自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

他是一位語言學家,超過精通各國的語言.
\
哩個似D...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

原帖由 Dearivy 於 09-6-17 23:13 發表
我認為是其中一個字打錯了:"各國"的"各"字應該是一個數字, 如"五","六"...之類.
那麼, 組出來的句子就是:
他是一位語言學家, 精通超過"六"國的語言.
不知大家認為說得通嗎? ...

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超過一位精通各國的語言,他是語言學家。

水晶宮

各國的語言/精通/學家/他是/超過/語言/一位

他是超過一位語言學家,精通各國的語言.

他是一位超過語言學家.精通各國的語言.

他是一位語言學家,超過精通各國的語言.

他是精通各國的語言,超過一位語言學家.

他是一位精通語言,超過各國的語言學家.

他是精通語言,超過一位各國的語言學家.

禁止訪問

公爵府

唔使問, 俾我就等老師公佈係乜答案. 睇下係咪佢錯.

唔使怕, 應該全班都答唔到呢題啦, 呢份係佢仔既功課, 唔係你既功課, 唔好太大壓力啦

珍珠宮

畀面勳章

1. 他是精通各國的語言,超過一(某)位語言學家。(加左某會順d喎)

2. 他是一位超過、精通各國語言(的)語言學家。(的係自己加上去既,咁樣會通順D)

砌極都唔順既...

男爵府

國的語言/精通/學家/他是/超過/語言/一位

1. 各 : 有機會打錯字,有可能是 "多"
2.
語言 : 是多打了出來的。

答案 : 他是一位精通超過多國的語言學家。(極牽強的句子)

因為用 : a. 超過 一國語言 的語言學家
b. 超過 兩國語言 的語言學家
c. 超過 三國語言 的語言學家 比較合適
如用多國就不需用 : 超過多國語言

國的語言/精通/學家/他是/超過/語言/一位
答案 : 他是一位精通多國語言的語言學家。
1. 各 : 有機會打錯字,有可能是 "多"
2. 語言 : 國語言

其實老師出錯題不是奇怪!
又或出版社
出錯題都是常有!

我會通知老師題目有問題,但會照做,
再用紙寫在題目側,
告訴他題目可能錯了!

我的答案也有可能不正確的!

水晶宮

樓主一定記得上黎公布答案...才不枉我地半夜三更C左甘多腦細胞幫手諗...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問吓係幾多年班既功課
愛 我 就 別 傷 害 我

水晶宮

各國的語言/精通/學家/他是/超過/語言/一位

他是一位超過精通各國的語言(的)語言學家.

(你地加字我也加字,加多個"的")

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 09-6-17 23:59 發表
樓主一定記得上黎公布答案...才不枉我地半夜三更C左甘多腦細胞幫手諗...

係呀! 係呀! 記得公布.
不枉我一路睇電視, 一路諗, 一路按renew睇下有無新進展.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 沙沙 於 09-6-18 00:13 發表

他是一位語言學家精通超過各國的語言

都是怪怪

如果將超過放係各國前面就唔啱囉.
真係頭都大..
可能樓主都無我地咁好氣, 去左zzzzzzzzzzz.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔識改標題 係lee度答覆大家 多謝各位幫手 我以經e-mail老師,等佢回覆,知道答案後話比你地知 係3年級題目呀!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

他是一位超級語言學家, 精通各國的語言.

我覺得係咁, 只不過超級打錯超過
Latte, 又名臭TE或臭喵

侯爵府

畀面勳章

出錯題!!??

別墅

好緊張, 好想快d知道結果!!!

大宅

他是/一位/精通/語言/, 超過/各國的語言/學家

意思係指 佢精通語言的能力 超越 其他國家的語言學家

bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

大宅

我覺得出錯題多啦。

首頁
12345...9

尾頁

跳至