自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-28 22:25
無食過木屋
我多數食深圳牛角或者其他日式/韓式燒肉,見到係真牛,有人當場燒,醬料自己加,人均150-200
...

我偏愛潮汕大目

大宅

Onlok 發表於 24-4-28 23:45
我偏愛潮汕大目

下次試下先,呢間好出名

伯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 23:20
人哋一心踩大陸,你就講佢鄉下日本食物唔食得,佢梗係唔想再睬你
睇佢撐得好辛苦

講真,四十年前已經講咗食日本出嘅即食麵會致癌,啲麵喺個胃要幾日先消化到(三十年前有特輯講過),尤其飲晒湯底嗰啲,就最易病。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 22:47
日元匯價都係一個重要因素,不過我擔心國內食物多過日本食物呢個好難動搖到我

唔講啦!好悶呀

哈哈,邊個得閒動搖你呀?志在揭穿你啲醜陋雙標咋,你咪食多啲囉,關人叉事咩,真係笑死人

侯爵府

kl1 發表於 24-4-29 00:21
講真,四十年前已經講咗食日本出嘅即食麵會致癌,啲麵喺個胃要幾日先消化到(三十年前有特輯講過),尤其 ...

好多健康節目講致癌食品都有提到即食麵,係啲人覺得間唔中食吓冇所謂,我自己就唔會買

侯爵府

美味 發表於 24-4-29 00:42
哈哈,邊個得閒動搖你呀?志在揭穿你啲醜陋雙標咋,你咪食多啲囉,關人叉事咩,真係笑死人
...

「你咪食多啲囉關人叉事咩」好鍾意你呢句

伯爵府

alau2021 發表於 24-4-29 00:46
好多健康節目講致癌食品都有提到即食麵,係啲人覺得間唔中食吓冇所謂,我自己就唔會買

仲有,三十年前西方人為打壓中國,話食飯會致癌,但偏偏佢哋大魚大肉,先嚟個大腸癌

侯爵府

kl1 發表於 24-4-29 00:48
仲有,三十年前西方人為打壓中國,話食飯會致癌,但偏偏佢哋大魚大肉,先嚟個大腸癌
...

食飯會致癌就未聽過,西方人成日鋸扒又肥膩,好多人超重

伯爵府

alau2021 發表於 24-4-29 00:53
食飯會致癌就未聽過,西方人成日鋸扒又肥膩,好多人超重

有,當年聽收音機報道,或者你哋仲細個,亦可能無聽嗰個電台,所以西方國家想滅中華嘅心幾強

子爵府

D..D 發表於 24-4-27 23:18
唔緊要啦日版一丁都係化學湯底
明知架啦,都係食到舔舔脷

細細個都傳說,話食即食面,食到成肚係蠟

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-28 23:35
佢地真係咁緊張又咁倒水?為咗慳錢搞到咁?定要面?不過佢地倒水已經唔係第一次,以前都有水俁病等多次公 ...

你覺得佢地倒水,係唔為國民著想?其實事情已經唔係呢個層次嘅問題。
核輻射事故發生後,其實佢地已經解決唔到個問題,而家要全世界一齊埋單呀,你明唔明?

珍珠宮

alau2021 發表於 24-4-28 23:20
人哋一心踩大陸,你就講佢鄉下日本食物唔食得,佢梗係唔想再睬你
睇佢撐得好辛苦

其實我都鍾意去日本旅行,係由廿幾年前已經鍾意。不過, 發生核輻射洩漏事件後, 我對日本食物, 都有避忌。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

商人向來都係將貨就價,食得要有心理準備原材料唔慌好

伯爵府

回覆樓主:

度度都有劣質食物,唔係內地獨有,自己既選擇,一分錢一分貨

伯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-27 22:24
至於十個湯底樣本檢驗結果,有一半含有「乙基麥芽酚」,含量介乎每公升二十三至三十三毫克不等,主要出現在 ...但兩款風味串的真身都是鴨肉,完全沒有任何牛肉及羊肉成分

比鴨肉你食算有良心,唔係老鼠肉就好了

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 20:47
大陸商家為咗揾快錢,唔會理會民間死活,所以多黑心食物,根本同政府無關,係商家道德問題
...

我係北京留左幾年工作,街邊野真係唔食得,我要食正宗羊肉,北京菜,係當地北京人帶我去食,價錢絕對唔係平。
係街邊賣得咁平係外省好窮人黎,點會係正宗羊肉。以前唔捉宜家點會捉丫。。黑心食物見怪不怪

男爵府

回覆 siugocandy 的帖子

日本小林製藥「問題原料」恐波及3.3萬家企業

04/02
17:05:48
來源:新華網
日本小林製藥「問題原料」恐波及3.3萬家企業

新華社北京4月2日電 日本帝國數據庫公司一項最新調查結果顯示,小林製藥公司生產的問題紅曲原料最多恐波及日本國內3.3萬家企業,其中包括超過5000家食品和飲料零售商。

  3月29日,小林製藥公司社長小林章浩(左二)及相關負責人在日本大阪舉行的記者會上鞠躬。新華社記者張笑宇攝

日本多家媒體4月1日報道,帝國資料庫公司實施的調查顯示,小林製藥向225家企業提供紅麴原料,這些原料有些直接出售,有些經過加工後二次出售,受波及企業恐達3.3萬家。

這些企業中,食品和飲料零售企業最多,達5582家,佔16.6%;其他零售企業5171家,佔15.4%;醫療企業3884家,佔11.5%;餐飲店3115家,佔9.3% 。

購買上述問題紅麴原料的企業所加工食品包括納豆、麵包、盒飯、鹹魚、醃菜和發酵食品等。帝國資料庫公司指出,由於紅曲用途廣泛,要追溯使用問題原料的產品並非易事。

近期,日本有多人在服用小林製藥公司生產的含紅麴成分保健品後因腎臟疾病住院甚至死亡。截至3月28日晚,服用該公司涉事保健品的消費者中已有5人死亡、114人住院。小林製藥公司分析相關保健品及其使用的紅麴原料後發現,其自產紅麴原料中存在當初「意想不到」、來自黴菌的成分,尚未弄清楚該成分究竟是什麼。多位微生物學家懷疑,生產過程中的衛生問題可能導致紅麴產品被本不該出現的青黴菌污染。 (張旌)

大宅

係呀,唔好返大陸食假野喇,留喺香港,去龍門食狗飯啦。

啊~唔好意思,原來龍門已經執9晒,黃尸想食都無得食。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊