自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

人到中年,雖然公司有醫療保險保障,但諗緊自己係唔係都要買多份醫保或危疾老咗用。大家公司有醫保仲會額外買嗎?如果買,又同啲最大間例如银行,a?a, x利個啲好或bowtxx, bupx , fwx 個啲好呢?請教一下。謝謝

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

bebe1 發表於 24-4-27 00:00
人到中年,雖然公司有醫療保險保障,但諗緊自己係唔係都要買多份醫保或危疾老咗用。大家公司有醫保仲會額外 ...

有能力買多份有墊底費的醫療梗好。
不過長遠都幾貴,特別去到年紀大時保費好貴。

男爵府

人到中年,雖然公司有醫療保險保障,但諗緊自己係唔係都要買多份醫保或危疾老咗用。大家公司有醫保仲會額外 ...

會買一份高端醫療做保障

男爵府

買一份五萬蚊墊底費的高端醫療, 咁保費又平D, 保障又好夠。而家chubb 有份高瑞醫療plan 仲可以扣稅。

我都剛剛買左。

珍珠宮

jamiemeowmeow 發表於 24-4-27 10:20
買一份五萬蚊墊底費的高端醫療, 咁保費又平D, 保障又好夠。而家chubb 有份高瑞醫療plan 仲可以扣稅。

我 ...

我都買咗呢份

珍珠宮

有另外買高端

公爵府

jamiemeowmeow 發表於 24-4-27 10:20

我 ...

可否問下呢份去到80歲,女性,大約要幾多保費?(不計no claim bonus 等等)

終生保額上限幾多?

thanks

複式洋房

自己另外買一份會好啲,公司保包既範圍通常會有限啲,可以自己研究下應該有啲咩保障包唔到既再買
個人建議如果只係諗住純買醫保危疾既就搵返好似Buxx呢啲純醫保既公司,唔駛等保險公司耐唔耐sell埋你買其他

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

買多份高端最好,我都買左。加埋家人兩個或以上無claim過仲有折。叫做有份保障。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

你一定收爆PM~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

買,份工唔知做到幾時,有多份保障無壞。

最重要睇清楚條款

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

Bupa 醫療保障好嗎? - 自由講場
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22330575

千祈唔好買Bxxxx保險 (很多保柏用家平反)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23492929
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果而家先買危疾應該會好貴

伯爵府

公司醫療保險保額有限,手術費佢哋只係保可能幾十萬,但好話唔好聽例如癌症,如果私家醫院花費都可能百萬或以上。所以另外應該買一份高端醫療保險。
至於危疾,睇清楚條款,有啲可能例如心臟如塞唔夠三條管,佢哋係冇得賠償。

公爵府

你公司的醫療離職時可以帶走嗎?即免批核轉保。

大宅

有公司醫保可以睇下啲top up plan,冇嘅就睇普通自願醫保

子爵府

我 ...

咁即睇病,醫藥費要over五萬先有得claim,5萬以內冇得claim

大宅

如果你想平啲又保得足嘅話可以考慮Bowxx
我買緊自願 + 港怡plan,可以包埋住院手術個啲同身體檢查
同埋因為見佢唔會因為老咗加價

大宅

evip 發表於 24-4-30 12:13
你公司的醫療離職時可以帶走嗎?即免批核轉保。

要問下,不過公司 plan 包埋門診。

公爵府

bebe1 發表於 24-4-30 12:42
要問下,不過公司 plan 包埋門診。

睇門診唔係太貴,普通幾百元一次。
醫保最重要係保大件事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊