自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

最新一期流感及新冠速遞顯示,一名6歲男童本月4日開始有病徵,臨床診斷為甲型流感併發腦疫變,其後死亡,為不足一個月內第4宗死童流感死亡個案。

上周六發病 入住威院兒童深切治療部

流感肆虐,再有兒童因感染流感死亡,其為一名6歲男童在本月4日開始有病徵,發燒及流鼻水,同日曾向私家醫生求醫,並在兩日後因徵狀惡化,被帶到威爾斯親王醫院求醫並入住該院兒童深切治療部。

病人的呼吸道樣本經化驗後,證實對甲型流感(H1)病毒呈陽性反應。臨床診斷為甲型流感併發腦病變,臨床診斷為甲型流感併發腦疫變,該病人沒有接種今季流感疫苗。其病情持續惡化,在周三死亡,為不足一個月內第4宗死童流感死亡個案。

威爾斯親王醫院回覆查詢時指,該名六歲男童因感染甲型流感,於五月六日被送到威爾斯親王醫院,並入住兒童深切治療部接受治理。病人臨床診斷為甲型流感併發腦病變,其後病情持續惡化,延至昨日(五月八日)下午離世。醫院對男童離世表示難過,並向家屬致以深切慰問。

RIP
attach0/tmp/php0V4Pc8

大宅

回覆樓主:

rip

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

放下自在

男爵府

小朋友有流感徵象,要盡快做快測,睇下系中左甲,乙,定新冠,,,等医生可盡快对症下药

大宅

Pen09821 發表於 24-5-9 21:01
最新一期流感及新冠速遞顯示,一名6歲男童本月4日開始有病徵,臨床診斷為甲型流感併發腦疫變,其後死亡,為 ...

聽到好難過,唔知點解今年會咁多,以往幾年先發生一次,一次都嫌多,咁細個都未睇清呢個世界就卑無情病毒帶走 RIP

男爵府

回覆樓主:

沒有接種今季流感疫苗

大宅

Peter2012 發表於 24-5-9 21:22
小朋友有流感徵象,要盡快做快測,睇下系中左甲,乙,定新冠,,,等医生可盡快对症下药 ...

係,藥房依家有三隻可以同時check 到試劑,唔貴,38蚊,買定看門口,有懷疑即刻check 避免錯過最佳治療時間

大宅

Peter2012 發表於 24-5-9 21:22
小朋友有流感徵象,要盡快做快測,睇下系中左甲,乙,定新冠,,,等医生可盡快对症下药 ...

依個真的,我小朋友剛中完,係屋企做完測試,知道中左甲型,便去診所求診,醫生立刻開特敏福。

伯爵府

好難過,好得人驚

我知政府有提供死亡或重症個案接種比例,但係咪可以加強D宣傳?另外,呢D個案有冇食特敏福,喺第幾日食等等資訊,可唔可以提供?

我有朋友個女十一歲中甲流,連續四日燒到四十一、二度。佢第二日已經帶個女睇醫生,要求醫生開特敏福,但個醫生拒絕,到第四日再要求開,醫生都拒絕。雖然佢個女最後無事,但我好想知道其實一驗到甲流,比較安全係咪即刻食特敏福?尤其咁高燒!佢個女嗰幾日狀態非常差,無離開過張床。

珍珠宮

aidan08 發表於 24-5-9 21:34
好難過,好得人驚

我知政府有提供死亡或重症個案接種比例,但係咪可以加強D宣傳?另外,呢D個案有冇 ...

痴架!點會有醫生唔開特敏福架?
醫生禾? 佢哋一向好信西藥架,點可能咁保守?

我女食左特敏福都燒到41.6,好癲!

嚇到我驚,食退燒藥又嘔返出黎!

一定係盡快食特敏福,有人靠抵抗力,但博唔博得過就無人知!
好似係咪仲有另一款新藥

伯爵府

好難過,好得人驚

我知政府有提供死亡或重症個案接種比例,但係咪可以加強D宣傳?另外,呢D個案有冇 ...

以我所知特敏福係頭48小時內食先有用,過左食係無用架 。

琥珀宮

最新一期流感及新冠速遞顯示,一名6歲男童本月4日開始有病徵,臨床診斷為甲型流感併發腦疫變,其後死亡,為 ...

又係冇打針

子爵府

6歲唔打针真係揾命搏一舖,而且呢個小童唔知有無第一時間食持敏福。

伯爵府

小朋友,RIP! 其實我見喺街或坐車好多大人同小朋友一家都冇戴口罩

子爵府

好難過,好得人驚

連續唔開特敏福真係揾病搏。今次搏到唔代表下次搏到。呢D醫生診所跟本無特敏福貨,下次唔好再睇呢D醫生。現在養和D診所醫生好緊張,只要比到测試棒佢睇即開,唔需要等佢內部化驗,如果你忘記驗可以返屋企後補比姑娘睇,藥劑部即開唔需要再看醫生。因為特敏福是同病毒鬥快。流感食特敏福幾乎是指定動作

大宅

好難過,好得人驚

醫生話48小時食最有效,可以縮短高燒時間

伯爵府

MMVV 發表於 24-5-9 22:55
連續唔開特敏福真係揾病搏。今次搏到唔代表下次搏到。呢D醫生診所跟本無特敏福貨,下次唔好再睇呢D醫生。 ...

我就係覺得個醫生好離譜,就算自己診所無,都可以寫紙比人去買吧?但我又唔夠佢專業,唔知憑乜唔開特敏福?

伯爵府

回覆樓主:

點解唔打流感疫苗,RIP

珍珠宮

小朋友好慘

伯爵府

幸運是對手 發表於 24-5-9 22:56
醫生話48小時食最有效,醫生話可以縮短高燒時間

最重要係佢可以有效減低流感患者出現併發症、入院和死亡。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊