自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

別墅

回覆 vencyk 的帖子

出嚟做嘢個陣 跟老細 同d 大老闆 坐埋一齊食飯,
得我一個 揸得特別肉酸,好似成餐飯 比人望住咁,
20年積習 都可以由頭嚟學過.

侄仔 侄女 讀 P1 都喺 揸得非常核凸,成日同佢地講
萬一第日識到 有錢仔 / 有錢女 同人地家長 同檯食飯
唔識揸筷子 一定扣印象分, 再講 識揸筷子 喺 中式
宴會 最基本 禮儀嚟的, 以前都算喺 同d 有d 米嘅 人
同檯食飯, 基本上 無咩見過 有人 唔識揸筷子.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

吾識咪學囉,反而多謝佢提醒,好小事當練下小肌肉,其實好多成年人都吾識習慣左好難改

男爵府

ShingLing88 發表於 24-4-30 11:54
咁你親戚有冇即時教你細路呢?小朋友要慢慢教,肯出聲先為你哋好呀!

外人真係背後笑下算

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

接受其他人批評唔容易, 停一停, 諗一諗是否要改善table manner

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

親人都係指出問題,虛心教好小朋友不是更好嗎?指責別人說出聲自己又點會有進步?忠信肯定逆耳,點講你都會唔舒服,所以正視問題才是重點,怕人話就更加要做好自己,令別人沒話可說。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

以前戰後就話父母揾食一家6,7個細路,求其有飯開,爭到黎食,夾到食就算!或者連父母本身都唔識揸筷子,莫講話table manner !
但宜家太平盛世,個個出身條件都唔會太差,得一,兩個小朋友,揸筷子呢D基本修養真係要由細教! 何超儀都講過佢细個時媽媽要佢練筷子夾成盤波子! 呢D係家教修養! 咁當然有人會唔介意人哋點睇嘅! 大前提係教好自己小朋友

珍珠宮

December_baby 發表於 24-4-30 11:33
我覺得佢哋好多事

我自己都唔識揸,咪又生存到入伍!。。。所以,如果有炸両敢批評,我真係同佢講,关佢叉燒事

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

December_baby 發表於 24-4-30 11:33
我覺得佢哋好多事

都要睇下點解佢哋會突然咁講,如果大家一齊食野,你仔夾野跌到成枱係,佢哋出聲都係為你仔好,你唔教就到外人教。

如果佢哋係講八卦突然講,咁唔係事實嘅,你仔揸得好正確,夾豆都得,其實唔使理佢。

公爵府

我細個又係揸得好肉酸
比大哥打到識揸為止
今日嘅我 真係多謝佢肯"教"我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

LokYauYau 發表於 24-4-30 17:29
我自己都唔識揸,咪又生存到入伍!。。。所以,如果有炸両敢批評,我真係同佢講,关佢叉燒事
...

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-30 11:41
調轉諗啦,想你小朋友衰嗰啲見到有問題都唔會出聲。
都唔一定既,我唔會話親戚既仔女,但我唔係想見人地衰,只係人地既野,自己少參與,除非對身體有害咁我先會出吓聲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

tmlhk 發表於 24-4-30 17:06
回覆 vencyk 的帖子

出嚟做嘢個陣 跟老細 同d 大老闆 坐埋一齊食飯,

我出黎做野好多年
成日部門食飯都同老細
都無人在意有無人唔識揸筷子
基本上男同事會主動幫女同事夾
就算其他女同事識都未必夠力
所以無咩問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

LokYauYau 發表於 24-4-30 17:29
...

用正確方法就真係生存唔到
D手指發唔到力
所以一定要交叉咗先用到
人地食完我都未夾到

侯爵府

2024年龍年勳章

littledot 發表於 24-4-30 12:46
我細個都係咁俾人話
我知我揸得唔好,亞娘都有教我,但係就係學唔到正宗揸法,控制唔到筷子去夾 ...

same here
其實有啲人唔明,以為教就一定會識,就會揸得好,仲要通常批評完你唔識揸筷子後會加多句「嘩!你咁樣點嫁得出?!」 「嘩!你千祈唔好生仔教壞細路...」啲人把口衰真係好銀耳。
我10幾年前已經改翻好,要成日幫啲手指拉筋,仲要克服幾個月好似殘廢咁夾唔到野,依家先揸得正宗。其實想人地改可以提供啲方法,好言相向,而唔係淨係識人串人無家教。

侯爵府

我覺得佢哋好多事

明白你感受
你自己都有眼睇自己小朋友唔識揸
唔需要其他人講出嚟
仲要係小朋友面前講佢唔識咩
唔好以為小朋友唔識聽

伯爵府

回覆樓主:

見到人揸筷子怪怪,我唔會出聲,但每次無可避免會望下

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

簡直厚多士,除非揸得影響別人,例如夾跌餸菜。在我角度,能夾得到,安全放到碗碟就可。親戚如果不爽,下次別約吃飯

瑪瑙宮

我覺得佢哋好多事

how thick toast

珍珠宮

比親戚話, 好過比老細話

侯爵府

2024年龍年勳章

littlecar 發表於 24-4-30 12:53
每個人天生協調能力唔一樣
我手指向來都唔靈活
所以小手工呢d野我係唔係好得

so true,啲人真係唔會明,一見人唔識揸筷子=無家教,實以為一定夾唔到野整到成枱餸,講到揸唔到正宗筷子係原罪(其實細個我玩夾波子遊戲我實贏)
到大咗用咗好耐好多方法先改到協調到手指,批評人無家教既都唔見得好有家教

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊