家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

平時做開定期,呢幾日無聊睇下其他投資野,見到d美元基金平均回報有4.5以上,原來有咁多,少少心郁,但係咪風險都高呢?

子爵府

yettapopo 發表於 24-5-3 18:16
平時做開定期,呢幾日無聊睇下其他投資野,見到d美元基金平均回報有4.5以上,原來有咁多,少少心郁,但係咪 ...

應該 OK 嘅,風險應該無(雷曼未出事前都無人會認為有風險㗎),不過平均回報 4.5%pa 以上係過去嘅,將來未必有。
我都有美元貨幣基金同港元貨幣基金。
你只可以一係定期,一係貨幣基金咩?唔可以兩樣都有?
又唔係小朋友,點解一定要揀一樣呢?

珍珠宮

平時做開定期,呢幾日無聊睇下其他投資野,見到d美元基金平均回報有4.5以上,原來有咁多,少少心郁,但係咪 ...

我有喺牛牛買美元貨幣基金, 而家仲有五厘以上回報
attach0/tmp/phpsaTP2D

子爵府

平時做開定期,呢幾日無聊睇下其他投資野,見到d美元基金平均回報有4.5以上,原來有咁多,少少心郁,但係咪風險都高呢?

我買貨幣基金已超過 20 年,我唔覺有咩問題。

富途唔只一隻貨幣基金,A 貨幣基金有問題,唔等於 B 貨幣基金都有問題,買咗 A 貨幣基金先有問題,買咗 B 貨幣基金無問題。
就如當年銀行除咗賣雷曼迷債,仲有其他嘢賣,雷曼有問題,唔等於其他嘢都有問題,買咗雷曼迷債先有問題,買咗其他嘢無問題。

富途賣嘅貨幣基金亦唔只富途有得賣,其他地方都有得賣,如果隻貨幣基金有問題,喺邊度買都有問題。
就如雷曼迷債唔只一間銀行賣,雷曼迷債有問題,喺邊間買都有問題。
又如正露丸唔只一個地方有得賣,正露丸有問題,喺邊度買都有問題。

無得避,減少損失嘅方法係唔好將所有雞蛋放喺同一個籃。分散咗喺唔同籃,如果某個籃有問題,就只係損失一部分,唔會全軍覆沒。

補助學校公積金津貼學校公積金當年都有買雷曼股債,但因為唔係全部資金買晒雷曼,而係買得少,故損失亦少。由此可看到分散的重要。

大宅

之前美股升又加息咪咁高息. 今年都唔知加息定減息, 有風險

大宅

基金太波動,我會揀買美債,息率差唔多高,但較為穩定

子爵府

回覆樓主:

我就選在IB直接買短期美債

男爵府

TamaCat 發表於 24-5-8 12:46
我就選在IB直接買短期美債

請問短期而家幾厘?

大宅

GobHoBot 發表於 24-5-8 12:41
基金太波動,我會揀買美債,息率差唔多高,但較為穩定
原來都有4.幾厘息,係咪一般證券商都有得買?

大宅

yettapopo 發表於 24-5-9 17:38
原來都有4.幾厘息,係咪一般證券商都有得買?
有d未必有,我用漲X買,我承受到高風險咁收息所以孖展買埋添

子爵府

GobHoBot 發表於 24-5-10 17:13
有d未必有,我用漲X買,我承受到高風險咁收息所以孖展買埋添
孖展幾多息?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊