自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

食到野未得囉

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-5-1 05:35
你呢個言論仲mean
唔捧碗食飯就係狗
我出街食飯見九成人唔會捧碗

唔係唔捧碗係狗,而係好似狗咁食,指食相如狗。洋人會唔會咁食法?佢地用刀叉,唔會就食具,烏低個頭落個碟扒,否則食相更似狗。

就算唔捧碗,用匙羹畢起食,都仲冇咁難睇。

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-5-1 08:09
可能那位狗言論jm會話韓國人係低等文化民族,識捧碗食飯先係人類。
「睇下你食到成隻狗咁」,咁樣踩低唔捧 ...

韓國人係用匙羹畢起飯食,不會烏低頭去就個碗,食飯要挺直身。

子爵府

所以我唔會對其人唔識教仔的幫佢教。因為父母都唔負責任其人不用理,好多罪犯就是父母做成的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

thankyou201020 發表於 24-5-1 10:47
所以我唔會對其人唔識教仔的幫佢教。因為父母都唔負責任其人不用理,好多罪犯就是父母做成的。 ...

大宅

自己檢討下啦都

男爵府

December_baby 發表於 24-4-30 11:33
我覺得佢哋好多事
是否男家d 人

男爵府

Gorgor0612 發表於 24-4-30 17:20
以前戰後就話父母揾食一家6,7個細路,求其有飯開,爭到黎食,夾到食就算!或者連父母本身都唔識揸筷子,莫 ...

何老太真係好堅,table manner 執到好正

男爵府

SandyKL 發表於 24-5-1 10:29
唔係唔捧碗係狗,而係好似狗咁食,指食相如狗。洋人會唔會咁食法?佢地用刀叉,唔會就食具,烏低個頭落個 ...

細個時食飯一定要揸住隻碗食,如果唔係老豆會講 - 你隻手係咪唞禮拜,點解要用條頸去就隻碗?

到大個出嚟做嘢,發覺原來好多人唔會揸住隻碗食飯。

男爵府

lemontea520 發表於 24-4-30 18:47
係多事 但你應該要知醜,因為正確揸筷子揸刀叉基本食飯禮儀,如果連呢啲都做唔好 即係無家教。
你可以話年 ...

無錯,背後確實會講某某同事唔識揸筷子、飲湯sue sue 聲、了餸揀餸咁樣

水晶宮

2024年龍年勳章

Gorgor0612 發表於 24-4-30 17:20
以前戰後就話父母揾食一家6,7個細路,求其有飯開,爭到黎食,夾到食就算!或者連父母本身都唔識揸筷子,莫 ...

今日再睇到個帖浮上來,又睇下留言。發覺樓主冇應過機,只剩下大家繼續滔滔不絕回帖(包括我 )我都問過樓主嘢不過佢一律唔覆。中式餐桌禮儀,正確揸筷子只係其一。而有D 網友就有D回應,將識揸筷子=書香世代劃成等號來解讀,係誤解。我父母都係勞力士,小學畢業,但我幾姊妹自小比父母管教下,餐桌禮儀(以前唔係叫咩餐桌禮儀,父母只講係禮貌係家教)包括揸筷子,都端端正正,當年市面都未有輔助筷子賣,即係有兩個圈比小孩用果D。都如果下次有帖話親戚話我小朋友食嘢習習聲,回覆裡面話人厚多士的唔知會佔幾多。 只能夠講,我係承傳自父母的教誨,所以我都係咁樣教我仔。

男爵府

回覆樓主:

我都唔知咩叫正確方法,總之夾得穩食到,夾餸時唔好飛出去就得,而家去食中菜好多都有公用匙羹啦

琥珀宮

Aley1204 發表於 24-5-2 08:37
細個時食飯一定要揸住隻碗食,如果唔係老豆會講 - 你隻手係咪唞禮拜,點解要用條頸去就隻碗?

到大個出嚟 ...

家教嚴一定揸碗食飯,唔揸用匙羹食可接受。

我老豆直情唔俾捧住個碗將雙手挨住係飯檯邊添。

打麻雀可看出人品,食飯可看出教養階層,依家我都係咁同啲仔女講,聽唔聽得入耳,睇造化嘞。

伯爵府

細個爸爸嚴厲地教我地揸筷子, 佢話大個同人食飯時人地會留意, 揸筷子係家教一種, 所以我都傳承比自己下一代。(個人家庭是如此教咋)

複式洋房

December_baby 發表於 24-4-30 11:33
我覺得佢哋好多事

REAL XD

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

天天天藍 發表於 24-4-30 11:44
見有啲人唔識揸筷子,一攞上手就成隻手指指住人,好核突又冇禮貌,如果真係唔識揸,真係要從小改正。 ...

我細個又係咁,隻手指會彈起指住人,阿媽即鬧,再係咁會敲我隻手指,好彩阿媽當時即刻糾正,否則大咗都唔識揸筷子就好樣衰

男爵府

上校車 發表於 24-4-30 11:35
先唔好講佢地多唔多事, 如果真係發現問題, 不如先教好細路, 我自己啦, 有時見有D 同事唔識揸筷子叉下叉下咁 ...

係呀,小朋友改正唔難,不過通常小朋友揸得差主要係爸媽2方或其中一方都係揸錯,所以本身唔覺得係問題!但其實真係好唔好睇,尤其長大成人。或許大人覺得小人物真係不需介懷,依家係小朋友小人物,一朝長大有名有姓,有機會係大機構主管,跟更高級的客戶或機構員工食飯,筷子功一出就失禮了!而且小朋友係一張白紙,有機會教一定要更正

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Rita 發表於 24-5-2 09:09
今日再睇到個帖浮上來,又睇下留言。發覺樓主冇應過機,只剩下大家繼續滔滔不絕回帖(包括我 ) ...

樓主淨係開貼唔會回應,其他貼都係咁。

男爵府

我小時候也被人說過,唔識揸筷子,我揸筷子好似揸鉛筆,之後自己苦練,而家夾豆都可以,所以我好感激話過我嘅人

男爵府

可能有啲人會話,夾到嘢食未得囉、我唔會理其他人講乜、關佢哋鬼事等等;但其實好多外人雖然冇講出聲,心裡面會介意或取笑。作為家長如果為小朋友好,真係就要從小開始教,好過小朋友大咗,出嚟社會工作先俾人笑,到時佢哋會埋怨父母,亦都好難再改正。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊