自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

深圳街邊垃圾桶,同時有可回收桶,不可回收桶兩格。
香港街邊垃圾桶,只有堆填桶。
深圳吸管,外賣餐具,用可降解PLA物料。
香港用紙。

仲有冇其他可以比較下?
聚乳酸(PLA)是一種新型的生物降解材料,使用可再生的植物資源(如玉米)所提出的澱粉原料製成。 其具有良好的生物可降解性,使用後能被自然界中微生物完全降解,最終生成二氧化碳和水,不污染環境,這對保護環境非常有利,是公認的環境友好材料。

大宅

回覆樓主:

深圳啲回收桶好污糟,唔洗,連埋啲嘢食飲淨嘅嘢,就咁dum落去,香港啲回收桶乾淨好多,香港環保嘅人有心好多,奈何人地人工平,上游可以hea住回收,下游執手尾,香港真心環保人士有心好多,但人工貴,好難做。唔知答唔答中你題,但有感而發

大宅

回覆樓主:

當回收機接近滿倉狀態,後台系統自動調度派單清運,所有可回收物都會被統一運送到可回收物分揀中心。「在那裡,我們會將可回收物細分成80多個不同品類,進行再加工和無害化處理,最終‘變廢為寶’,實現資源循環再利用。」

原文網址: 吞垃圾吐現金?深圳福田試點智能垃圾分類 丟1公斤即賺0.8元現金 | 香港01 https://www.hk01.com/article/924643?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

panda361 發表於 24-4-26 22:01
深圳吸管,外賣餐具,用可降 ...

第二行已經知你唔係住喺香港,甚至都冇乜觀察過香港,就出這篇文章

子爵府

回覆樓主:

有咩好比較?當年上海強制垃圾分類咪又係比市民鬧爆!BK都有人開帖講過上海做法好擾民!又話一嚟就強制無民主添!內地地大、人多真真正正做到垃圾分類!香港?政府只識『徵費』擾民來嚇怕市民來垃圾分類咋!又學唔到新加坡政府咁強制起4個焚化爐來焚燒垃圾發電!

一個礦泉水瓶可以做十多張面膜,七個礦泉水瓶可以做成一件新T恤,幾十個礦泉水瓶可以做一塊地毯…… 在上海舉行的2019中國國際紡織紗線(春夏)展覽會上,日常生活中常見的廢舊礦泉水瓶搖身變成可與蠶絲媲美的纖維成品,戳視頻↓↓↓速來圍觀。

https://www.facebook.com/share/v/LHqFJY5NS31ffWYP/?mibextid=oFDknk

日本以垃圾分類見稱,但同時也是排名前列的「垃圾大國」,一年的垃圾總產出量逾4000萬噸,當中近八成垃圾都是焚化處理。大公報記者直擊日本廣島縣尾道市回收及焚化二合一設施,發現原來很多生活垃圾分類後,最後都是送進焚化爐。

https://www.facebook.com/share/v/pHr8iLeCrnhFRqDx/?mibextid=oFDknk
attach0/tmp/phpiyzubk
attach1/tmp/phpIPGQ8r
attach2/tmp/phpC86w6z

男爵府

如樓主所說:深圳街邊垃圾桶,同時有可回收桶,不可回收桶兩格。
另好像有大廚餘垃圾箱同社區有先進垃圾站。

深圳有較多人撿廢品(可從垃圾筒):紙皮、塑膠…等,抖音上都有段子說年青人撿膠樽賺錢。試過我暫放低快飲曬樽裝飲品時側邊有三歲小孩想撿被他爸爸笑著阻止,所以上面普遍有保持清潔、環保、珍惜或循環變寶嘅思想或教育。

正因循環較好、保持服務質素、方便人性化、應社會需求…等,上面包裝絕不慳膠簡陋。

上面飲品店買飲品時,若自帶杯即減價打折。

很多打工或居家因方便性、工時長、工廠輪班、值夜通勤…慳時間也多趣味、口味、幸福感…等,會放工買或叫外賣不煮飯,運輸上包裝自然多,連杯麵都必有膠叉,也因食店不像香港地產霸權,所以性價比好,放假或閒時手持一杯也很適意。

若東方大國都像香港咁搞環保,我們、富人、官員可能會無ipad,iphone、生活百貨用,因工人會放工消耗很多在這上面,例如不會下班回家落單,剛好收到美團。也要斬好多樹造紙叉等(十四億人口),也對垃圾筒、堆填、下水道造成壓力。

若叫美國咁搞,佢地生態足印係我地十倍,睬你都傻!

子爵府

2024年龍年勳章

香港係國際城市,比都同新加坡/日本/倫敦比啦!
Life must go on

男爵府

wln 發表於 24-4-27 01:13
無邏輯

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Pa123 發表於 24-4-27 00:54
如樓主所說:深圳街邊垃圾桶,同時有可回收桶,不可回收桶兩格。
另好像有大廚餘垃圾箱同社區有先進垃圾站。
...

其實有人想環保真係唔係問題,但係香港有人有需要要用果d餐具,老實講,大家都唔會九唔搭八去濫用餐具,真係有需要先拎,但係而家甘嘅政策,強迫人去做,好啦,就當加價,每餐都用多1蚊甘去食,一....甘對環保有乜意思呢?二...代替品係樹木黎,甘又叫環保?三....所收嘅餐具費用都係商家用。最大得益係環咗保?....條數好似唔係甘計囉!最大得益係政府?.........又好似冇。。。

你地講開深圳垃圾桶,最近香港街道想搵個垃圾桶都難呀!仲話3色回收筒。

唔知大家有冇留意,香港而家d街道,多咗好多垃圾,有朝,我返工果陣,前面有條西裝友,掉一盒奶係地,果盒奶仲有小小奶噴咗出黎,我即時彈開,好彩冇整到,然後想鬧條友,條友已經上咗車閃咗,我心當然勁小佢,但係....再睇周圍....真係一個垃圾桶都冇,而佢又搭長途車.....所以我鬧少咗半。

珍珠宮

2024年龍年勳章

caryfox 發表於 24-4-27 00:21
第二行已經知你唔係住喺香港,甚至都冇乜觀察過香港,就出這篇文章

幾色桶少之有少。

珍珠宮

畀面勳章

香港同自己國家其他城市比較有咩問題? 按你邏輯, 要同新加玻、日本、倫敦比,應該北京才有資格去比囉

象牙宮

回覆樓主:

大陸好多即棄野,係咪咩可分解就唔知,垃圾桶係有分可回收,但好似唔多人分開,見佢地都是但掉

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

無話可說 發表於 24-4-27 11:16
大陸好多即棄野,係咪咩可分解就唔知,垃圾桶係有分可回收,但好似唔多人分開,見佢地都是但掉
...

大陸有教點分類放入回收箱的,好清楚,圖文並茂(emoji)(emoji)(emoji)
attach0/tmp/phplooZSc
attach1/tmp/phpW5i0Yf
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

2024年龍年勳章

香港是地區,不應該同國家比較。

男爵府

panda361 發表於 24-4-26 22:01
深圳吸管,外賣餐具,用可降 ...

(二)其他塑膠產品

《條例草案》亦管制一系列即棄塑膠產品的製造、銷售和供應,同樣分兩個階段實施。第一階段包括禁止銷售和供應在市場上已有成熟替代品或並非生活必需的即棄塑膠產品;禁止酒店和賓館免費供應即棄洗漱梳妝用品和在房間內免費供應即棄膠樽裝水;以及禁止製造、銷售和供應氧化式可分解塑膠產品。各類塑膠產品的分階段管制表列如下:

禁止銷售和免費供應
  • 氧化式可分解塑膠產品(不論是否即棄性質)

https://www.info.gov.hk/gia/general/202310/18/P2023101800577.htm

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大陸好環保?有冇見過廣東一啲村落,啲河嘅水係幻彩色,啲魚都係飲嗰啲水。
廢水處理好差

男爵府

其實垃圾桶有幾格分類唔難,最重要係分完後點處理

水晶宮

panda361 發表於 24-4-27 10:34
幾色桶少之有少。

愈來愈多扮好了解香港嘅文章,唔講啲人信以為真,

水晶宮

直接用 大板 比較。

侯爵府

回覆樓主:

人地無綠屍 唔駛比較啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊