自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

來源:Microsoft bing

膽囊切除是因為膽結石、急性膽囊炎或其他膽囊相關疾病而必需的手術。以下是一些可能的後遺症:

消化問題:膽囊的主要功能是儲存和濃縮膽汁。當食物進入消化系統時,膽囊會釋放膽汁以幫助消化。切除膽囊後,由於膽汁無法被儲存,進食油炸食物、辛辣食物或高脂食物後可能導致消化不適,如腹脹、腹痛、噁心和胃酸倒流12。
膽汁逆流:膽囊被切除後,膽汁無法規律地排放,直接由肝臟分泌到腸道。有時膽汁可能逆流進入胃部,刺激胃黏膜,導致胃部發炎2。
慢性肝損傷:膽囊切除後,肝臟分泌的膽汁無法進行濃縮。膽汁對肝臟有一定的影響,加上在肝區手術,可能對肝造成一定損傷3。
其他併發症:膽囊切除手術的併發症包括膽汁泄漏、膽管阻塞、殘存總膽管結石、傷口感染、肩部痠痛、肋骨軟骨炎、出血等。不過,這些情況發生的機率不高,大多可以在醫護人員細心照護下治癒1。
總之,膽囊切除後,並不會影響到肝臟功能,也不會影響到膽汁分泌。如果沒有併發症,日常生活也不會受到太大影響,但較油膩的飲食可能會引起腹瀉13。

大宅

來源:網上資料
許多膽結石病患都相當疑惑,膽囊切除掉會有什麼後遺症?基隆長庚醫院胃腸肝膽科醫師錢政弘表示,切除膽囊後最常見的後遺症就是「腹瀉」,約在術後3至6個月出現,主要是過多的膽酸會刺激腸黏膜引起腹瀉,在治療上可以使用藥物和飲食調整,去除過多的膽酸!

切除膽囊後常見後遺症「腹瀉」
錢政弘分享,今年2月有一篇系統性文獻回顧,分析過去21篇相關研究,總共追蹤3,476位曾進行膽囊切除手術的病患,結果發現有462位病患約13.3%出現術後腹瀉。

腹瀉發生的時間差異很大,大致上是出現在術後3到6個月;其中大約一半的人症狀會慢慢緩解,在數周或數個月之後消失,不過有研究指出,19%患者的症狀可能長期持續甚至加重。

膽囊切除後過多膽酸刺激腸黏膜,引起腹瀉
錢政弘說明,出現術後腹瀉有兩個決定因素,分別是「年紀小於50歲」和「肥胖」等兩族群較容易發生。當膽囊切除後,膽汁少了暫時儲存的空間,會被迫持續分泌至腸道,導致過多的膽酸刺激腸黏膜引起腹瀉,建議在治療上可以使用藥物和飲食調整,去除過多的膽酸。

錢政弘指出,膽囊切除大致上對於人體基本的生理運作沒有太大的影響,也不會因為膽囊切除後,造成肝功能或腎功能損害,而且會不會出現術後不適是因人而異,因此建議民眾「該開刀的時候還是要開」。

他也提醒,膽囊畢竟是消化器官的一員,少了適時分泌膽汁的功能,腸胃道對於食物中的脂肪消化能力會變差,吃到比較油膩的東西就可能拉肚子。不過,有膽結石的病患本來就應該要避免高油脂的飲食,即使已開刀將膽囊切除,飲食習慣還是要遵從「避免高油脂飲食」,否則過幾年還是有可能出現「膽管結石」,造成腹痛、膽管炎和胰臟炎等併發症。

男爵府

我三年前割咗,冇咩唔妥,生活正常,不過我自己本身唔鍾意食肥嘢,我係因為膽石而割嘅

大宅

karshing 發表於 24-5-1 14:02
可唔可以只用內窺鏡割膽石,唔割膽呢?
好耐之前係可以,宜家唔知。
香港沒有這種手術, 只有整個切除或不切選擇.
反而上面好似可以部份切除, 但應於不是普通醫院或醫生可以做.

翡翠宮

kiuzoe 發表於 24-5-1 09:54
去年割左,因為膽石,半夜痛到call白車入急症2次,醫生建議割,好易番返,做微創,開三個洞仔,一術後一切 ...

$?

男爵府

fitceo 發表於 24-5-1 14:46
早前做身體檢查,發覺有膽石,無發炎無痛,但醫生建議做割膽手術,我都猶猶豫緊做唔做, 佢話割左防止膽石 ...

我老公都係剛身體檢查發現有膽石,睇咗幾個醫生,有啲建議做,有啲建議唔使理,痛先考慮做.

伯爵府

ngwong2 發表於 24-5-1 21:10
$?

政府,好似幾百

大宅

pistachio 發表於 24-5-1 13:48
我上年年尾係東區醫院做左微創割膽了,割左完全無肚屙, 食左肥膩野都無肚瀉。同未割前無分別。我因為膽石, ...

請問痛法係點? 我有時食完野會拿住一陣, 之後勁肚痛, 再黎疴。 有一兩次真係痛到想暈。 我想分係胃定肚, 定膽痛

翡翠宮

回覆樓主:

問多個醫生意見
醫生先有專業知識

男爵府

我親人因膽石 割左。正常

子爵府

好媽媽勳章

謝謝各位意見,尋晚做左手術,希望佢之後忍到口唔食M記

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

converter 發表於 24-5-1 23:37
請問痛法係點? 我有時食完野會拿住一陣, 之後勁肚痛, 再黎疴。 有一兩次真係痛到想暈。 我想分係胃定肚 ...
當食完晚飯之後大約兩個鐘啦,你就會feel到右邊上腹乸住乸住痛,大約痛兩個鐘到啦跟住就唔會再痛。如是者一星期大約痛三四次左右啦。如果有膽石嗰啲人通常食得好油嘅嘢係會作嘔,個胃滯住嘅感覺同埋成日“hur"氣。 我係照ct發現的,不過為咗安全起見,我怕係個胃有事,所以我自己去私家先照咗胃鏡確定唔係胃嘅問題,咁就係個膽石影響我。有膽石係唔會肚屙㗎,係有啲人割咗個膽,冇咗個膽儲存膽汁,就無得一次個釋放好多消化酵素去消化嗰啲油膩嘢,分解唔到過多ge油,咁就變成容易比較肚屙囉!不過我割左完全冇肚屙囉。你可以去照超聲波㗎,一樣會睇到有冇膽石的。

大宅

onon1022 發表於 24-5-1 13:38
我分別尋日睇左兩個醫生意見,私家話做手術,政府話建議做手術,可以唔做打針等炎症退,
但有機會復法,而且之後 ...

我分享我99的經歷,看看有沒有幫助。99有次入院迷迷濛濛,在救護車沒有發燒 ,1小時後燒到40度,肝臟 腎都發炎 入院 ,但不知是膽石影響,再過一兩晚半夜劇痛,才發現是膽管閉塞。做了內窺鏡,通返膽管就冇事。最後醫生都話最好方法都係割膽。我哋政府排期都有排,排到先決定做5做。

最大問題你仔不想做 ,可以等再痛時才決定嗎?到時可能佢覺得不切不可呢?

伯爵府

onon1022 發表於 24-5-2 08:04

原來罪魁禍首就係M記,早日康復
BTW 我明天入院

伯爵府

smile828 發表於 24-5-1 22:09
我老公都係剛身體檢查發現有膽石,睇咗幾個醫生,有啲建議做,有啲建議唔使理,痛先考慮做.
...

我就係有時痛、之後照腸胃鏡加上腹超聲波發現有膽石、之後割了

男爵府

onon1022 發表於 24-5-2 08:04

咁快做,你私家定政府做?

複式洋房

都好多人做過呢個手術, 大家都反應正面冇咩問題, 唔洗太擔心!

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我個女膽管囊腫,出世兩個星期已經切除咗個膽,而家差不多17歲,一切正常唔覺得有啲咩特別,但重要定期覆診。

子爵府

好媽媽勳章

回覆 claudialuk2011 的帖子

祝你一切順利

子爵府

好媽媽勳章

回覆 smile828 的帖子

去私家睇,聽到話割膽就即日去政府急症睇,諗住聽多個醫生意見,點知即刻安排住院,同意手術好快第二日做,尋晚就話可以出院,真係快到呢,雖然政府做,但手術做得好好,個種痛個仔話頂到
希望之後乖乖戒口,盡時食飯

佢咁後生就有膽石,係因為食無定時,一食又食M記,長期食得唔健康攪到咁

祝福回覆我的JM,多謝你地正面既訊息,祝一切順利,平安

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊