自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

本港再有連鎖補習機構懷疑結業,有7間學校的英語補習學校Little Frog近日懷疑突然全線結業,受影響的家長至今已有逾800人。

教育局表示知悉事件,並即時聯絡學校了解有關情況,現正按機制嚴肅跟進。有關教育機構有七所已按《教育條例》註冊提供非正規課程的私立學校,分別位於元朗及將軍澳,局方收到個別家長的求助,會繼續與學校保持緊密聯繫,嚴肅提醒其為受影響學生及家長提供適切的協助和支援。

海關亦表示,已接獲相關舉報,現正作出跟進,如發現違反《條例》的情况,會採取適當的執法行動。

大宅

點解海關都關事?

別墅

yakiki1230 發表於 24-5-9 08:37
本港再有連鎖補習機構懷疑結業,有7間學校的英語補習學校Little Frog近日懷疑突然全線結業,受影響的家長至 ...

有間預繳式playgroup StepX EducatXXX 黃埔執笠結業

其它分校做買一送一速銷,大家JM 睇路,小心謹慎

大宅

要預先俾錢就要諗清楚

珍珠宮

不過有一說一
外面間間連鎖式補習社好多都係預繳式
唔預繳就話保證唔到下個月有同樣上堂時間
一係唔補㗎啫
要補既話,根本焗住預繳
佢地個生態好團結,間間都係咁
唔係點會咁多家長中招
睇苦主group啲苦主係明知有風險都焗俾

複式洋房

別墅

yurijm 發表於 24-5-9 15:31
不過有一說一

翹英,StepX 黃埔,Littlr FroX 相繼執笠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 24-5-9 15:31
不過有一說一

塘邊雀對呢啲case咪只會講

你唔預繳無事囉
你唔揀呢間咪無事囉
你唔補習咪無事囉
你唔xxxx咪無事囉

無非都係想話:自己攞黎!

其實外面既人只係覺得苦主抵死、貪小便宜,預繳1個月咪算 做咩要預繳1年? 責任全部在消費者好似,而收人錢又無預警執笠既又一啲責任都無,真係好笑!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

糯米包 發表於 24-5-9 09:48
點解海關都關事?

關商品說明條例掛

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-10 15:09
塘邊雀對呢啲case咪只會講

你唔預繳無事囉

針唔吉到肉唔知痛啫
外面幾乎有名有姓、講得出名嘅興趣班、學術班、補習社全部係預繳式
我都想知有邊間係逐月交錢而又俾到固定師資、上堂時間
呢啲商家執笠又無後果
難為班苦主
仲要再安排其他班,其他班又係一樣預繳式

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 24-5-10 15:33
針唔吉到肉唔知痛啫
外面幾乎有名有姓、講得出名嘅興趣班、學術班、補習社全部係預繳式
我都想知有邊間係 ...

根本呢度就係法律漏洞
收人錢無比服務,唔當詐騙唔當爭錢既
有限公司制度老細唔洗上身
預繳既只係會去左海關度查,警方唔受理
查完咪得個吉
去法院起訴完爭客錢,人都唔洗出現
直接勝訴都係多餘,唔會追得返舊錢
總之最能保障消費者只係放少啲錢

複式洋房

首頁

尾頁