自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

象牙宮

內地食物安全問題過去經常受到爭議,但港人北上消費,尤其到深圳吃喝玩樂已成新常態。為了解深圳及輸港食品是否安全,本刊深入調查港人熱愛的串燒、粉麵及火鍋湯底等食品的可疑貨源,並邀請本港兩大化驗團隊協助化驗,驚爆部分肉串竟是以其他動物肉假扮之外,一批報稱在深港兩地食肆常用於湯底及醃肉的增味劑,均含有化學成分。

狮子头”、酒席里的肉丸子,加入豆腐和淀粉,算是常规。现代食品中,肉馅、火腿肠、肉饼、肉罐头等肉制品,往往后加入一定量的植物蛋白、磷酸盐、淀粉等等。加入植物蛋白是为了保持蛋白含量;磷酸盐是保水剂,增加“嫩”的口感;淀粉是增稠剂,也能增加机械强度。

funfun759    發表於 24-4-28 11:31
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

冇事嘅。。性價比高服務好便沒什麽題。。係香港貼錢買難受!

大宅

回覆樓主:

至於十個湯底樣本檢驗結果,有一半含有「乙基麥芽酚」,含量介乎每公升二十三至三十三毫克不等,主要出現在麻辣米線、螺螄粉及酸辣粉,其中三款來自香港食店,兩款來自深圳食肆。香港上榜的三個樣本當中,有兩款來自同一個連鎖集團的食店。

記者將兩款風味串燒,連同兩款純牛肉、純羊肉串交由本港「康源分子鑒定檢測」邵鵬柱教授的團隊進行肉類基因檢驗,證實兩款純牛肉、純羊肉確實是真肉,但兩款風味串的真身都是鴨肉,完全沒有任何牛肉及羊肉成分。

https://eastweek.stheadline.com/witness/4732/%E5%81%87%E8%82%89%E4%B8%B2%E7%87%92-%E7%8D%A8%E5%AE%B6%E8%BF%BD%E8%B9%A4%E6%B7%B1%E6%B8%AF%E5%8F%AF%E7%96%91%E9%A3%9F%E5%93%81-%E9%A9%9A%E7%88%86%E5%81%87%E8%82%89%E4%B8%B2%E7%87%92-%E5%8C%96%E5%AD%B8%E6%B9%AF%E5%BA%95-%E5%85%A9%E5%A4%A7%E5%8C%96%E9%A9%97%E5%9C%98%E9%9A%8A%E5%8A%A9%E6%8F%AD%E7%9C%9F%E7%9B%B8

333s    發表於 24-4-28 11:51

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實合成肉香港都有,大陸有一D都唔奇

珍珠宮

回覆樓主:

咁即係純牛同純羊串食得過
大陸啲羊肉串真係好正

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

d串燒加完調味粉後
串串都差唔多味
咩肉都冇分別了

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

laukkk 發表於 24-4-27 22:33
大陸啲羊肉串真係好正

我多數買$15-$20那些,好大串,羊騷味足

男爵府

laukkk 發表於 24-4-27 22:33
大陸啲羊肉串真係好正

連鎖串燒~木屋燒烤?我通常叫牛羊/雞翼/雞腎

男爵府

333s 發表於 24-4-27 22:09
內地食物安全問題過去經常受到爭議,但港人北上消費,尤其到深圳吃喝玩樂已成新常態。為了解深圳及輸港 ...

有乜出奇,係呢度啲人話咁多年國內咩嚴打一黑心食品添加物話咩已經絕跡,我重來唔信

大宅

Forgetmenot999 發表於 24-4-27 22:48
有乜出奇,係呢度啲人話咁多年國內咩嚴打一黑心食品添加物話咩已經絕跡,我重來唔信
...

對於香港人熱衷北上食嘢,有大陸網民話因為香港人未食過狠科技食品
我唔會好抗拒大陸食嘢,但就相信啲食材係有狼科技嘅

珍珠宮

之前有新聞深圳公安破獲貓肉充牛肉案

男爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-27 22:24
至於十個湯底樣本檢驗結果,有一半含有「乙基麥芽酚」,含量介乎每公升二十三至三十三毫克不等,主要出現在 ...

我以前成日食,但見國內嚟香港開嘅咩螺螄粉店, 火鍋店,酸辣魚酸辣粉同米線越開越越多我就介咗無食呢啲食物好來,我覺得佢地會用返國內用開嘅調味料,見有間國內人開嘅酸辣粉門口寫住純天然不加味精我都唔敢相信

侯爵府

BKFinder 發表於 24-4-27 23:01
之前有新聞深圳公安破獲貓肉充牛肉案

貓肉充牛肉?
只聽過貓肉做腸仔,鴨肉加羊肉香精就當羊肉

珍珠宮

ensureyip 發表於 24-4-27 23:11
貓肉充牛肉?
只聽過貓肉做腸仔,鴨肉加羊肉香精就當羊肉

我今日先在深圳食左條腸

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔緊要啦日版一丁都係化學湯底
明知架啦,都係食到舔舔脷

大宅

Forgetmenot999 發表於 24-4-27 23:09
我以前成日食,但見國內嚟香港開嘅咩螺螄粉店, 火鍋店,酸辣魚酸辣粉同米線越開越越多我就介咗無食呢啲食物 ...

內地煮食一向好重味。我睇YouTube學煮嘢食,個位內地廚師教落完味精再落雞粉。

侯爵府

D..D 發表於 24-4-27 23:18
唔緊要啦日版一丁都係化學湯底
明知架啦,都係食到舔舔脷

日本係化學嘢唔重要,中國係化學嘢先係大件事

三國1    發表於 24-4-28 01:09

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

價錢平服務好新鮮感可蓋過一切

男爵府

回覆樓主:

bk邏輯:你估老尾無咩,根本全世界都有,日本仔都造假30年,香港都一樣有。去返d大商場、大品牌食肆,唔好再用30年前水平諗內地,依家已經非常好啦。隨時食野比香港安全,仲要性價比極高。

男爵府

sasa615 發表於 24-4-27 23:24
bk邏輯:你估老尾無咩,根本全世界都有,日本仔都造假30年,香港都一樣有。去返d大商場、大品牌食肆,唔好 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊