婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chanlouisa 發表於 24-5-1 23:21
是咁的,黎緊母親節約左男家食飯
人物: 6299,姑9(單身沒拍拖),我一家四口(2大2小-(小學生)

你一家/姑奶/老爺夾?

之前幾年係點樣?
由得老公同佢家姐講
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 24-5-1 23:24
你一家/姑奶/老爺夾?

之前幾年係點樣?

應該唔會62夾,因為62年紀大(已退休),99又無返工,最多係我一家+姑9
,因為我係FTM,兩個小朋友開支大,所以逢大時大節食飯,都叫C6 唔好去咁貴既餐廳,但姑9唔同,佢沒有家庭經濟負擔,所以唔會理 (全家人包括99都要就姑9呢個大小姐)

除2的話(C6+姑9): 唔知會唔會俾人話拎著數
除3的話(C6,我+姑9): 會唔會公平啲?

大宅

crystal媽咪 發表於 24-5-1 23:24
你一家/姑奶/老爺夾?

之前幾年係點樣?

應該唔會62夾,因為62年紀大(已退休),99又無返工,最多係我一家+姑9
,因為我係FTM,兩個小朋友開支大,所以逢大時大節食飯,都叫C6 唔好去咁貴既餐廳,但姑9唔同,佢沒有家庭經濟負擔,所以唔會理 (全家人包括99都要就姑9呢個大小姐)

除2的話(C6+姑9): 唔知會唔會俾人話拎著數
除3的話(C6,我+姑9): 會唔會公平啲?

珍珠宮

2024年龍年勳章

chanlouisa 發表於 24-5-1 23:39
,因為我係FTM,兩個小朋友開支大, ...

當然除3,都有你哋普數。
父母2姐弟都有份,但仔女係你2公婆,最公平唔計6299,除人頭。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果經濟有困難就除4,你屋企佔3份(兩個大人各一份,兩個小孩佔一份)

大宅

蜜蜂糖 發表於 24-5-2 10:01
當然除3,都有你哋普數。
父母2姐弟都有份,但仔女係你2公婆,最公平唔計6299,除人頭。
...

除人頭當然唔介意,不過6299一定唔會收我小朋友,最怕係姑9側側膊叫我C6請埋佢

大宅

0030 發表於 24-5-2 10:36
如果經濟有困難就除4,你屋企佔3份(兩個大人各一份,兩個小孩佔一份)

除人頭我唔介意,不過最怕姑9側側膊叫我C6請埋佢
姑9最鐘意食埋啲貴野,而99同C6通常都就佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

chanlouisa 發表於 24-5-2 10:38
除人頭當然唔介意,不過6299一定唔會收我小朋友,最怕係姑9側側膊叫我C6請埋佢
...

關你6299咩事,你直接畀錢除3份,問返姑9拎咩得。
1年1次母親節唔好搞到咁複習。

大宅

蜜蜂糖 發表於 24-5-2 10:41
關你6299咩事,你直接畀錢除3份,問返姑9拎咩得。
1年1次母親節唔好搞到咁複習。
...

我姑9唔係人咁品,性格難頂,我C6通常都就佢家姐。。(所以佢而家仲單身)
有得選擇,我寧願我一家四口同6299食就算。。免煩

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 chanlouisa 的帖子

如果系我屋企,不會甘計較,會請埋姑9果份,但如果家庭有困難就計算人頭了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊