興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問張card係咪要format左先係腦讀到?
如果format左係咪冇晒的相同短片?
如果係, 點樣save返的野再format呀?
pls help!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

是否在相機拎張咭出來, 用card reader 讀唔到d 資料 ?
係的, 試下用d 救相軟件睇睇救唔救得返d 相 :

救相軟件

唔好format / 寫任何野去張咭度, 之後試下用 software 睇睇救唔救得返d 相 :
1. http://www.pcinspector.de/file_recovery/UK/welcome.htm

2. http://www.z-a-recovery.com/download.htm

可以參考 dchome 一位師兄所提供之資料, 好有用 :
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=327510&extra=page%3D1

民房

你個張係乜card呀? 係唔係用card reader讀? 有冇睇清楚個card reader slot先入card?? 因為我之前試過ms入左sd 所以讀極都讀唔到
(同埋有d ms要adaptor先可以比card reader讀到)
我的攝影網誌,歡迎指教:

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-6-19 10:28 發表
是否在相機拎張咭出來, 用card reader 讀唔到d 資料 ?
係的, 試下用d 救相軟件睇睇救唔救得返d 相 :

救相軟件

唔好format / 寫任何野去張咭度, 之後試下用 software 睇睇救唔救得返d 相 :
1. http://www.pcinspect ...
多謝分享~
是否在相機拎張咭出來, 用card reader 讀唔到d 資料 ? yes, 終於被荼毒了, 買左D5000, 諗住係電腦開嚟睇...
出現"無法存取, 因為I/O裝置錯誤, 所以無法執行請求"
我未FORMAT, 頭先拎落去快圖美都READ唔到, 拎去豐澤一放入部notebook就read到, 係咪我部腦舊定要dl software?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能係你個CARD READER舊, 讀唔到新CARD, 你張CARD. SD CARD 2GB 以上, 機會好大.

原帖由 kakashi 於 09-6-19 11:33 發表
多謝分享~
是否在相機拎張咭出來, 用card reader 讀唔到d 資料 ? yes, 終於被荼毒了, 買左D5000, 諗住係電腦開嚟睇...
出現"無法存取, 因為I/O裝置錯誤, 所以無法執行請求"
我未FORMAT, 頭先拎落去快圖美都READ唔到 ...

大宅

原帖由 alpharoberty 於 09-6-19 11:19 發表
你個張係乜card呀? 係唔係用card reader讀? 有冇睇清楚個card reader slot先入card?? 因為我之前試過ms入左sd 所以讀極都讀唔到
(同埋有d ms要adaptor先可以比card reader讀到) ...
買機跟既卡, label: lexar SDHC platinum II 60X, 係用card reader.
與sd card同一入口吧? card reader問題?要再加野?

大宅

原帖由 clpapa 於 09-6-19 11:39 發表
可能係你個CARD READER舊, 讀唔到新CARD, 你張CARD. SD CARD 2GB 以上, 機會好大.
噢! 哩張係8GB卡, 咁要買過card readermouth:

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾十蚊嘢來姐,一係你直接駁相機過電腦LOR。

原帖由 kakashi 於 09-6-19 11:44 發表
噢! 哩張係8GB卡, 咁要買過card readermouth:mouth:" />

大宅

原帖由 clpapa 於 09-6-19 11:49 發表
幾十蚊嘢來姐,一係你直接駁相機過電腦LOR。
ths! 洗濕左個頭都唔爭在, 唔會袋部honey返公司哦, 即刻落去買過card reader. 仲諗住係時候換腦添~~
但係快圖美部自助機讀唔到, 咪要張卡俾staff先洒到相?? 一係過落1/2GB卡到?

首頁

尾頁

跳至