自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

已經去間門面幾高級下,叫碟菜又話咁少,叫半隻雞又話貴,問佢要唔要飯,答你食又得唔食又得,咁即係食定唔食呢

大宅

mandy952 發表於 24-4-27 22:30
已經去間門面幾高級下,叫碟菜又話咁少,叫半隻雞又話貴,問佢要唔要飯,答你食又得唔食又得,咁即係食定唔 ...

無視,自己食飽,理得佢死

琥珀宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-27 22:32
無視,自己食飽,理得佢死

冇理佢,當佢透明
叫左7樣野又唔鍾意
叫完又話都冇咩野食,但最後又係食唔晒

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 24-4-27 22:30
已經去間門面幾高級下,叫碟菜又話咁少,叫半隻雞又話貴,問佢要唔要飯,答你食又得唔食又得,咁即係食定唔 ...

我以前有個潮州佬男朋友都係咁,腌尖腥悶,食乜都好似食家咁嫌三嫌四,彈完唔新鮮又彈貴,次次問佢想去邊食乜嘢都叫我諗,但永遠去到就話我提議得差,又唔好食、又貴之類,睇戲又話我揀得唔好,同佢一齊挫敗感太高,負面情緒太膨脹,嗰陣時細個以為係自己問題,想多啲遷就發覺點遷就都係做唔到佢心水。
咁多年之後同返佢屋企人傾偈,連佢屋企人都覺得佢好煩,已經結第二次婚,聽聞而家老婆都係唔開心,好彩當年走得甩

男爵府

回覆樓主:

我母親大人就係咁嘅樣,好怕同佢食飯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

同呢類人食飯,我會揀食西餐或碟頭飯,各自叫各自食,唔share。

伯爵府

我有個朋友都係咁,約食飯問佢想食咩,又話無所謂,再問清楚食呢間好唔好,都係話無問題,結果成餐飯彈三彈四,忍咗幾次之後,唔想再同佢食飯

侯爵府

Anpanmama 發表於 24-4-27 22:37
我以前有個潮州佬男朋友都係咁,腌尖腥悶,食乜都好似食家咁嫌三嫌四,彈完唔新鮮又彈貴,次次問佢想去邊 ...

咁多年仲有同佢屋企人聯絡都好犀利喎

大宅

我以前有個潮州佬男朋友都係咁,腌尖腥悶,食乜都好似食家咁嫌三嫌四,彈完唔新鮮又彈貴,次次問佢想去邊 ...

恭喜,叻呀

伯爵府

回覆樓主:

我c6咪就係咁的人囉,已經問清楚佢我地去食譚x米線某分店食晚餐,又唔係未去過,點知差不多到門口至話呢間分店位置唔好,坐入d都收唔到手機訊號,一係早d提議去過另外一間或其他食肆吖嘛 ,煩到乜 !

伯爵府

女人都怕男人奄尖腥悶,早走早著

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

alau2021 發表於 24-4-27 23:24
咁多年仲有同佢屋企人聯絡都好犀利喎

佢啲家姐真係當我係屋企人,同「姑奶」們老友好難得,可惜做唔到真正嘅家人,不過可能因為結唔成婚,所以先至同佢啲家姐、亞哥咁老友

alau2021    發表於 24-4-27 23:43

大宅

回覆樓主:

我媽都係咁,完全唔接受新事物,所有日本,韓國,泰國嘢。。。從來都唔肯試,打邊爐又話dirty,米線又話唔岩,茶餐廳又話冇得沖茶飲,永遠約佢只肯去酒樓,但又只肯食某幾樣點心或菜式,唔食辣唔食魚仲有好多食物都唔接受
唯有大家就佢每次都叫返果幾樣食物,然後佢又話冇咩食物揀。。。食嚟食去都係果啲
但叫佢試新菜式又唔肯

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我姑奶係同類 食乜彈乜,成日話呢d自己煮都得啦,好易之嘛,但永遠得個噏字。 重點係次次佢都食最多 仲要一件不留打包走。堅係吹脹

男爵府

stillalivewor 發表於 24-4-27 23:42
我媽都係咁,完全唔接受新事物,所有日本,韓國,泰國嘢。。。從來都唔肯試,打邊爐又話dirty,米線又話唔 ...

家中都有位咁既老人家,到左依家70幾歲想話過時過節帶佢食好啲都唔得,寧願辛苦自己煮

伯爵府

我阿媽又係咁既性格,問佢你食唔食xx(某種食物),又答事但,我又要勞氣問多句即係食定唔食姐?咁我都要預計份量食唔食得哂架嘛 。叫埋比佢,佢試過話飽真係唔食浪費左 。唔叫比佢,我自己獨食時,又好似唔知點咁(除非佢親口答唔食啦)

所以有呢種性格既人好麻煩 。

公爵府

回覆樓主:

咁似我父母

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我食野都好麻煩有太多野唔食,所以食飯多數係我揀餐廳,只要間野有一樣野我岩食就冇問題。我唔食生野成班人食刺身我就自己食炸野。我暫時未遇過比我更麻煩既人
感激遇上你~

大宅

回覆樓主:

我同事又係好鬼麻煩,一齊出街食lunch,問佢食邊間佢話是旦,提議去A話唔好,B又話唔好,咁就佢叫佢提議,佢答 : 咁我又諗唔到呀 (真係想一腳伸埋去)

珊瑚宮

2024年龍年勳章

SafieldKEN 發表於 24-4-28 02:06
我同事又係好鬼麻煩,一齊出街食lunch,問佢食邊間佢話是旦,提議去A話唔好,B又話唔好,咁就佢叫佢提議, ...

同事之嘛,咪唔好同佢食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊