自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

cyyiu 發表於 24-4-28 10:30
我女喺學校用完都係放入盒再擺喺書包,我夜晚食完飯用水浸下再洗乾淨!
小學生日日都做嘅事,反而成年人做 ...

小學生返學3點就放學返屋企洗,我10點幾11點先放工,返到去有時12點,我d飯盒up多你個女9個鐘,我諗唔少成年人都要長時間工作

子爵府

loveclementine 發表於 24-4-28 14:03
兼職炒散嘅朋友又唔覺好多需要繁忙時間同人迫食飯無位坐,好多都去食平價下午茶。
...
你有冇工作架?
下午茶幾錢?又貴又唔飽
大把人最底工資多1、2蚊
2餸飯係皇道

大宅

幸福花海 發表於 24-4-27 17:36
外賣多數在家或公司食,自備餐具好容易,如果外出工作就堂食,其實有幾多人要坐係公園食呢,有乜好嘈
...

超級同意你呀!跟本d人就係鍾意乜都反對。我識有朋友話佢自己預早買定一d塑膠餐具同飲管,佢話寧願掉都唔會用環保餐具,佢仲話点解要愛護地球喎。吹脹!

子爵府

aigoma 發表於 24-4-28 14:08
你有冇工作架?
下午茶幾錢?又貴又唔飽

一睇就知好多人係食飽無憂,唔知道好多人生活好艱難,又要食得快食完開工,開工地點又無位擺行裝(邊有位放咁多飯盒同餐具,最好你只帶電話銀包開工跟身),又要食得平又要夠飽有力氣做勞動嘅工種(兩餸食大件夾抵食)

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-28 13:59
仲要用毛巾抹,咪玩喇,又多件油笠笠嘅野袋喺身,其實你有無諗過d野up足成日返到去都要用好多水同清潔劑洗 ...
用毛巾環保啲嘛!唔用未用條脷奶乾淨佢!環保嘛!
自己方便就用什麼都得,人哋用就唔得架喇!
自己方便到自已可以唔用,就要人哋跟住唔用!

子爵府

aigoma 發表於 24-4-28 14:16
用毛巾環保啲嘛!唔用未用條脷奶乾淨佢!環保嘛!
自己方便就用什麼都得,人哋用就唔得架喇!
自己方便到自 ...

我地都應該學下d狗咁食野唔洗用餐具,痾完d便便自己食返,狗都係咁,無理由人做唔到,樣樣都講環保,食飽飯無x痾先講

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:04
lunch呀,星期一至五勁多人,返工嘅人湧去食飯,星期六日就無人,因為d人北上哂
...

日日D人都北上買餸食野,呢到D jm話㗎。 大把人唔使返工

侯爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:13
一睇就知好多人係食飽無憂,唔知道好多人生活好艱難,又要食得快食完開工,開工地點又無位擺行裝(邊有位 ...

其實我想講:唔鍾意帶咪唔帶囉!擺明唔會帶㗎啦,要帶都帶即棄嗰啲啦,淘定一大堆,又冇浪費,應用則用,唔明問題喺邊。
嗰啲紙餐具,佢俾得人用,點解唔可以批評?要比一蚊買個喎!唔批評又點會有改善空間呀?

珊瑚宮

loveclementine 發表於 24-4-28 14:03
兼職炒散嘅朋友又唔覺好多需要繁忙時間同人迫食飯無位坐,好多都去食平價下午茶。
...

仲有大把唔使返工的人,我約朋友都一定會避開人哋食lunch時間

子爵府

華妹妹 發表於 24-4-28 14:21
其實我想講:唔鍾意帶咪唔帶囉!擺明唔會帶㗎啦,要帶都帶即棄嗰啲啦,淘定一大堆,又冇浪費,應用則用, ...

所以我咪就係你第一段所講,我照樣淘左即棄嘅膠餐具,我只係想講自備餐盒對於好多人黎講係不設實際嘅事

珊瑚宮

aigoma 發表於 24-4-28 13:55
請用手巾代替紙巾!環保呀!
我嗰個抹都不抹,直接放入盒,回家先洗!

用手巾抹都可以㗎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:06
小學生返學3點就放學返屋企洗,我10點幾11點先放工,返到去有時12點,我d飯盒up多你個女9個鐘,我諗唔少成 ...

我放工返到屋企都成8 點, 我個飯盒都係食完, 用濕紙巾清一清,
唔鍾意用pantry 個塊百潔布, 留返屋企至洗, 唔係得你一個要長時間工作囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

屋企附近呢幾年都有地盤,我lunch time成日見到啲工友去茶餐廳食飯嘅,又真係好少見佢哋喺公園度食,但我見佢哋好多都自攜水樽,腰間又有風扇仔,如果真係唔想用紙餐具,袋多對匙叉都唔係好難。同埋而家我哋呢班女人咁多聲氣,太投入角色,我諗男人唔會為刀叉而煩惱,比多一蚊佢哋亦都唔理,正如我老公成日都唔帶購物袋,我鬧鬼佢,佢都寧願比一蚊,男人唔想煩。

珊瑚宮

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:24
所以我咪就係你第一段所講,我照樣淘左即棄嘅膠餐具,我只係想講自備餐盒對於好多人黎講係不設實際嘅事
...

有好多嘢對某啲人都不設實際㗎啦!
成個世界有咁多種人, 冇一樣嘢可以迎合所有人。

子爵府

一罐可樂 發表於 24-4-28 14:27
我放工返到屋企都成8 點, 我個飯盒都係食完, 用濕紙巾清一清,
唔鍾意用pantry 個塊百潔布, 留返屋企至洗, ...

你8點,我12點(間中,唔係日日)不過都好嘔心,咁緊係唔似我一個喇,大把基層人士一日打幾份工

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 24-4-28 14:27
屋企附近呢幾年都有地盤,我lunch time成日見到啲工友去茶餐廳食飯嘅,又真係好少見佢哋喺公園度食,但我見 ...

咪就係囉, 想帶餐具咪帶餐具,唔想咪畀錢買囉。 正如鍾意堂食咪堂食,鍾意買外賣咪買外賣, 鍾意返屋企煮米返屋企煮。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-4-28 14:26
用手巾抹都可以㗎
咁你又唔用?

子爵府

Fishqqma 發表於 24-4-28 14:30
咪就係囉, 想帶餐具咪帶餐具,唔想咪畀錢買囉。 正如鍾意堂食咪堂食,鍾意買外賣咪買外賣, 鍾意返屋企煮 ...

比錢買都比份好少少人!
學某人講:「滾」你㗎咋!

珊瑚宮

aigoma 發表於 24-4-28 14:38
咁你又唔用?

我唔用咩?
我堂食有餐具唔需要
我真係唔會買外賣坐街或者公園食。

公爵府

2024年龍年勳章

aigoma 發表於 24-4-28 18:08
你有冇工作架?
下午茶幾錢?又貴又唔飽

唔係喎!好多下午茶有炒焗飯意粉,下午茶唔會貴得過午餐,你係都要指定講無堂食嘅兩餸飯無得同你拗,況且,而家開愈來愈多兩餸有幾個位堂食,唔好叉開去另一邊,講緊係兼職炒散,好多都唔會繁忙時間去同人逼,自己係都要選擇坐街食我亦都無得同你拗,香港食肆而家有幾可下午茶會逼爆搵唔到位?

-

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊