自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做,淨係煮吓晚餐,好多時阿女都留校做嘢都唔返屋企食,變左得我同老公,根本食D簡單嘢就得,唸唸吓,我地成日唔喺屋企,屋企污糟極有限,都係洗吓衫,簡單拖吓地,巳冇乜嘢搞,而且計計吓長期服務金都貴,所以想唔用佢轉鐘點,但粗略計過,就算我唔日日煮飯,淨係一星期煮4日晚餐,每次3粒鐘($120/小時),都成五千幾,仲貴過請工人。唔通真係要請到個女大學畢業?

水晶宮

我冇用工人之後,水電煤平一半多返間房!

333s    發表於 24-4-30 08:40
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

bmuimami 發表於 24-4-30 07:53
我冇用工人之後,水電煤平一半多返間房!
所有電器都冇咁快壞/爛。

大宅

我都覺得佢唔識節約用水電,而且屋企個電磁爐又唔洗成日煮飯,都換過兩次,我好有理由懷疑佢成日在我地唔喺屋企,煮定好多嘢星期日帶出去,屋企D油唔知點解去得好快

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

9284 發表於 24-4-30 07:50
工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...

如果只係煮晚飯4晚X 3個鐘俾五千幾,又唔使打掃抹地洗衫燙衫,不如出街食飯仲抵,你條數好似有啲計錯

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

回想當年姐姐由亞仔滿月做到F.2
之後才冇用佢....
水費每季慳八成
電費每月慳30%
屋企各樣消耗品及家居用品
都用少好多
不過有佢幫手當然有好有唔好

大宅

認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章

回覆樓主:

唔考慮自己做返D野?
囉~囉~囉嘻who也~囉嘻who也~囉嘻who!

伯爵府

自己做返慳$5000

瑪瑙宮

大廚勳章

Anpanmama 發表於 24-4-30 08:19
如果只係煮晚飯4晚X 3個鐘俾五千幾,又唔使打掃抹地洗衫燙衫,不如出街食飯仲抵,你條數好似有啲計錯:joyo ...

係。。。唔好淨係要個鐘點煮個飯囉。。。買餸啲時間計唔計?煮咗飯仲使唔洗碗又要自己洗返。?

我寧願嗰兩日三個鐘幫我洗廁所清潔廚房好過。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我女中四, 仲用緊工人
工人其實好得閒
不過每朝工人會起身煮我同阿女中午飯盒
阿女份早餐
烚兩粒雞蛋我帶返工
每晚只煮比阿女+工人晚餐
打掃+洗燙
如果我生係仔, 可能已經無用工人
但女仔我又唔想佢長期返屋企都無人
所以都繼續有用, 暫時我無打算唔用
如果我做返晒家務, 應該坐低時間都無

象牙宮

工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...

對呀。
robot 好大市場, 智能家務。
香港似外國, 有冇工人??? 99% 冇用工人。
最好訓練子女, 學自理 照顧自己。養成公主病。對未來沒好處。唔保障嫁豪門。嫁外國也沒工人用。

要工人一世, 東南亞生活。

从眼镜到机器人,十大AI设备引领未来家居智能化潮流 - 澎湃新闻
2024年3月21日 · 从眼镜到机器人,十大AI设备引领未来家居智能化潮流

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

8. 智能AI厨房电器

当 “AI+”生态的蓬勃发展正带动全球科技企业形成“共振”的当下,处于新周期的厨电企业也看到了新的上升空间。

AWE 2024中老板电器展示了数字厨电i7,一套集成了AI技术的多功能智能厨电。在工作能力上,它提供包括蒸、煮、煎、炸等多种烹饪能力,而作为一套智能厨电,它也拥有语音、触屏、手机APP等交互方式。

数字厨电i7让做饭这件事像玩游戏一样简单,只需将食材放入烹具中,再告诉它你想吃什么菜式、什么口味,它就能自动烹饪出一道美味佳肴。

添可和苏泊尔等品牌也带来了全新的自动炒菜机,以添可的产品为例,其内置了超过900+道菜谱,而且还自带调料盒,在将食材放入锅中后,机器会在烹饪的过程中,根据时间自动加入调料,而且还带有自清洁功能,将做饭的门槛降到了“有手就行”。

比工人更听話???? 唔黑面+

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

回覆樓主:

不過唔使包工人食住

子爵府

2024年龍年勳章

依家咁睇,你就覺得工人冇乜野做,但當你自己接手做,就覺得比五千元好過自己做(當然不計長期金)都要睇埋個工人做得好唔好

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

同買野一樣,買一件當然貴過買大量。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都請鐘點打掃,真係吾平

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一星期四日只煮晚餐,係唔會有人接job的

男爵府

如果兩個人食飯,根本唔駛專登請工人
而家好多家電好好
電湯煲可以煲湯
電飯煲可以整煲仔飯/炆餸
蒸焗爐可以一次蒸兩個餸(我蒸魚就順便蒸兩隻蛋做早餐)
自己炒菜就得
或者外賣一個菜
如果一星期只煮三日,咪揀星期六日煮囉!平日食外賣
最最最緊要買洗碗機

伯爵府

adawong20 發表於 24-4-30 08:47
依家咁睇,你就覺得工人冇乜野做,但當你自己接手做,就覺得比五千元好過自己做(當然不計長期金)都要睇埋個工 ...

非常認同
我有個同事都以為仔大 屋企其實唔太污糟
辭退左工人

之後發現
原來人雖然唔係成日係度 但屋企都好大塵
放工買飯煮飯洗碗
洗衫 熨衫 洗厠所

佢話現在寧願比幾千 佢返屋企可以抖下

我老公成日話 比百幾二百一日 買返自己自由非常值得

adawong20    發表於 24-4-30 09:12

珍珠宮

一日未退休, 一日都要請工人
試吓工人放長假, 自己放假做家務煮飯, 包你一定請工人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊