國家打劫小過500蚊都唔犯法添、好笑咩?慢慢教育吓囉

咁先進,你咪去囉﹗

我唔回喇﹗你自說自話啦﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

又製造笑話!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

青豆 發表於 24-4-27 11:33
新加坡,香港乜都關妳地事,管好自己啦,反感。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ballonbb 發表於 24-4-26 18:29
咁笑我地法.我決定今年唔去新加坡玩

我都係唔會再去

大宅

我係餓底 發表於 24-4-26 18:33
論丢架,香港真係一啲都唔執輸

鑊鑊新鮮

侯爵府

lilysun123 發表於 24-4-26 20:27
避忌套都禁啦不如

避忌套

首頁