自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔六歲,返學的事,不上心,功課不上心,借圖書會唔見,學課外活動唔想上,樂器只學不練,英文好,但中文認字不堪,沒有學習動機,浮浮沉沉,可唔可以教我點教仔

我有陪學習,但行一步踢一步,乜都要提,又不認真,不願意做,我可以點做,請有經驗媽媽教導

大宅

嗚,我在線等大家,我心教得好攰

水晶宮

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:01
嗚,我在線等大家,我心教得好攰

小朋友是小一還是K3?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我以為你講緊我仔

大宅

回覆樓主:

咁佢有冇啲咩嘢係特別鍾意,聽到見到會起勁啲

大宅

birdbird 發表於 24-4-29 13:07
小朋友是小一還是K3?

小一

大宅

妹豬daddy 發表於 24-4-29 13:12
咁佢有冇啲咩嘢係特別鍾意,聽到見到會起勁啲

睇电視,YouTube , 打機
坦白講,所有我有控制的,不是放提

子爵府

2023年兔年勳章

千祈唔好灰心,學習動力要發自內心,佢未發出嚟,你係會辛苦啲,時機成熟時佢就會生性。重點:第一,就算成績不理想,都要欣賞佢有付出過,每一分都係佢嘅成就。第二,不要放棄鼓勵佢,你不放棄,佢先唔會咁易放棄。仲肯起身返學,仲有得救。

侯爵府

2024年龍年勳章

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:00
仔仔六歲,返學的事,不上心,功課不上心,借圖書會唔見,學課外活動唔想上,樂器只學不練,英文好,但中文 ...

阿仔讀傳統學校?
我仔7歲小二都係咁,
初小男仔太細一般都係咁,
班裡家長谷的媽咪有時當笑話分享。
阿仔啲外套,書全部拿錯曬,
大家在谷裡交換。
班主任問邊個唔見外套,
全班舉手,班主任已經唔理佢哋,
家長只好親自打電話去學校認領。

水晶宮

回覆樓主:

以為你咁神,知我寶情況講緊我個女

放輕鬆,啱啱幼稚園升上嚟。
先訂立1個既小又重要的目標,搞掂中文先!只要佢默寫到,其他的技能會解放。幫佢有技巧地記寫到基本的生字。不要心急1隻1隻地慢慢地記。最後目標佢能作寫地1句超簡單的句子。這過程超慢長,但必須下苦功,不然3年班見真章

男爵府

回覆樓主:

小一可以做得好好的,一係天生性格,一係後天自小培養。

個人認為打機、睇電視、YouTube 根本唔應該太細開始,因為太吸引,令到小朋友對現場及其他野無興趣。

惟一可以做,放手俾佢自己搞,無帶無做既,後果自己負,同時,無做無帶成績唔好,係屋企既睇電視打機時間都要扣

大宅

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:15

我覺得要先針對唔見嘢呢part先

水晶宮

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:00
仔仔六歲,返學的事,不上心,功課不上心,借圖書會唔見,學課外活動唔想上,樂器只學不練,英文好,但中文 ...
你是否一位控制狂母親? 控得多, 仔女唔會對自己事上心, 因為唔覺關自己事, 亦冇動機去完成

男爵府

Poo得好勳章

我女超細B (2017年12月29) , 小一

第1日返小學,放學返屋企, 書包冇野, 全部書&功課冇. 要返學校拎返.

第2日放學, 有進步,只漏功課袋

宜家間中唔見外套/ 學校智能咭, 但都搵得返

我會不停提佢哋, 記得睇下櫃桶&周圍, 有冇漏野

另外,學習動機~
每做1份練習,獎一個印仔/ 貼紙/ 獎勵咭(淘寶). 哥哥小三,之前做晒功課就睇卡通片/ 玩.宜家有獎勵咭.就好主動做.有時星期六,日, 一日做20份練習

小朋友有自己既學習進度.用佢鍾意既野吸引佢哋學習, 俾D時間. 加油
attach0/tmp/phpGTz76G
attach1/tmp/phpAk0h7g

男爵府

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:15

我兩個仔已升中
佢哋小學無玩手機無睇YouTube
我只俾睇電視
英文片在電視睇
由細開始每天要閱讀,中英文都要
每天要運動
食飯睇新聞
功課自己做
錯了改正
我問點解?
考試前一個月溫習
做錯題做閱讀理解
默書測考90有獎

珍珠宮

回覆樓主:

其實要個6歲細路明白咩叫學習動機,點解要學習,係唔太可能。
做到嗰啲一係好乖好聽阿媽話,實在佢都未必明點解。一係個細路天生覺得學習好有趣,真心覺得係開心事,但呢類細路好少。
細路仔心智成長係龜速,但總之一步一步拖住佢走,陪住佢行,佢唔郁都要慢慢等佢。
就算一刻佢未搵到學習動機,都唔好令佢討厭學習,多啲讚佢都係好嘅,不過主要讚佢過程中嘅努力,唔好過份讚佢嘅成果,睇重成果好容易令佢日後唔識面對失敗。

我仔都上到中學先搵到佢學習動力,明白點解要返學讀書,明咗之後自覺性好咗好多,識得緊張自己學業,小學需要家長扶持係正常不過,男仔更加有排都未開竅

Ahbee02    發表於 24-4-30 12:36

水晶宮

回覆樓主:

小朋友得6歲,可以受家長調教的空間好大,問題在於家長點做。

1) 日程表。在屋企當眼處貼上一星期(甚至一個月)的日曆表,上面mark 住星期幾做咩(e g. 星期三5pm ,學琴),然後再貼多一個日常 timetable ,規劃每日放學後的時間,大人同小朋友一齊睇,令小朋友慢慢上心佢要做嘅嘢,包括睇書、練樂器。
2) 借圖書,我仔當年學校有個book bag, 借還圖書都係用佢。你可考慮給小朋友一個布袋專裝學校圖書,同小朋友一齊在日曆mark 低邊一日要回校借還圖書。
3) 認中文字。《基礎漢字500》係一本好書,句子簡單,小朋友易記自然易認到字。另外,教小朋友中文字部首及部件,加查字典,認字的能力會事半功倍。
4) 睇手機。如果睇youtube, 建議駁上電視播,家長+小朋友一齊當睇電視咁睇,好過由得小朋友自己拎住 ipad 睇( 因為你未必知佢最終睇咗d咩)。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

六歲咋喎你想點呀
總有離別的時候

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

父母要做一個好榜樣、做好自己、小朋友懂事自然乖乖讀書

大宅

其實咁細,根本唔應該打機,睇YouTube

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊