自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

六歲,培養好佢良好嘅生活習慣,同埋閱讀習慣先啦……唔好俾咁多時間佢打機睇電視….呢啲就係真係要從小培養,家長要傍住先….希望到大啲高小或者中學可以自己嚟….

例如點執書包,對下家課冊睇吓自己有冇做齊功課,因為仲係初小,唔可以要求佢自動自覺識溫書,好多時要陪伴住,如果佢唔使叫都做到,你應該好開心,因為真係好少小朋友可以得….而家唔得好正常….

中文,陪佢睇報紙,故事書,要係一啲有趣味性,例如報紙就可以知道每一日香港發生嘅事,故仔書,亦可以係一啲寓言故仔,可以講解埋一啲道理,或者歷史小說,俾佢知道過去發生咗咩事,天文地理,科學實驗,用趣味性引佢去睇,如果你從小培養,其實可能細細個已經會睇歷史嗰啲,對科學知識好有興趣,好似好誇張,但其實係得….

複式洋房

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:00
仔仔六歲,返學的事,不上心,功課不上心,借圖書會唔見,學課外活動唔想上,樂器只學不練,英文好,但中文 ...

陪佢

男爵府

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:00
仔仔六歲,返學的事,不上心,功課不上心,借圖書會唔見,學課外活動唔想上,樂器只學不練,英文好,但中文 ...

要一直捉住佢做功課、溫書等佢習慣,唔可以放手
樂器陪佢練,我一直陪我仔練琴幾年到佢6-7級
我2個都係要叫先做,唔叫真係可以全部唔做

大宅

我個仔都係小一,由細到大中英文書都同佢伴讀,不過我同佢都習慣咗有個時間表做事,例如5點做功課,7:30要溫習,9點要瞓覺,所以佢好清楚自己要做啲咩,學習上都係要陪讀,因為仲係細,所以要教佢溫習重點
當然係學校都會有大頭蝦嘢啦,成日唔見文具,成日話啲擦膠上堂掉到好遠,落堂又唔記得執返,但係老師講嘅嘢佢又好記得,反而又唔會漏咗

侯爵府

2024年龍年勳章

Subconscious 發表於 24-4-29 13:15
千祈唔好灰心,學習動力要發自內心,佢未發出嚟,你係會辛苦啲,時機成熟時佢就會生性。重點:第一,就算成 ...

我都係抱住呢份信念。
我只要求他保持學習動力,
不要迫到他失去動力

伯爵府

回覆樓主:

我都以為講緊我仔

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

樓主, 我女中一,同你個仔一樣情況,激到我經常胃痛。 睇YouTube、睇IG、就係唔坐埋書枱或者彈琴,考試測驗臨尾先溫,中文係靠平時拉分,所以先合格,話佢一句,頂我100句,最叻就係喊,話我哋唔明佢。
而家對住個女,講嘢真係要好小心,如果唔係自己踩地雷,有排煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

年紀仲細,事事要提,係好正常…

個人意見同分享: 建議從小開始建立好一個時間表,做好時間規劃,否則小朋友根本係無方向的

大宅

happyhealthy 發表於 24-4-29 15:43
其實咁細,根本唔應該打機,睇YouTube

絕對同意,唔明點解打機,睇YouTube 變咗獎勵。唔可以俾啲實質啲嘅

子爵府

回覆樓主:

我記得我女小一階段做功課/溫書/睇書都要我在旁教導,我會教佢技巧,小朋友學識左咁之後佢就能自己解決,需要我在旁督導嘅時間會越嚟越小。

依家阿女小二,做功課佢自己搞掂,我只負責check有無錯,而溫書我仍有教佢答題技巧,因佢無補習,呢方面我會繼續出力。

利申:我女年尾超細B,但我由細已灌輸佢做學生嘅責任及應有嘅學習態度,佢由小一開始已好清楚功課/默書範圍,班群有家長問功課,通常我問我女就一定有答案。

男爵府

唔緊要,我仔十六歲,返學的事,不上心,功課不上心,借圖書會唔見,學課外活動唔想上,樂器只學不練,英文好,但中文認字不堪,沒有學習動機,浮浮沉沉,可唔可以教我點教仔

我有陪學習,但行一步踢一步,乜都要提,又不認真,不願意做,我可以點做,請有經驗媽媽教導,我都想知

利申:支持祖國 反對移民

大宅

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:15
睇电視,YouTube , 打機
坦白講,所有我有控制的,不是放提

呢啲情況好親切 簡直係我個仔既寫照!佢已經小五,要考呈分試。。。不過,小一已經打機會唔專心唔到喺學習上?

男爵府

其實我吾同意要捉住仔女做功课....因為父母真係會好攰。一個吾愉快既家庭環境對仔女既負面影響去到中學就好難補救。

我覺得成功感係好重要,如果仔女吾係一開始學業就好勁,就試下比佢參加多些課外活動,一來反而其他技能可幫助仔女升學,甚至將來事業,而且可以俾到動力仔女,起碼吾會日日hea過。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

初小係咁架啦,正常喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

6歲已經youtube 打機就太易心散,就算唔係放題都唔好,你應該多d帶佢出去玩,起碼做D比較有益身心的事,學下跆拳嗰D幾好,至少活動筋骨又學下紀律。做完功課我先會俾電子產品,你要佢明白youtube 係做得好的bonus,唔係必然

珍珠宮

smilesmilefan 發表於 24-4-29 13:15
睇电視,YouTube , 打機
坦白講,所有我有控制的,不是放提

太正常,基本係所有小朋友嘅模板
但只要你願意陪伴佢成長,小朋友一定會有轉變
到時候你需要放手時可能係媽咪唔習慣
好好enjoy現在嘅「痛苦」

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你唔好幫佢跟咁足,等佢撞下板,比老師鬧下先會上心,比你有人跟住,你都懶啦

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

高達紅色 發表於 24-4-29 18:31
唔緊要,我仔十六歲,返學的事,不上心,功課不上心,借圖書會唔見,學課外活動唔想上,樂器只學不練,英文 ...

十六歲就好難,望佢開竅,冇得教,只有間中當傾計咁潛移默化佢

大宅

謝謝大家回覆,你哋每個留言我都有仔細看,心情好好多了,我不會放棄阿仔,繼續陪伴他,教導他,亦都會放手給他自己去做

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

大大吓就好,唔好逼佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊