自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Gorgor0612 發表於 24-4-30 08:08
其實如果色水check 唔到源頭,渗水辦會將個案pass 去屋宇署,到時係會有儀器同公證行一樣嘅再測試! 只係 ...

我尋日就係同屋宇署嘅職員通電話
佢話佢哋又係浸地台、都係用色粉
亦聲稱冇第二個方法、或者係之後再轉交其他部門呢個我就唔清楚啦
我話如果你哋淨係上去浸地台放色粉嘅話就唔需要啦
因為呢個步驟已經做咗
結論係出唔到色粉嘅(因我嘅公正行有同步做色粉測試)
我而家已經搞咗半年
一日比一日嚴重
範圍越嚟越大
我樓上仲搞笑,佢話食環署出咗信俾佢:話我嘅漏水同佢無關
已經比公正行報告佢睇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 08:16
亦聲稱冇第二個方法、或者係之後再轉交 ...

公正行唔一定真公正,對方法律上又真係唔一定要接納,佢自己搵個公正行,分分鐘又會有第二個結果。

大宅

其實色粉只會試到去水
如果係食水個條漏係試唔到

身邊起碼三個家庭以上出現過哩個問題
有樓上浸樓下
有樓下苦主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 08:16
亦聲稱冇第二個方法、或者係之後再轉交 ...

我試色水試左兩次都冇結果,個渗水辦話pass 個case 去屋宇署,會有红外線儀器再check嗰D喎! 不過我個case 未到屋宇署樓上已經fix 左,所以我唔知佢哋真係用咩儀器! 樓上咁勁,有信證明同佢冇關咁搞笑?如果係咁點解仲pass 去屋宇署?如果屋宇署復檢係佢問題會勒令佢要整!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Gorgor0612 發表於 24-4-30 08:31
我試色水試左兩次都冇結果,個渗水辦話pass 個case 去屋宇署,會有红外線儀器再check嗰D喎! 不過我個case ...

識人屋宇署都分唔到責任,樓上樓下又講唔掂數,打官司。打官司閒閒地年計,樓上樓下又住唔到,全部都係輸家。

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-30 08:13
屋宇署有儀器咩?

個渗水辦話紅外線嗰D

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Gorgor0612 發表於 24-4-30 08:47
個渗水辦話紅外線嗰D

有咩? 咁點解滲水辦無呢?
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 07:33
搭單問:如果我手上已經有公正行報告
是否如果樓上肯維修加賠償的話,就不用去小額錢債追討?

人地都肯整又肯賠,點解要去追討?

水晶宮

2024年龍年勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-29 22:51
剛樓下俾左份公証行報告... 因佢廁所天花不斷有漏/滲水(在公家喉位置周圍), 管理署又未搵5到源頭.... 食環 ...

你唔想使冤枉錢,就同對方講都唔急於一時喇,等食環報告。另外,係未唔關防水事?係牆身入面喉管老化滲裂?講真,天花滲漏真係好擾人的,我廁所天花起哂泡,灰水呢D潮濕天氣加大重量,耐唔耐就跌灰,樓上唔理我呀!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 07:04
冇錯,我而家都面對同一個問題
樓上漏水嚴重
食環署試完色水搵唔到問題,而家又轉交俾屋宇署

你搵公正行做..要幾錢1份?

樓下俾我果份公正行報告...是寫... 我單位是漏水的源頭因為防水老化.... 即是無漏水都關我事? 個真正出水源頭 都未肯定....

想問下... 是你搵屋宇署來跟? 佢地做左D 咩? 最後是點?
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 24-4-30 07:08
屋企人試過
整完樓下都照漏水
繼續有人上門

我就是怕E樣, 佢俾份報告我時...我已表明, 如果我維修左, 以後再有問題, 我是咪可以唔理佢, 唔俾佢入來睇?

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-30 08:53
有咩? 咁點解滲水辦無呢?

流程係咁! 我都唔明呀!

伯爵府

hinhin_ma 發表於 24-4-30 08:59
你搵公正行做..要幾錢1份?

樓下俾我果份公正行報告...是寫... 我單位是漏水的源頭因為防水老化.... 即 ...

我份公正行報告用咗三萬蚊
總共170幾頁
最先係搵食環署跟進先嘅
但進度實在太慢,同埋睇咗好多個案都話佢哋只係用色粉係搵唔到源頭
但你去得食環署開檔案,佢哋就會一路跟進落去,食環搵唔到源頭而家又交俾屋宇署
即係嚟緊又到屋宇署嚟跟進
我話我已經有公正行報告,但佢哋都話唔會睇

珍珠宮

Rita 發表於 24-4-30 08:58
你唔想使冤枉錢,就同對方講都唔急於一時喇,等食環報告。另外,係未唔關防水事?係牆身入面喉管老化滲裂 ...

唉...我都是而且有裂紋TIM... 食環試左色粉, 話唔關樓上事, 另外 個管理署是廢, 所以都無出聲, 本打算做完個大維修, 就去裝修個廁所就算...

頂... 自己個天花都未跟, 樓下就來嘈... 睇來自己都是要搵公正行跟

伯爵府

李豆豆 發表於 24-4-30 08:55
人地都肯整又肯賠,點解要去追討?

我暫時未提及到賠償問題,只係叫佢哋即刻維修

伯爵府

Gorgor0612 發表於 24-4-30 08:31
我試色水試左兩次都冇結果,個渗水辦話pass 個case 去屋宇署,會有红外線儀器再check嗰D喎! 不過我個case ...

我都有收到食環署嘅信
就話佢嘅檢驗搵唔到結果,但我嘅漏水問題好嚴重,所以交俾屋主處
我有懷疑樓上係咪理解錯封信意思,定係大我

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-30 08:20
公正行唔一定真公正,對方法律上又真係唔一定要接納,佢自己搵個公正行,分分鐘又會有第二個結果。
...

即是點? 我個CASE, 是要搵公正行反証? 定點好? 屋宇署幫到手?

最大問題, 是怕整完之後又出現, 又來重覆... 而且, 佢果份報告, 個口吻跟足樓下屋主嘈的一樣....

伯爵府

pauline_c 發表於 24-4-30 08:20
...

即係由個官去判
我有朋友去年都係因為樓下投訴佢漏水
最后食環署、屋宇署都搵唔到證明,係我朋友漏水俾樓下
咁我朋友樓下就用公證行出報告
之後告我朋友
最後我朋友係敗訴嘅
要賠償所有損失

hinhin_ma    發表於 24-4-30 09:20

伯爵府

Gorgor0612 發表於 24-4-30 08:09
係,只要相方同意就得!

明白晒

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

olkan 發表於 24-4-30 05:20
食環好廢的 睇東張都見唔少。
不如學東張咁,找私營公司再嘗試一下,人家漏水又真係慘的,到時 ...
同意, 公平公正公義

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊