自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2024年龍年勳章

因為小朋友有濕疹,平時一家都食得好清淡,海鮮同濕熱嘢都可免則免,加工食品都盡量少食,不過佢仍然不斷濕疹復發。之前食完中藥感覺好似斷咗尾一段時間咁,但因為佢腸胃食太多中藥唔受得就停咗。之但係一停藥後就即刻再起,可能遇上轉季啦…濕疹可以點搞呀…

大宅

濕疹真係準過天文台, 我到咗咁大個人都會轉季出濕疹,只係慶幸冇遺傳到俾個細嘅, 每次痕起上嚟都要忍住唔用咁多有類固醇嘅藥膏, 但終究係免疫系統問題, 靠食西藥只可治標不治本, 又驚有副作用, 戒口都係盡量就算

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會唔會唔關食物事?試下勤洗床被吸塵蟎,睇吓有冇幫助

象牙宮

回覆樓主:

唔好用香味沖涼液,會無咁敏感無咁痕

別墅

我屋企仲犀利,全家都有濕疹,一直以黎都搵盡方法減少復發。我仔係屬於全家人之中最敏感,轉季之外,一有壓力或緊張都會,夏天出入冷氣地方多又會起。依家我一家開始食減到濕敏嘅益生菌,食左幾個月好似情況穩定左d,濕疹冇發得咁頻密

水晶宮

我女有濕疹
知佢敏感邊幾隻食物,淨係嗰d 有戒其他都無,多d exposure 多 d variety 仲好
不過冷氣要長開,乾同凍就最好(但唔可以太乾,但濕痴笠笠就一定唔得)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bobocheung88 發表於 24-5-6 18:12
我屋企仲犀利,全家都有濕疹,一直以黎都搵盡方法減少復發。我仔係屬於全家人之中最敏感,轉季之外,一有壓 ...

請問邊隻牌子嘅益生菌?

伯爵府

近半年帶仔多左做運動同無食零食,呢乣個月狂落雨既時候有小小㾗但唔嚴重 。已經感恩 。我覺得做運動有用

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我已經唔知自己濕疹同天氣食物壓力定係塵蟎,似乎全部都係,最緊要有藥膏

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我屋企仲犀利,全家都有濕疹,一直以黎都搵盡方法減少復發。我仔係屬於全家人之中最敏感,轉季之外,一有壓 ...

可否食邊隻益生菌?
謝謝

翡翠宮

戒糖

侯爵府

美味 發表於 24-5-6 17:39

你講得啱,我仔頸背後有濕疹,自從每日換枕頭套,濕疹就好返,一段時間冇再發。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

alau2021 發表於 24-5-6 22:12
你講得啱,我仔頸背後有濕疹,自從每日換枕頭套,濕疹就好返,一段時間冇再發。

其實好多話天氣潮濕就發作,好多時都有關床被事,因為塵蟎喺潮濕環境最活躍,如果諗唔到原因真係不妨試吓

伯爵府

fishballlok 發表於 24-5-6 17:38
濕疹真係準過天文台, 我到咗咁大個人都會轉季出濕疹,只係慶幸冇遺傳到俾個細嘅, 每次痕起上嚟都要忍住唔用 ...

睇過唔同嘅皮膚科醫生,個個都話唔關食物事,介口無用喎。

大宅

如果戒口食中藥係可以改善即係內在身質上改善就可以解決濕疹,唔食得中藥就食益生菌調整腸胃啦,我自己小朋友都有食,但就唔係神仙藥講明要食一段時間,不過佢情況真係好咗,以前食粒糖晚上就會皮膚紅宜家唔會,我自己就驗完大便再按個人情況配益生菌,唔係街買

複式洋房

回覆樓主:

我仔之前都係用中醫調理,依家都係食益生菌, 用天然既沖涼產品,屋企轉晒天然野,依家唔駛介口,幾年無番發,係免疫力弱果期先會出少少

珍珠宮

2023年兔年勳章

陳皮魚蛋 發表於 24-5-6 15:04
因為小朋友有濕疹,平時一家都食得好清淡,海鮮同濕熱嘢都可免則免,加工食品都盡量少食,不過佢仍然不斷濕 ...

我試過介酸性食物,只食鹼性食物一個星期左右,情況好轉咗。
(當然我的濕疹唔算嚴重,範圍只係半隻手掌)

別墅

2024年龍年勳章

fishballlok 發表於 24-5-6 17:38
濕疹真係準過天文台, 我到咗咁大個人都會轉季出濕疹,只係慶幸冇遺傳到俾個細嘅, 每次痕起上嚟都要忍住唔用 ...

上個月熱咗一輪又涼咗一兩日,佢已經即刻起濕疹,見到小朋友忍住唔R到個人差點發脾氣都好心痛。西藥食得多又冇益,又燥熱,唔係去到迫不得已嘅地步都唔想佢依賴咗

別墅

2024年龍年勳章

美味 發表於 24-5-6 17:39

有,平時2-3日就換一次床單,有UV吸塵機吸塵滿

別墅

2024年龍年勳章

我小朋友都係嫁,逢親測驗考試前都精神緊張,如果影響到佢瞓唔著嘅話情況更差,連頸後都會起濕疹。益生菌真係可以幫到濕疹嗎?唔知邊隻先有效。睇電視成日聽到呢個講法但唔太肯定

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊