想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

自4/25-30黎完m之後, 一直都未黎,
自己用曼仔check過又唔bingo喎,
唸住睇陳麗燕.. booking 又去到8月,
終於姑娘同我排waiting, 尋日睇左喇,
醫生同我陰照話子宮ok, 基本上冇咩問題,
可能係我太緊張所以會令m遲左,
又或者我4月底入院, check到甲狀腺有粒瘤,
食左2week抗生素, 又有機會令m遲..
比左680蚊.. 今日m小姐終於都黎 lu~~

Miffy.. 我有紅d綠d既問題想問妳呀~~
1/ 我上次m黎係4/25-30, 跟住就今日6/19(day 1)再黎, 咁如果我想今個cycle用紅d check排卵, 應該day幾開始用紅d check排卵?
2/ 定係我應該下個cycle先開始??
3/ 如果有分泌係咪即係差唔多排卵呀??
4/ 我記得6月初我係有好多分泌的, 咁係咪即係果時差唔多排卵呀?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

1/ 我上次m黎係4/25-30, 跟住就今日6/19(day 1)再黎, 咁如果我想今個cycle用紅d check排卵, 應該day幾開始用紅d check排卵?

====> 岩岩CYCLE 係 55日, 咁你之前 2-3次 CYCLE係幾多日? 以最短日數開始計(以防提早排卵), 測至大約 DAY 41左右.

2/ 定係我應該下個cycle先開始??

====> 都可以, 但你又唔知等到幾時~

3/ 如果有分泌係咪即係差唔多排卵呀??

====> 可以話係, 到時你可以 見到分泌及之後2-3日, 試下測密少少.

4/ 我記得6月初我係有好多分泌的, 咁係咪即係果時差唔多排卵呀?

===> 可能係, 但你果時有無用排卵條?

大宅

miffy,

我之前D cycle係咁既..
1月12-17
2月18-23
3月22-27
4月25-30
6月19...
我從來都未用過紅d check排卵的,
我見咁多sis都用黎check,
唸住check下知道幾時排卵咪dodo囉,
睇下咁會唔會易中d~~
其實尋日醫生都有問我想唔想食排卵藥,
佢話食左會排卵靚d,
不過佢覺得又食藥又要check住體溫,
咁樣會令我好大壓力,
加上我年紀唔係大(未到3字頭),
所以叫我再試下先, 自己就放鬆d心情囉~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 cmy421 於 09-6-19 09:49 發表
miffy,

我之前D cycle係咁既..
1月12-17
2月18-23
3月22-27
4月25-30
6月19...
我從來都未用過紅d check排卵的,
我見咁多sis都用黎check,
唸住check下知道幾時排卵咪dodo囉,
睇下咁會唔會易中d~~
其實尋日醫生都有 ...

你之前 cycle 係 37, 32, 34日, 或者以最短 32日計, 由第15日開始測. 如果曾試過 28日 (又或怕提早CYCLE ) , 可以當28日計. 由第11日開始.

或者測到去 第41日 (因你剛 係 55日CYCLE) . 期間見到有深粗, 就當日及 隔 1日都 DODO.

食排卵藥係會靚D , 但有機會 雙胞胎 同埋會令子宮內膜變薄.

大宅

day 11 開始 check..
6/19 day 1 咁即係 6/30 開始check呀??
每日 10am-8pm內 check, 最好每日都同一個時間..
check到day 41? 咪要check成30日??
係咪check到深粗就唔洗再check架??

乜原來食排卵藥會有機會生雙胞胎架?
咁我又唔知wo~~

瑪瑙宮

原帖由 cmy421 於 09-6-19 10:18 發表
day 11 開始 check..
6/19 day 1 咁即係 6/30 開始check呀??
每日 10am-8pm內 check, 最好每日都同一個時間..
check到day 41? 咪要check成30日??
係咪check到深粗就唔洗再check架??

乜原來食排卵藥會有機會生雙胞 ...

19/6 day 1, 29/6 係 day 11. 因你試過岩岩 55日, 所以預計測到去41日. 當然測到深粗就可以停.

你之前係32-37日, 大約係 day 18-23排卵, 或者呢幾日左右等別留意下.

食排卵藥 有機會生多胞胎, 但外國人較多, 亞洲人都會有機會. (因係催谷排卵)

大宅

Thanks Miffy~~

咁我7/1開始用紅d check下先~~
希望會易d bingo喇~~

miffy.. 我pm左你呀~~

首頁

尾頁

跳至