自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cara.mak 發表於 24-4-28 11:32
依家講緊頭小三時嘅分別!
其實去到小四,就拉到好近架喇!小四前都仲有分別嘅,不是計成績,而係其他分別 ...

頭三年對將來長大自信各樣都可以好大影響
起咗個頭條路會容易D

伯爵府

cara.mak 發表於 24-4-28 16:59
我反而係在考慮重考DSE

好多重考小一入神校
DSE唔好啦

大宅

回覆樓主:

btw 插班唔睇大細b

珍珠宮

annie133 發表於 24-4-28 17:35
好多重考小一入神校
DSE唔好啦

DSE緊要啲麻

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-27 01:16
其實
到最後都系睇智商+學習態度
不過假設同智商

x 2 非常之同意,我仔一月出世係大B,但係都同2樓嘅JM一樣,成個小學階段都好辛苦,學習同功課都要跟到好足,呈分試之後,以為會有好日子過,點知升咗中學都仲要跟! 反而有好多成績級頭嘅同學,都係細過佢,人地都會好自律溫習做功課,又做組長安排開會做project、做PowerPoint,根本唔使父母迫都主動做,所以同大細B係完全無關係~

侯爵府

days.bb 發表於 24-4-27 01:00
想請問當初揀做超細b既家長 有無小朋友已經到中學?
一路以黎做超細b嘅家長係幼小生涯係咪都會跟得會好吃力 ...

我女係十月細 B,而家係科大會計系二年級學生。
初小嗰三年係比較辛苦,我以前都講過佢初升小一直頭似文盲。上學期兩科語文都肥佬,全級考最尾 20% (其實從老師嘅態度我估直情係第尾),個個叫我揾補習。
但係我始終覺得語文唔係死操爛操返嚟嘅,所以每日同佢中英文伴讀,培養閱讀習慣加上適量練習,有血有汗咁努力咗幾年,終於佢三年級睇衞斯理,高小睇金庸;英文差少少,三年級睇 Charlie and Chocolate Factory, 高小睇 Land of Story。
佢高中讀3x + M2, 以 5**=7 分計,Best 6 係 31分,基本上同大 B完全冇分別。
回望返應該都係繼續做細 B,佢比一般人成熟、進取同慕強,佢一直都覺得同學幼稚,如果同細過佢嘅一齊讀書應該唔會合得來。

男爵府

好媽媽勳章

我孖仔12月早產b, 細b入學,由小學開始讀書成績冇問題,唔係最top但都中上,係細孖一開始自理能力爭d, 小二已經冇問題

當然考幼稚園同小學時比較輸蝕,但唔係要神校/一線校既話,都有機會考到既

大宅

我仔年尾仔 應該係全級最細
幼稚園時 有問過老師洗唔洗俾佢讀多一年n班
老師話佢仲叻過啲年頭仔 唔洗repeat
小學佢都考全級頭幾名 攞獎學金
考到B1中學
所以 其實都要睇返本身小朋友能力
唔可以一概而論

男爵府

陪月勳章

KUDOS 發表於 24-4-28 20:50
x 2 非常之同意,我仔一月出世係大B,但係都同2樓嘅JM一樣,成個小學階段都好辛苦,學習同功課 ...

哩個學習能力
好彩係大B
細B仲得人驚

伯爵府

我又分享下自己經驗
我係幾十年前大b
我由小學開始介意自己大同學一年(我阿媽當年唔記得同我報幼稚園)
我一直介懷
我成績一直好,但我覺得我做細b一樣可以咁好
因為書緣係天生
其實唔關大細b事
如果你覺得小朋友資質一般,可能大b會好啲,但係其實都係天生

子爵府

cara.mak 發表於 24-4-28 19:06
DSE緊要啲麻

轉超大B係想初期建立優勢:自信心、學術、入名校等等

珍珠宮

我校幾個細b考頭二十,我覺得天生同父母基因有關

珍珠宮

Herobear 發表於 24-4-28 21:28
我又分享下自己經驗
我係幾十年前大b
我由小學開始介意自己大同學一年(我阿媽當年唔記得同我報幼稚園)

以前讀書啲同學都好介意做大b ,會比同學仔笑嫁

公爵府

找對的人 發表於 24-4-28 21:10
我仔年尾仔 應該係全級最細
幼稚園時 有問過老師洗唔洗俾佢讀多一年n班
老師話佢仲叻過啲年頭仔 唔洗repe ...

我都覺得唔可以一概而論,要睇小朋友能力,如果未係發展好,就做大b,能力ok咪做細b。 我仔雖然係細b ,成績托賴算幾好,但我唔覺佢個人冇自信,佢小學喺學校做校園電視台出去訪問議員、做小司儀、上香港電台做直播,到中學又係辯論隊,我唔覺得佢自信心比其他人弱咁~

我女3月出世, 無論係學習/運動,學嘢妹妹冇哥哥咁叻添 ~

子爵府

iamiam 發表於 24-4-28 23:13
我校幾個細b考頭二十,我覺得天生同父母基因有關

天資真係最重要
朋友係神校生,個仔12月細B,幼稚園已經叻,由小學一直級頭,去到英國讀書第一年已經級一,包括未讀過既外語,學校寫信俾家長讚許佢哋既栽培,未考試已拎牛劍 condition offers

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-4-29 09:46
天資真係最重要
朋友係神校生,個仔12月細B,幼稚園已經叻,由小學一直級頭,去到英國讀書第一年已經級一 ...

有人好努力讀未必叻,上天已安排好一切,注定有叻有窮,有轉業人士有廚師,每一行都可以成為出色人士

公爵府

Adiezz 發表於 24-4-29 09:46
天資真係最重要
朋友係神校生,個仔12月細B,幼稚園已經叻,由小學一直級頭,去到英國讀書第一年已經級一 ...

我仔幼稚園同屆有一個12月 細b, 佢幼稚園時已經好叻,佢阿媽冇同佢報啲神小學,只係地區一線小學,頭三年考級十內 ,小四開始到小六都係級一,結果收到st Paul co-ed by invitation入讀咗, 簡直如有神助 ~

子爵府

mymarigold 發表於 24-4-29 10:12
我仔幼稚園同屆有一個12月 細b, 佢幼稚園時已經好叻,佢阿媽冇同佢報啲神小學,只係地區一線小學,頭三年 ...

神校每年升中都大量收級一、二生,佢咁叻一定入到

大宅

回覆樓主:

識幾個細b初小插入神校

子爵府

回覆 days.bb 的帖子

我個女, 12月尾個幾日出世, 一路學習無問題喎宜家大學喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊