時事熱話

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

If the kindergartens do not cook, they could at least buy lunch boxes for the kids. The low income people are suffering from the school shut-down. I have seen a mother pushing a big trolley with many cartons on the street. Three kids, 2 to 5 years old, were following her. The kids were holding hands together with the youngest one in the middle. The mother looked back occasionally. It is sad. She even couldn't hold their hands when crossing the road.

原帖由 lanlanaRies 於 09-6-19 22:00 發表
睇到個標題都已經好心痛, 真慘!

大宅

好可憐~~~
可能, 政府既出發點係唔想有機會集體感染. 但係另一方面, 政府都應該考慮一下, 有d 家長, 要搵食. 所以, 俾小朋友讀全日. 手停口停, 無得返學不特止, 又要交學費. 有d 學校, 真係唔開就唔開, 唔理你家長點安排架.....
有頭髮 邊個想做'辣哩' 吖........

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

我又覺得唔關豬流感事喎 !!
咁你大人過馬路就要拖住小朋友.if佢要放手都要捉緊他.就算返學呀,出街呀,都是要過馬路啦.我係覺得大人都要負責任囉.~~不喜勿插~~

珍珠宮

原帖由 Doobi 於 09-6-20 00:09 發表
我又覺得唔關豬流感事喎 !!
咁你大人過馬路就要拖住小朋友.if佢要放手都要捉緊他.就算返學呀,出街呀,都是要過馬路啦.我係覺得大人都要負責任囉.~~不喜勿插~~ ...

都可以係咁講。
一來,學校係開放的,至於學校冇飯食,家長可以預先安排,俾小朋友帶返學。

二來,明知自己份工有危險性,而且得嗰三歲小朋友,一定四周走,點會看得實?

大宅

認同.................................................

應該好似中學邊間爆就停邊間,起碼都心服口服..... [/quote]

贊成

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Whose wrong ?????

別墅

好媽媽勳章

好慘呀!

複式洋房

We experienced SARS, so the government wanted to protect our kids. I can understand this. H1N2 turned out not killing people in HK. No one knows it is a good or bad decision. I am glad that there is no dying case in HK. It might become a common flu in future. Who knows?

原帖由 horse_ma 於 09-6-19 10:11 發表

換轉角度來睇,家長們可能寧願患豬流感,好過意外死

亡,因為在香港患病的都有得醫,這是我個人認為,不喜

歡勿看

侯爵府

找人幫手照顧小朋友

如果有D有心嘅Mami反正要照顧自己的小朋友,能夠offer幫區內的人做褓姆,最好義務啦,唔係或者係咁意收D錢,又可幫補家用,又可幫到一眾Mami,一舉兩得幾好呢?

我都想搵人幫手,住北角區,有無Mami得呀?

原帖由 chingching03 於 09-6-19 23:39 發表
好可憐~~~
可能, 政府既出發點係唔想有機會集體感染. 但係另一方面, 政府都應該考慮一下, 有d 家長, 要搵食. 所以, 俾小朋友讀全日. 手停口停, 無得返學不特止, 錢又要交學費. 有d 學校, 真係唔開就唔開 ...

男爵府

原帖由 Obe2009 於 09-6-22 17:30 發表
如果有D有心嘅Mami反正要照顧自己的小朋友,能夠offer幫區內的人做褓姆,最好義務啦,唔係或者係咁意收D錢,又可幫補家用,又可幫到一眾Mami,一舉兩得幾好呢?

我都想搵人幫手,住北角區,有無Mami得呀?

...

obe,
I agreed. That's the point.

I understand your situation vy much. I also need help from this stage. I am lucky at least the mom of my son's friend become my friend, also neighbour and she give me a lot of help this time...even she need to work. I appreciate her help. And, for us and for her, we need good neighbour. At least, I solve some(not all) of the problem.

I live in N.T. side. My friend suggest me her apartment private tutors in kln from 8:00a.m. to 7:00p.m. as she put her son there. I am not helping any one to promote and I don't know any of them ...but you really want the information. I will help u to ask my friend. I wish you find help soon.

What gov't said doesn't offer any help and assistance at all.

真架...香港已經少了一份鄰舍相助情誼...可能好多人都有請工人...

Desperate working parents, 加油!!!

busy...努力!!!

心裡平安, 想住進一個寜靜小島...
好好珍惜過去, 活在當下...

別墅

就算學校開放, 家長可以預先安排,俾小朋友帶飯返學。咁無校車接送, 仲要連原本放學託管都關埋. 明明交了校車費, 點解學校無校車安排? 唔通日日請兩粒鐘帶佢返學咩? 唔俾人抄至奇. 家長突如其來的停課, 真是可以點?
請了假四圍搵社區中心託管, 但都是滿額, or不接受新生. 社暑及社區褓母又話要under 6 歲先收, 叫你自己諗辦法. 這班家長真的很慘!
有些家長無辦法下才獨留子女在家, 我眼見同事最初真的想這樣做, 好在我奶奶話帶多個無問題, 不過佢要星期六才可以接回家, 星期日又要帶回去, 因為我奶奶住得遠.

男爵府

原帖由 ching媽 於 09-6-23 11:59 發表
就算學校開放, 家長可以預先安排,俾小朋友帶飯返學。咁無校車接送, 仲要連原本放學託管都關埋. 明明交了校車費, 點解學校無校車安排? 唔通日日請兩粒鐘帶佢返學咩? 唔俾人抄至奇. 家長突如其來的停課, 真是可以點?
請 ...

社區褓母...
其實都有好多限制...只係用來塞住d 人把口...
暫託...無la...自己學生都叫最好唔好番...家下係只會reject...

唔緊要, 仔女係自己, 大家努力諗好佢...

Ching ma...
你奶奶真係大好人...

希望呢個world 多d 你奶奶同我friend咁人...大家亙相幫助...有好多野好多人都只會批評, 但係對於d 有需要既父母, 聽落去係幾咁傷心同無奈!!!

別墅

lovebbmom, 等我今晚話俾奶奶聽, 有人讚佢, 佢實開心死!
小朋友去社區中心or補習社託管, 其實仲衰, 因為果道空氣唔流通, 地方又細, 仲要係中央冷氣無窗. 這班人的健康在停課下有幫助嗎?
我見有人大罵想復課的家長, 其實他們不想, 有工人有人照顧子女, 停課有咩所謂, 只是身不由己.

別墅

當局者迷

男爵府

原帖由 ching媽 於 09-6-23 13:20 發表
lovebbmom, 等我今晚話俾奶奶聽, 有人讚佢, 佢實開心死!
小朋友去社區中心or補習社託管, 其實仲衰, 因為果道空氣唔流通, 地方又細, 仲要係中央冷氣無窗. 這班人的健康在停課下有幫助嗎?
我見有人大罵想復課的家長, ...

明既, 只係無計先放係因為果道空氣唔流通, 地方又細社區中心or補習社託...边個想...?

係人都有言論自由..我唔覺得边個有錯...有人想停有人想復... 係文化? 只會批評? 無別人煩惱UP MUG 都得...自己一直都抱住...人做人公平D 原則做人...人地點講, 講MUG...唔好太上心...先做好自己本份....

無得choose 你想唔迷都唔得...我地都係只係為自己仔女照顧問題煩惱...

"當局"者迷...到底...當局係MUG 局....教育局?衛生局?JUST FOR KIDDINGS!!! 好難GAG...又係果句: 唔好咁SERIOUS...
HAAAA...

到你真係好似我地咁煩時...重可以一笑...唔好咩...加油呀!!!

CHING MA...
HEEE...你奶奶真係一個好心人BOR...

複式洋房

The kindergarten of my kids allows students going back to school. The school has a kitchen. Since it is difficult to predict the number of kids, lunch and snacks are not provided. I can understand this because the food supplier delivers ingredients everyday. The school does not keep anything overnight. However, the school can order lunch boxes with consent from parents. This is not healthy, but it is a workable solution.

別墅

原帖由 finayang 於 09-6-23 14:46 發表
The kindergarten of my kids allows students going back to school. The school has a kitchen. Since it is difficult to predict the number of kids, lunch and snacks are not provided. I can understand ...

不知道應該如何講, 都試試啦! 要是惹人不滿,請勿見怪。

有話得事嘅人企出來講停課,啲學校一定要停課;又點會去諗辦法幫助有需要的家庭呢?

即使沒有豬流感, 都有暫托服務的需要, 現在的情形又點呢? 突然停課,又無支援服務提供.....分分鐘影響埋原有的暫托服務,連原本已辦妥暫托服務申請的小朋友,都變成不可以使用暫托服務,打亂晒家長陣腳......

有些幼兒中心繼續提供暫托服務,家長帶小朋友去又要擔心,唔帶又無人睇.....

除了已有家傭的家庭受影響較少之外。
假如,家中遇到有失業者和老人家, 好似好理所當然地便有人照顧已停課的小朋友.......,可是在職父母,無人幫到都要"是但"找人照顧小朋友, 或是向公司取假呢?

換句話說,亦即失業者會繼續失業下去, 更難去找工作, 家庭收入會繼續入不敷支, 剩番一個人工作, 一個人去頂是很難撐, 有誰會理這班人的需要呢? 老人家照顧小朋友都要休息下啦!在職者突然之間要放假,可能要攞無薪假......隨時飯碗不保。 長此下去家庭關係會變得更差....家庭經濟開支也更大(學費已交無回水、額外花錢支付停課期間的開支)....

流感年年都有, 是否停課就是解決問題的方法呢?小學有9年免費教育。

但是小朋友讀幼稚園的話, 又怎樣呢?如果,10、11月和3、4月開始轉季了, 流感又來, 又停課呀? 家長比的學費和雜費又是付諸流水, 在職父母哪有那麼多假放去照顧小朋友? 亦即話有小朋友的家庭,最好有家傭,是否個個家庭都負擔到呢? 錢又從何來呢?

到底子女是否得到應得的教育呢? 家長白白付出的學費和雜費是沒有保障喎!還要再額外比錢找幫手湊小朋友和另購物資去教小朋友,這個問題又是循環不息地發生,即係點呢?

別墅

有d家庭經濟已經萬萬緊,無端端要俾一筆託管費.你話佢哋係咪大失預算呀?

別墅

原帖由 ching媽 於 09-6-23 23:38 發表
有d家庭經濟已經萬萬緊,無端端要俾一筆託管費.你話佢哋係咪大失預算呀?

好過無人睇住小朋友,且找得到托管都好啲....

首頁

尾頁

跳至