自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小馮 發表於 24-4-28 00:44
但係你有冇睇南韓醫生點解要罷工嘅背後原因?因為醫學院根本唔夠醫院 train up佢哋, 而政府草草了事只係增 ...

那不是用垂危垂死病人去勒索,遲幾個鐘唔做手術已經無左條人命,已經有幾單係咁失救而死。政策失敗但用人命去解決
?究竟政策重要得過人命?講到最後又是錢作怪
醫者父母心.....可能部分係,但肯定不是全部,所以呢啲俗語,無需要強加於他人身上,就如天下無不是之父母

珍珠宮

回覆樓主:

應該要俾D道德魔人睇下 la !

大宅

appledai 發表於 24-4-27 18:00
出生的卻不可以自己選,但我反對動不動拿原生家庭的不是來說。尤其是對已經成年的人來說。父母再不是也養到 ...

你這假定了父母是養至成年(18歲)。
或許有些文母是選擇了「故意忽略」了小朋友/少年人,甚至連經濟support 也是靠香港政府。
到長大了有賺錢能力才蒲頭,說「天下無不是的父母」、「子不言父過」

水晶宮

crazypaper 發表於 24-4-27 15:50
年齡層問題,呢到父母已上50的比例都不少,
我認同要孝順,不過,要知道背後係點,父母對自己好,當然要孝 ...

Agree 孝順、感恩,不是愚孝

自由太多會令世人失去平衡

子爵府

peru 發表於 24-4-26 22:52
不知之前有沒有人POST 過, 但筆者寫得很到位, 剖析了小時候備受家庭疏忽甚至虐待過的你, 看看吧!
我節奴錄 ...

《深井效應》——是什麼決定了我們長大的身心健康

書內面講到對大腦前額葉都有影響,認識到這種傷害除幫到自己亦提醒做父母的。

https://www.yottau.com.tw/article/365

男爵府

6299 發表於 24-4-28 01:18
那不是用垂危垂死病人去勒索,遲幾個鐘唔做手術已經無左條人命,已經有幾單係咁失救而死。政策失敗但用人 ...

如果你咁講, 係唔係未受夠足夠training , 就可以做醫生? 成績未達標,又可以做醫生? 咁大陸,鄉村裏面,啲醫生都可以嚟香港行醫 ? 如果隨便開放,隨便增加學額,受苦嘅只有病人。要知道,學醫係一個好重要嘅階段,如果連呢一個階段都冇, 咁醫療架構,仲有乜嘢可以保障病人?

男爵府

6299 發表於 24-4-28 01:18
那不是用垂危垂死病人去勒索,遲幾個鐘唔做手術已經無左條人命,已經有幾單係咁失救而死。政策失敗但用人 ...

而且你知唔知道? 韓國政府,響冇配套之下,冇足夠訓練之下,隨隨便便通過咗增加學額,3000個醫生,咁呢3000個醫生隨時會引發更加多醫療事故

男爵府

出生的卻不可以自己選,但我反對動不動拿原生家庭的不是來說。尤其是對已經成年的人來說。父母再不是也養到 ...

我一路打你一路比飯你食
你再同我講句多謝試下囉

珍珠宮

小馮 發表於 24-4-28 10:38
如果你咁講, 係唔係未受夠足夠training , 就可以做醫生? 成績未達標,又可以做醫生? 咁大陸,鄉村裏面 ...

我只是用醫者父母心黎講番標題,虎毒不吃兒亦係,亦可以引用其他無良醫生,例如有醫療失誤醫德唔好的醫生,而且一件事各人有各人睇法
呢個話題可以另說,唔想再騎劫樓主post
都是果句未知他人苦莫叫他人善

大宅

父母再不是也養到子女成年,這個恩難道不應該被記得嗎? == sorry , 你呢個講法好荒謬。
唔係子女決左要出世,係大人為左個人原因而決定有下一代,你決定生佢嗰刻,佢嘅人生至成年前,絕對係父母嘅「責任」, 呢個唔係「恩」

如果有人認為自己養大子女,係一種恩,咁即係合理化好多新聞經常出現嘅虐兒/性侵暴行,「要報恩呀」 咁樣?

男爵府

阿笑 發表於 24-4-27 22:46
雖然相信有啲人喺成過程中好多嘢係可以靠自己能力去改變,但從小形成嘅性格思維係伴隨一生,童 ...

好多謝JM你,特別係你呢句「幸運的人用童年治癒一生,不幸的人用一生治癒童年。」
我讀到呢句,真係好觸動我情緒,可以話係.. 解開咗少少心裏面個枷鎖

我宜家都面對緊需要放棄原生家庭一事,都係1516,唔知係咪對原生家庭的所有人黎講,都係最佳決定

侯爵府

hohoho36 發表於 24-4-27 08:16
點解佢仲未死?乖既仔女就死晒

吾好以為長命就等於好福氣

大宅

j87cheung 發表於 24-4-28 22:44
好多謝JM你,特別係你呢句「幸運的人用童年治癒一生,不幸的人用一生治癒童年。」
我讀到呢句,真係好觸動 ...

我唔識講嘢,但明白童年嘅傷痛經歷對於某些人嚟講可能用上一生都唔可能放下,點樣處理原生家庭相處亦未必要急於決定做啲咩,最重要係先顧及自己感受,靜靜地聆聽自己內心想法,好好地同自己傾談過往嘅一切,消化咗情緒後嚐試吓同自己嘅過往和解,握手言和,好好咁擁抱過往嘅自己,然後嚐試跨步往前走,雖然未必能放下過往種種,但會嚐試去釋懷,好好咁愛自己,帶住過往嘅自己一路往前奔跑,奔向更健康快樂嘅自己。

加油

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

身體虐待零容忍,應該要繩之於法。

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-4-27 18:45
後面已經有一個想帶頭插我,我都成日講,就算身邊人知道我原生家庭嘅情況,都會叫我主動搵我媽,關心下佢 ...

我明白你處境,所以我不會勸你同原生家庭點改善。

我都經歷過,由我十多歲半工讀開始,我已經很疏遠父母。啲人話父母有養育之恩,咁我做基本,比左家用,嫁左都比,一直比到去年佢哋話不用比。

額外關心,做更多的野,我沒本事做。我自己小家庭都好忙。對於大細昭的父母,我都要學識止蝕,放過自己。我一直最討厭阿媽成日埋怨點解我不是仔。佢覺得我人品好,有責任,但最大不受寵原因就是我不是仔。

大宅

通常長大後關係可以修補的,多是父母-方知錯肯先有改變才可以令孩子釋懷,但如果冇改變仍不斷精神上傷害兒女嘅,咁只能遠離才可自救,

水晶宮

阿笑 發表於 24-4-27 22:46
雖然相信有啲人喺成過程中好多嘢係可以靠自己能力去改變,但從小形成嘅性格思維係伴隨一生,童 ...

未經他人苦, 莫勸他人善

水晶宮

peru 發表於 24-4-26 22:52
不知之前有沒有人POST 過, 但筆者寫得很到位, 剖析了小時候備受家庭疏忽甚至虐待過的你, 看看吧!
我節奴錄 ...

呢啲說話睇到都眼火爆!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

syne403 發表於 24-4-26 23:32
謝謝分享,記得BK jm都幾反感呢句話:天下無不是的父母

我諗而家冇乜人講呢句啦掛, 咁多虐兒案已狠狠咁証明呢句嘢立不住腳, 壞人做左父母唔會立刻變好人既

子爵府

我都係受害者,但是我已年長,無可否認我的個性亦有缺陷
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊