自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

早割早著. 咁後生有排發,
你可以想像個膽囊其實已經爛左, 發炎就係身體排斥佢,
今日用藥物抑制左一次, 下一次都會再發.
同埋膽囊係個儲存器官, 生產膽汁係肝

伯爵府

onon1022 發表於 24-5-1 10:05
謝謝位各解答,因為問另一個醫生都係建議切除,如果淨係會有肚屙問題,唔影響其他內臟問題,咁我都放心D

因為 ...

以下我doctor 解釋

個肝出膽汁(消化油份), 而膽囊,只不過儲住啲膽汁,食完飯嘅時候會排出嚟幫助消化

簡單啲講,即係廿四小時咁樣排膽汁!所以手術後會容易肚痾啲,不過身體會自然適應返

男爵府

朋友已割膽,身體好。肥豬大隻

象牙宮

onon1022 發表於 24-5-1 08:53
個仔最近成日話肚痛,尋日頂唔順去睇急症,醫生話佢膽發炎,比兩個方案,
一係做微創手術割左個膽,二係住院打針 ...

仔後生19歲膽發炎
一係做微創手術割左個膽,
二係住院打針等炎症消退,

發炎,就要割左個膽?
難道膽囊炎就只能開刀嗎?
不能保守醫療??? 副作用? 對未來身體上的影響是什么??

成日話肚痛,就是膽發炎? 必要手術? 再看另一个醫生。
加中醫。

我唔多信。方法得2个。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

onon1022 發表於 24-5-1 08:53
個仔最近成日話肚痛,尋日頂唔順去睇急症,醫生話佢膽發炎,比兩個方案,
一係做微創手術割左個膽,二係住院打針 ...

割左就害個仔?

條友講野有冇經大腦架?

唔痛唔割就好地地,
一痛啲膽石阻塞膽管出口的膽結石,可能導致膽囊發炎,並引發劇烈的疼痛與發燒。嚴重併發敗血症甚至死亡。
樓主信人地都唔信醫生,

真係無人幫到你。

子爵府

好媽媽勳章

吓,我無話信人唔信醫生喎,我聽完醫生建議都講話做手術,係身邊既人聽到先話我害左個仔咋喎,
我先唔知點做問下呢到有無jm做左有咩影響,我自己做手術自己出事負責無問題呀,關乎個仔,
問下有無經驗既人意見,唔需要比人話掛

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

好媽媽勳章

我分別尋日睇左兩個醫生意見,私家話做手術,政府話建議做手術,可以唔做打針等炎症退,
但有機會復法,而且之後可能會變嚴重,我仔唔想做,我話做,一了百了
然後就比身邊既親戚話我害左個仔,又話做左對個肝影響,乜乜乜咁,我咪上黎問下呢到有無jm做過呢種手術有無咩後遺症
了解多D,無話聽人講唔做手術,唔知邊句比人誤會我聽人講唔做手術呢?

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

meinatmn 發表於 24-5-1 10:01
割啦,果種痛真係好難頂,係半夜三更痛,一天光就無事,唔知點解咁準時...瞓都瞓唔到...
...

我有時夜晚瞓覺肚有幾下隱隱痛,昨日下午肚痛,晚上食左止痛藥都痛,痛左大半日,我都驚自己唔知邊度有問題

珍珠宮

onon1022 發表於 24-5-1 13:27
吓,我無話信人唔信醫生喎,我聽完醫生建議都講話做手術,係身邊既人聽到先話我害左個仔咋喎,
我先唔知點做問 ...

明你,上嚟問多d人意見好正常,我有個同事前兩年割左,佢話初時去廁所較密,飲食要清淡d

男爵府

我上年年尾係東區醫院做左微創割膽了,割左完全無肚屙, 食左肥膩野都無肚瀉。同未割前無分別。我因為膽石,經常夜晚好痛。唔敢食油膩野攪到半年已瘦廿幾磅。終於頂唔順去睇急症,。

象牙宮

hellomiki 發表於 24-5-1 13:42
我有時夜晚瞓覺肚有幾下隱隱痛,昨日下午肚痛,晚上食左止痛藥都痛,痛左大半日,我都驚自己唔知邊度有問 ...
有無痾?
咁都唔睇醫生?

象牙宮

onon1022 發表於 24-5-1 13:38
我分別尋日睇左兩個醫生意見,私家話做手術,政府話建議做手術,可以唔做打針等炎症退,
但有機會復法,而且之後 ...

有無話咩原因咁後生點解會咁.

珍珠宮

回覆樓主:

可唔可以只用內窺鏡割膽石,唔割膽呢?
好耐之前係可以,宜家唔知。

男爵府

回覆樓主:

我有朋友做完手術一食油利野要即去廁所。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果我決擇
先落藥等佢好番

若果真係復發
先至認命做手術

子爵府

onon1022 發表於 24-5-1 13:27
我先唔知點做問 ...

明白你心情,呢度某部份jm留言你唔好太上心,我地做媽媽緊張仔女上黎問下意見正常不過,祝福你兒子

男爵府

onon1022 發表於 24-5-1 10:05
謝謝位各解答,因為問另一個醫生都係建議切除,如果淨係會有肚屙問題,唔影響其他內臟問題,咁我都放心D

因為 ...

唔好介意,
唔好聽埋身邊啲三姑六婆講啦,佢哋又無經驗,又無經歷過
既然都問多個醫生都建議割囉!
倒不如襯而家無經濟負擔,及早割,總好過亞仔之後要養家時做完手術未復原就要返工

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

朋友上個月割咗
無咩大問題
但佢60歲了
你仔咁年青又真係比較少見
睇多個醫生啦

男爵府

onon1022 發表於 24-5-1 13:38
但有機會復法,而且之後 ...

仔都19歲,解釋比佢知無人想做手術,兩個醫生都建議做,如果佢都係唔想做,就比次機會佢打消炎針,但講明如果再發炎就一定要割無得再傾

子爵府

回覆樓主:

早前做身體檢查,發覺有膽石,無發炎無痛,但醫生建議做割膽手術,我都猶猶豫緊做唔做, 佢話割左防止膽石唔知幾時跌落膽管,一發炎就好麻煩,佢媽媽8x歲就係膽管炎,年紀大唔敢俾佢做手術, 叫我襯後生割左膽,少一個擔心先。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊