美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我到現在也分不清楚

只知道鼻子上一點點黑色的是黑頭, 那麼表面上看不到, 用黑頭針按下時, 白色一點點的, 軟軟的東西是甚麼? 叫白頭或是粉刺或是油脂粒? 這幾樣有甚麼分別?

這些用深層清潔面膜有用嗎?

大宅

原帖由 zbp 於 09-7-2 00:07 發表
嚟嚟去去都係嗰樣嘢, 不過佢喺唔同階段, 先係油脂因為種種原因, 唔能夠正常排出毛孔外, 累積成你所見到白色, 軟軟, 好似牙膏咁嘅嘢; 繼而因為慢慢氧化變成白頭(固體狀好似奶白色咁), 再耐d就變到黑頭(固體狀面層有一 ...

謝謝! 我現在明白了。

你是美容師, 我想問下:

我一向都不多在外做facial, 到現在為止, 在外面做facial也不超過10次, 這10次內試過不同店的facial, 明明facial有寫明 '針清黑頭', 但點解每次d美容師只摸下我個鼻, 看兩看, 但一下都唔針清, 就做下個step? 我自己係屋企會按到白頭的啊! 是否如其他媽咪話齋美容師怕'支'得多d毛孔會大? 但這樣做facial的話又無法清理, 怎辦?

大宅

原帖由 zbp 於 09-7-3 01:51 發表
有人懶, 有人勤力, 可能你仲未遇到個勤力嘅美容師啦。如果佢同你講, 禁下個毛孔會變大就唔幫你禁, 咁明顯佢冇認真咁研究過呢門學問, 又或者佢係懶, 就等同某大美容中心, 入面D儀器廢咗一半, 今日個美容師攞唔到部正 ...

謝謝!

請問有邊隻收毛孔產品好用又有效? 可以介紹一下嗎?

大宅

原帖由 zbp 於 09-7-5 22:23 發表
芬妮斯同BQ好好, 不過芬妮斯會貴d, 你可以去美容院問吓

謝謝!

首頁

尾頁

跳至