自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有朋友當年大學畢業去申請跨國公司職位,面試最後一個round,係所有finalists同公司高層去五星級酒店食一餐,其實係睇吓你識唔識餐桌禮儀,好多人因為咁衰咗。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

saladhk 發表於 24-5-2 14:46
我細個又係咁,隻手指會彈起指住人,阿媽即鬧,再係咁會敲我隻手指,好彩阿媽當時即刻糾正,否則大咗都唔 ...

我有同事揸筷子直頭粗口手勢, 呃住拳頭大拇指放在食指與中指之間

琥珀宮

lemontea520 發表於 24-5-2 21:23
完全認同,打牌睇人品,食飯就知屋企點教。
我老公全家飲湯shushu聲,我嚴教仔女飲湯唔好學佢甘。原來我姑 ...

中國人之飯桌規矩其實有很多,但最基本係揸筷子、捧碗與食嘢靜音,前兩樣都算嘞,咀嚼發聲影響他人,最差

複式洋房

其實到大左出去食飯先比人見到亂揸筷子仲衰
D人唔會講出口,但內心會笑人或睇死屋企自細要求低之類
我都係成屋人揸錯曬, 我自己好大個另一半教返我揸岩的

複式洋房

其實到大左出去食飯先比人見到亂揸筷子仲衰
D人唔會講出口,但內心會笑人或睇死屋企自細要求低之類
我都係成屋人揸錯曬, 我自己好大個另一半教返我揸岩的

琥珀宮

cara.mak 發表於 24-5-2 23:21
初出黎做野同個經理食飯,佢話我,一睇你就知你屋企人有教養,我正正就係你所寫捧住碗坐直身子食飯,但我 ...

恭喜你! 好多人心裡有數,只係唔講收係心裡,我都時常觀察吓同檯食飯同事的檯上表現,如果埋檯常碌手機,單手烏低頭係個碗度扒飯,對呢個同事感覺就心中有數,印象都好重要。

發覺原來不少人唔知飯檯上表現的重要。

子爵府

上校車 發表於 24-4-30 11:35
先唔好講佢地多唔多事, 如果真係發現問題, 不如先教好細路, 我自己啦, 有時見有D 同事唔識揸筷子叉下叉下咁 ...

同意, 我哋幾兄弟姊妹細細個嘅時候,爸爸就教我哋學揸筷子 , 我哋好細個就學識

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊