自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-30 08:55
一星期四日只煮晚餐,係唔會有人接job的

一星期一次清潔四個鐘呢?

男爵府

回覆樓主:

請鐘點係好貴如果請鐘點我寧願自己做。 自己平時keep好啲, 間屋容易啲清潔已經好好。

水晶宮

2024年龍年勳章

9284 發表於 24-4-30 08:04
我都覺得佢唔識節約用水電,而且屋企個電磁爐又唔洗成日煮飯,都換過兩次,我好有理由懷疑佢成日在我地唔喺 ...

合約期滿唔續便是。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

anna59 發表於 24-4-30 08:57
一日未退休, 一日都要請工人
試吓工人放長假, 自己放假做家務煮飯, 包你一定請工人 ...

X2
我唔會咁辛苦自己

珍珠宮

9284 發表於 24-4-30 07:50
工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...
一向都係架喎!要化算一定係請工人姐姐,好怕d人成日話工人又用多咗水,電,清潔劑...... 又機票,長服,講到請工人要用好多好多錢,我自己兩樣都用過,鐘點未一樣整爛野,工人日日清潔,清潔劑一定用得比冇工人時多,我婆在生時,我媽係請菲傭同一個本地呀姨照顧我婆,個人工相差好遠架

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

bmuimami 發表於 24-4-30 07:53
我冇用工人之後,水電煤平一半多返間房!
仲有食都清減不小

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Anpanmama 發表於 24-4-30 08:19
如果只係煮晚飯4晚X 3個鐘俾五千幾,又唔使打掃抹地洗衫燙衫,不如出街食飯仲抵,你條數好似有啲計錯:joyo ...

係。
或是自己煮簡單D.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

試吓工人放長假, 自己放假做家務煮飯, 包你一定請工人 ...

小朋友大左(升中)。
每星期有鐘點幫手,唔辛苦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

用唔用工人真係要取捨! 有姐姐行開行埋方便好多! 濕碎家務尤佢處理自己可以更有Quality of life 其實仔囡高中之後真係可以唔用姐姐!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無得咁計

有工人,你要提供住宿,屋企仲用多左水電煤,其他電器之類都消耗得勁…仲未計其他雜項

我身邊d朋友,仔女大左,寧願請鐘點

伯爵府

Xmas吸收勳章

9284 發表於 24-4-30 07:50
工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...

其實你個女都15歲,根本唔需要工人,家務可以大家share做….

伯爵府

Xmas吸收勳章

333s 發表於 24-4-30 08:39
對呀。
robot 好大市場, 智能家務。
香港似外國, 有冇工人??? 99% 冇用工人。

其實香港好大部份家庭過份依賴工人

大宅

工人做得好, 真係值得KEEP住, 但工人質素每況愈下, 又借錢, 又懶,又唔識煮飯, 咁真係唔要好過要 我宜家都無工人, 家務自己做返, 煮飯就其實簡單咁煮, 又或者出街食, 買外賣又得。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

應該唔洗咁貴,
因為啲鐘點成日話唔得閑,
放你飛機。

男爵府

我未請工人時都係請鐘點
佢一星期黎一次, 都係做下清潔
唔使煮飯, 如果我係你, 我會自己煮下
又出去食下,
跟住一星期鐘點黎一次已經OK

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔使每曰黎。。可以一星期兩次。每次3個鐘工。包買餸清潔熨衫等。。自己又唔使咁辛苦

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陳小b 發表於 24-4-30 11:04
唔使每曰黎。。可以一星期兩次。每次3個鐘工。包買餸清潔熨衫等。。自己又唔使咁辛苦
...

三個鐘可以買餸清潔燙衫等等?

侯爵府

環保接龍勳章

未必.
有朋友話退休時佢都老了,
更加要請工人做啦.
當然, 要計埋錢.
佢個仔唔敢移民都係因為工人姐姐咋.

子爵府

畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 24-4-30 11:12
三個鐘可以買餸清潔燙衫等等?

如果唔太多衫或唔使煲湯。。勉強夠。。但視乎佢做野快定慢. 4個鐘就穩陣d

伯爵府

mnhk 發表於 24-4-30 10:54
工人做得好, 真係值得KEEP住, 但工人質素每況愈下, 又借錢, 又懶,又唔識煮飯, 咁真係唔要好過要 我宜 ...

用咗20幾年工人, 成日睇佢面色, 做得越來越差, 而家唔用, 不知幾咁放鬆, 買咗好多電器幫手, 咪當做運動囉! 好過受氣.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊