自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

萍pig 發表於 24-4-28 16:09
應先取消60歲以下的綜援吧!

呢個啱,除左老弱/傷殘都唔好派

就算弱能人士或盲人,佢地都要去庇護工場或者其他機構工作

珍珠宮

hct300 發表於 24-4-28 13:58
「五一」勞動節將至,工聯會今日(28日)發表勞工政策倡議,要求改善勞工待遇。就立法會議員張宇人早前稱, ...

低津好離地,一個月一家四口拎一萬仲有食物銀行加其他津貼

子爵府

卡卡娜 發表於 24-4-28 20:04
其實最低工資都係來保障工人,唔駛比僱主剝削、刻薄。話取消,講個人心地好有問題
...

支持取消嘅人心地都唔好得去邊,肚飽唔知肚餓人

子爵府

iamiam 發表於 24-4-28 23:33
低津好離地,一個月一家四口拎一萬仲有食物銀行加其他津貼

無1萬咁多吖,唔該,5000幾蚊一個月咋

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-4-29 00:38
無1萬咁多吖,唔該,5000幾蚊一個月咋

仲唔好,加埋食物銀行幾百,資助興趣班,有些人一個月搵萬零蚊,而家坐喺度有錢收,仲有扮窮出現金糧拎

伯爵府

虎到金來勳章

我家附近成條有食店既街全部70-80請洗碗, 無人做

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

薯圈 發表於 24-4-28 16:10
其實$40/鐘根本請唔到人,仲set最底工資有咩用?工資要幾多,市場會自然調節。 相反,自從有左最底工資呢樣 ...

咪係. 我都贊成取消最低工資, 自由市場自由調節.
有D 老人家退左休真係唔介意人工低, 志在唔好困在家, 但有最低工資, 人地真係唔揀佢.

另外, 係綜緩人工高咋, 現今社會真係畸形, 鼓勵人攞綜緩, 排公屋.

珍珠宮

nicksonma 發表於 24-4-29 10:06
有D 老人家退左休真係唔介意人工低, 志在唔好困在家, 但 ...

唔係鼓勵攞綜援,係有最底工資,低競爭力的人根本揾唔到工,咁佢地都要食飯架嘛 .

授人以魚,不如授人以漁。相信攞綜援的唔係全部係因為好食懶做, 總有d係低競爭力人士,最低工資政策令佢地唯一優勢都無埋,又如何幫佢地慢慢進入返社會。?

子爵府

薯圈 發表於 24-4-28 18:35
但如果因為最低工資政策下,老闆反正都要出咁多人工,為何不聘請一個相對好條件的? 那些低競爭力的人,連 ...

我唔覺得過低既修件下聘請競爭力低既人係好事,
努力工作,但得出既報酬低過領取綜援既人,我認係咪一種對尊嚴既悔辱

大宅

nicksonma 發表於 24-4-29 10:06
有D 老人家退左休真係唔介意人工低, 志在唔好困在家, 但 ...

就算冇最低工資,你估退休個班搵工會多左人請???

複式洋房

琥珀宮

hct300 發表於 24-4-28 13:58
「五一」勞動節將至,工聯會今日(28日)發表勞工政策倡議,要求改善勞工待遇。就立法會議員張宇人早前稱, ...

張生幫自己積下口德啦,而家40元根本請唔到人,50都嫌低啦

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

BBJOJO 發表於 24-4-28 18:44
你真係講得好啱喎

過低我唔係想虐待員土

人只會企自己角度睇

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

sogreen 發表於 24-4-28 18:53
你可以提議你自己嘅屋苑取消座頭保安嘅,咁咪唔使加管理費仲可以減添。

你可以咁講既,不過如果以工種計比較舒服無人唔會聯想到尼個職位囉

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

mimi199188 發表於 24-4-28 19:02
而家有外勞,如果無最低工資,佢地分分鐘用20,30蚊請人,然後話香港無人做,再申請外勞,反正到時包車車返 ...

其實就算香港以前未走咁多人都一樣請外勞,好多厭污性行業都要外勞做,香港人都會選擇,有最低工資係保障佢地尼班,但應該選工種保障,即係話厭污性行業要再多啲人工,分級別最低工資

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊