自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前在惠康換咗個20吋行李喼,發現原來個size 好奇怪,比較闊,尺寸: 55.0 x 20.0 x 40.0cm

唔知hk express 俾唔俾我帶佢做手提行李?
打唔通Hk express 電話, 請問有冇人知?

男爵府

上官網睇啦,有曬尺寸

侯爵府

sasaki_peach 發表於 24-5-2 11:26
之前在惠康換咗個20吋行李喼,發現原來個size 好奇怪,比較闊,尺寸: 55.0 x 20.0 x 40.0cm

唔知hk expre ...

如果可以寄倉就盡量寄倉,HK express 尤其是日本回來隻機细d,左邊3個右邊3個嗰d機,除非你排頭十幾廿個上機,否則一上機上面已經冇位放,上次我已經不是排好後,d人已經霸哂(有些不是坐你嗰行也會放,冇人會認冇人會拿走),空姐就會幫你周圍揾位,安排你件行李放去你見唔到的位置,你會感到好無奈及激氣

大宅

michellechiu02 發表於 24-5-2 12:12
上官網睇啦,有曬尺寸

原來有,真係上唔到機。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sasaki_peach 發表於 24-5-2 15:32
原來有,真係上唔到機。
而家捉得好緊,所以尺寸大,真係唔好博!
珍惜 感恩
You got this!!

象牙宮

tingbb@mama 發表於 24-5-2 19:52

成日聽人話捉好緊,搭咁多次無見捉人.

珍珠宮

tingbb@mama 發表於 24-5-2 19:52

係,我上年年尾出發,去程check in時叫我放個hand carry上磅check(因為我去程無買行李), 以前未比CX收購前,試過好幾次都冇買去程行李,都冇check過

侯爵府

話佢呢個size完全係濟洲航空手提個size, 濶20cm, 我係萬能既淘寶搵左幾日都搵唔到呢個size

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

妳個size吾得啦。我攞左張單張自己keep,係56cm(h)x36cm(w)x23cm(d)

子爵府

katrinamama 發表於 24-5-2 13:08
如果可以寄倉就盡量寄倉,HK express 尤其是日本回來隻機细d,左邊3個右邊3個嗰d機,除非你排頭十幾廿個上 ...

係呀!啲人真係好鬼衰,even我一家三口坐一排,頭頂果位都可以俾人擺滿哂!我哋只係想放一袋禁區買嘅手信啫!

公爵府

牛年勳章

MerryMe 發表於 24-5-2 20:05
係呀!啲人真係好鬼衰,even我一家三口坐一排,頭頂果位都可以俾人擺滿哂!我哋只係想放一袋禁區買嘅手信 ...

最麻煩係啲人買生果, 一盒士多啤梨已經 霸好多位, 再加上去禁區買嘅手信, 一個人霸一格行李架都見過

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 24-5-2 20:05
係呀!啲人真係好鬼衰,even我一家三口坐一排,頭頂果位都可以俾人擺滿哂!我哋只係想放一袋禁區買嘅手信 ...

我真係怕咗佢哋
所以我一定係排隊嗰個,我只求擺返d嘢喺自己頭頂

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-2 20:22
我真係怕咗佢哋
所以我一定係排隊嗰個,我只求擺返d嘢喺自己頭頂

我一定買夠寄倉行李㗎啦!費事同人爭位擺,但啲人係無同理心,擺係你頭頂都算,落機就衝過嚟拎行李,我上次俾個女人扑到頭

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

熊熊老婆 發表於 24-5-2 20:19
最麻煩係啲人買生果, 一盒士多啤梨已經 霸好多位, 再加上去禁區買嘅手信, 一個人霸一格行李架都見過 :h ...

士多啤梨喺香港買、平過日本~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

官網有哂資料的

珍珠宮

MerryMe 發表於 24-5-2 21:20
我一定買夠寄倉行李㗎啦!費事同人爭位擺,但啲人係無同理心,擺係你頭頂都算,落機就衝過嚟拎行李,我上 ...

我上次香港航空有一家擺了三個櫃,其中一個在我們上面,攪到我哋放哂在地,佢行過嚟攞嘢,我哋一齊怒視佢

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

超出4cm
惠康喼好單薄喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Ritzmary 發表於 24-5-2 22:26
超出4cm
惠康喼好單薄喎

差4cm一定沒有人理~

一年去日本釣三次魚、次次都係坐香港航空、後天上機~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大力大力 發表於 24-5-3 04:13
差4cm一定沒有人理~

呢個 post 講快運喎 ~

珍珠宮

大力大力 發表於 24-5-3 04:13
差4cm一定沒有人理~

但係樓主問HK Express 喎

首頁