自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

因為想考定個試,有結果,日後先報考

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔女唔係公務員,但都一早考左喇。成績跟一世架嘛。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

回覆樓主:

使唔使有學位先至申請得?如果以前會考肥咗一科中文,補返係咪就可以當合資格申請政府工?其他如醫管局承唔承認?

伯爵府

可以,當年一畢業即考。

水晶宮

tutik 發表於 24-4-27 12:40
使唔使有學位先至申請得?如果以前會考肥咗一科中文,補返係咪就可以當合資格申請政府工?其他如醫管局承唔 ...

只for投考政府職位, 其他私人公司/機構唔會睇CRE
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/cre/949.html

侯爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-27 13:22
只for投考政府職位, 其他私人公司/機構唔會睇CRE
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/cre/949.html
...

係咪比degree去考?或要講明申請某個相關專業?

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

使唔使有學位先至申請得?如果以前會考肥咗一科中文,補返係咪就可以當合資格申請政府工?其他如醫管局承唔 ...

問過唔得, CRE中文就算攞2,唔可以當中文會考/DSE合格

侯爵府

IamDirector 發表於 24-4-27 14:20
問過唔得, CRE中文就算攞2,唔可以當中文會考/DSE合格

咁國內人考來申請政府工?

子爵府

CRE係 FOR 需要學位、專業職系公務員試,我理解一定大學畢業先考得,依家咁多大學,要學位唔難。

侯爵府

October. 發表於 24-4-27 14:50
CRE係 FOR 需要學位、專業職系公務員試,我理解一定大學畢業先考得,依家咁多大學,要學位唔難。

而家唔難,但我地老一代會考人呢?我見好多國內同胞都考,未有香港戶籍都考,佢哋都冇香港認可嘅成績。

侯爵府

原來唔得!謝

水晶宮

tutik 發表於 24-4-27 13:57
係咪比degree去考?或要講明申請某個相關專業?

申請資格

綜合招聘考試及《基本法及香港國安法》測試的申請人必須 –
(a) 持有大學學位(不包括副學士學位);或
(b) 現正就讀學士學位課程的應屆或下一屆畢業生;或
(c) 持有符合申請學位或專業程度公務員職位所需的專業資格。

水晶宮

除非另有註明
CRE成績係咪會視為投考學位/ 2A3O職位
等同符合中, 英 語文能力之要求?

綜合招聘考試與公務員招聘

一般來說,應徵學位或專業程度公務員職位的人士,需在綜合招聘考試的英文運用及中文運用兩張試卷取得二級或一級成績,以符合有關職位的語文能力要求。個別招聘部門/職系會於招聘廣告中列明有關職位在英文運用及中文運用試卷所需的成績。在英文運用及中文運用試卷取得二級成績的應徵者,會被視為已符合所有學位或專業程度職系的一般語文能力要求。部分學位或專業程度公務員職位要求應徵者除具備英文運用及中文運用試卷的所需成績外,亦須在能力傾向測試中取得及格成績。

水晶宮

回覆樓主:

我女一畢業就考左,CRE中英文最好要有lv 2, 好多政府工係要求中英文要有CRE lv 2先可以apply. 佢都唔係做政府的。冇咩難度,亦唔駛點預備都可以一take pass.

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 24-4-27 20:11
我女一畢業就考左,CRE中英文最好要有lv 2, 好多政府工係要求中英文要有CRE lv 2先可以apply. 佢都唔係做政 ...

係,我仔女都係咁,唔使咩準備,就去考左,中英都有LV 2, 無難度。不過好似話DSE有某個 grade就唔使考既,佢地有,

但都去考,

佢地話反正唔難又唔使錢,咪去考下囉。

水晶宮

my005 發表於 24-4-27 20:17
係,我仔女都係咁,唔使咩準備,就去考左,中英都有LV 2, 無難度。不過好似話DSE有某個 grade就唔使考既 ...

我女又係咁講,話反正唔駛錢,咪去考下。係look 一look基本法就得,唔駛背的。

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 24-4-27 20:19
我女又係咁講,話反正唔駛錢,咪去考下。係look 一look基本法就得,唔駛背的。
...

老實講,當年我清閒,我都去試過考基本法,都係空槍去考,一take合格。

考前,見好多人攞住本書仔响度睇,我都驚一驚,問自己,要睇架?我都無嗰本書仔添。好彩,唔難既。

而仔女就有睇網上既練習,點都要睇一睇,因有國安法嘛,但都唔難吖。

大宅

2024年龍年勳章

my005 發表於 24-4-27 20:17
係,我仔女都係咁,唔使咩準備,就去考左,中英都有LV 2, 無難度。不過好似話DSE有某個 grade就唔使考既 ...

我冇記錯應該dse要攞五或以上先唔使考! 有錯請指正

伯爵府

2024年龍年勳章

可以架,一畢業就考

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊