自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

開頭無睇,是否佢bb剛出世,申請政府派2萬蚊,因未還貸款,所以唔俾呀?

伯爵府

回覆樓主:

事主自己都有唔啱 就算美容學校話幫佢處理cancel, 之後都應該去 follow up 取消咗未啦! 申請要簽名, 取消都應該要簽名,just common sense

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

自己唔理冇得賴

大宅

回覆樓主:

有可疑

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mealie 發表於 24-4-30 20:12
有可疑

我估計事主根本冇讀到個美容班、但學校又收咗錢、法庭寄出的地址又錯、美容學校又執咗笠........
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

回覆樓主:

係咪完全無收過信, 都係個疑問
可能見一直無追過咪唔還,現在話郁佢老豆層樓, 仲唔報東張。
見東張都無專登幫佢什麼, 都應該未必信事主所講

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

事主堅稱自己冇讀過個個課程,唔明點解要還錢,但筆錢係佢問政府借,而政府又真係又幫佢畀錢,責任明顯係事主自己度。

公爵府

2024勳章

mickeyeva 發表於 24-4-30 20:01
開頭無睇,是否佢bb剛出世,申請政府派2萬蚊,因未還貸款,所以唔俾呀?
...

佢無讀又無去取消申請,政府唔會知佢有無去上堂架喎

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cbeyond 發表於 24-4-30 20:52
係咪完全無收過信, 都係個疑問
可能見一直無追過咪唔還,現在話郁佢老豆層樓, 仲唔報東張。
見東張都無專 ...
前職員話貸款的支票可親自去學資處拎或寄去學校,咁張支票的抬頭名應該係申請人?
如果支票名係申請人咁自己有冇過數冇理由唔記得,其他人應該拎唔到錢。

伯爵府

事主問題為主,自己無跟進取消

男爵府

佢話爸爸寫4樓,結果寄咗去4/F, 所以收唔到信

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

事主完全冇提過有沒收過支票。
無收過的話應該要特別重點講岀來⋯⋯
攞埋紅簿仔出嚟證明無收過。
似乎未講清楚始末。
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

回覆樓主:

如果支票抬頭寫佢名,學校係收唔到筆錢,而學資又被人過左數的話,舊$去左邊

大宅

2024年龍年勳章

成件事變咗羅生門

子爵府

當唔好彩都係事主責任,同佢有無上堂無關係,學資署出咗錢,你取消都有責任正式通知學資署

子爵府

jessicaxu 發表於 24-4-30 21:40
前職員話貸款的支票可親自去學資處拎或寄去學校,咁張支票的抬頭名應該係申請人?
如果支票名係申請人咁自 ...

我以前申請過,學費貸款支票抬頭只會寫學校名

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

我又唔明,事主俾人追數期間,

即係佢呢十年無離開香港同收稅單?

政府一直搵佢唔到?

男爵府

2024年龍年勳章

mealie 發表於 24-5-1 00:32
如果支票抬頭寫佢名,學校係收唔到筆錢,而學資又被人過左數的話,舊$去左邊
...

D錢直接比學校?

珍珠宮

回覆樓主:

事主應該當年年紀小,學校職員話會幫佢處理,佢信以為真。以為未開學又未去上過堂,學校係幫手解決。
有學校前職員話當年好多人都係申請政府貸款去報讀,支票寄學校。
東張報:佢聽東張律師建議,去查閱當年文件,發現多年來,政府有寄信俾佢爸爸要求還錢同出席審裁,點知寄錯信,佢爸爸地址係寫四字樓(即3/F),但政府紀錄係一直寄去4/F,可知佢哋唔係自己收票,所以佢哋從來唔知有呢啲追討信。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊