少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

第一次帶bb(歲半)返playgroup,見到人喊唔停,半個鐘走左,好尷尬,下次又係咁,好唔好仍然留低等佢適應吓呢? 點幫佢建立安全感呢?

佢由細個開始都怕生保人,已經成日出街兼同街外人傾計,平時都無咁大反應。

複式洋房

你陪佢都喊嗎? 可以既話當然繼續上啦! 唔通第日返幼稚園係咁又唔返咩!

大宅

我個女都係好癡身,見少我一陣都喊到好勁。

別墅

揾啲嘢氹吓佢,例如餅餅,果汁,小玩具。
返Playgroup前幾日,不停同佢講要返Playgroup,唔駛驚,好好玩呀!等佢有心理準備。
當佢咸時,你帶佢出去課室出面行行,等佢慢慢適應。
最好唔好上到一半走咗去啦,你都放棄,佢又點會唔放棄呀。

子爵府

多謝意見!
但你講的方法都用左,佢一喊連平日好like的玩具食物都唔要,帶佢出去行都狂喊唔肯停,搞到職員都叫我不如下次再試。
唉!嘈住人地d小朋友都無辦法,我諗我要堅持d。

原帖由 mckm2007 於 09-6-22 23:55 發表
揾啲嘢氹吓佢,例如餅餅,果汁,小玩具。
返Playgroup前幾日,不停同佢講要返Playgroup,唔駛驚,好好玩呀!等佢有心理準備。
當佢咸時,你帶佢出去課室出面行行,等佢慢慢適應。
最好唔好上到一半走咗去啦,你都放棄,佢又點會 ...

別墅

啲老師有冇幫手氹吓?
或者你早啲帶佢上去Warm-up下先乂又或者抦理一角由佢喊。
我個女初時都係o甘, 但係我同佢講你喊,我下次都會帶你嚟。喊喊吓就冇再喊啦!
你要堅持呀!

原帖由 fatpam 於 09-6-24 09:40 發表
多謝意見!
但你講的方法都用左,佢一喊連平日好like的玩具食物都唔要,帶佢出去行都狂喊唔肯停,搞到職員都叫我不如下次再試。

...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 fatpam 於 09-6-24 09:40 發表
多謝意見!

...

歲半太細, 你個小朋友咁嘅情況, 亦都唔會學到D乜.

仲有, 你呢個諗法(嘈住人地d小朋友都無辦法,我諗我要堅持d)好自私. 其他人都比咗學費, 但就比你小朋友嘈住晒, 好唔公平, 叫人點好好地上堂呀?

除非你無自覺性, 否則, 你應該感覺到其他家長係幾咁討厭你地.

小朋友唔會因為年紀細, 比別人早一步返PLAYGROUP, 而有太大得益架.

子爵府

我就係有自覺性,我第一次都係怕影響到人而走左,但我發覺人人意見不一,有d人又話咁容易就走,有人又話留低影響到人。

其實我堅持係指會早d到玩吓先同試吓留低,比時間佢適應,當然唔係留係課室任佢狂喊,我會帶佢出去行一陣,再睇吓點,老實講你估我唔尷尬咩,我都怕討人厭。

我做左媽媽後,而家都開始會體諒到其他媽媽同bb,因我明白佢地都唔想嘈到人,會倒轉頭立場諗吓,我唔會超憎佢地。

原帖由 RAA 於 09-6-25 09:17 發表

歲半太細, 你個小朋友咁嘅情況, 亦都唔會學到D乜.

仲有, 你呢個諗法(嘈住人地d小朋友都無辦法,我諗我要堅持d)好自私. 其他人都比咗學費, 但就比你小朋友嘈住晒, 好唔公平, 叫人點好好地上堂呀?

除非你無自覺性, ...

珍珠宮

原帖由 fatpam 於 09-6-25 11:00 發表
我就係有自覺性,我第一次都係怕影響到人而走左,但我發覺人人意見不一,有d人又話咁容易就走,有人又話留低影響到人。

其實我堅持係指會早d到玩吓先同試吓留低,比時間佢適應,當然唔係留係課室任佢狂喊,我會帶佢出去行一陣,再睇 ...

明白你的諗法 . 不過真係唔ok的話, 千祈唔好迫佢.

我之前咁講....., 因為經常都遇到呢d情況, 真係好不滿架 .

珍珠宮

原帖由 RAA 於 09-6-25 12:02 發表

明白你的諗法 . 不過真係唔ok的話, 千祈唔好迫佢.

我之前咁講....., 因為經常都遇到呢d情況, 真係好不滿架 .

仲有最慘係d家長認為自己比咗學費, 佢個小朋友係有權留喺班房度喊 .

大宅

早d帶bb到playgroup到, 等他習慣個環境, 可能會好d呢. 歲半聽懂很多東西咖啦, 去到同他講呢到係邊到, 陣間會有好多野玩, 好開心的, 講daddy mammy都同bb一齊係到玩, 比多d信心他, 等他覺得安全. 你做得對呀, 如果哭得利害甘離開個room等他冷靜, 企係外邊看, 比多d鼓勵話 好得意窩, 我地都可以玩咖, 去多幾次應該好好多咖啦.

另外 ... 點解你個playgroup導師唔幫你ge.... 我地上果個會咖, 會幫手找玩具引開注意, d bb好快就熱身到

我bb12m開始帶他去玩, 沒有哭, 這麼小上playgroup不是要去學甚麼回來, 而係比機會他和其他人相處, 等他知道甚麼是紀律.
他上那group係12m-18m 每次玩完一樣玩具, 導師都要小朋友自己收拾, 他係最細由第一次唔合作, 之後見個個都甘做, 他都跟住一齊做, 小朋友好多野都係摸彷人地, 等他有機會一大班小朋友有人guide住玩, 幾好丫.
所以甘細上playgroup都唔係無好處啊

日日關住係屋企少見人, 少同其他人玩, 會好痴身 ... 返學就要生要c ... 所以有機會就帶玩多d啦~

子爵府

如果真係試左而佢未ready,我唔迫佢住,會等大d去n1。
其實我唔係想佢學好多野,只係想佢多d同其他小朋友玩吓,因為親友間好少有bb、小朋友同佢玩。

大宅

明白, 甘你要帶多d bb 去公園, 等他有機會幾見多d小朋友啊

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實我囡囡十個月大時(我囡囡又係超怕生保)...都係咁cry ..不過我堅持左三堂.. 之後無cry ..其他媽媽見到都話係咁架啦.... 佢地見囡囡無再cry 都話佢叻.. 同埋miss 都會引佢注意...
當然我個時都好embarass ..as 囡囡真係好disturb 人..但個目的係俾佢同人相處..宜家己經ok ..你都加油啦...

子爵府

佢平時去公園好開心(1星期3-4次),我地梗係乘機陪佢撩人玩/講野,佢又唔會喊,但佢完全唔so人,自己走去玩其他野,所以想佢合群d。

人地bb到我家玩,佢又係當人透明,自己繼續玩,唔知係咪工人湊關係,好自我。

健康院姑娘都建議佢可以返playgroup/n1。

複式洋房

我囡囡第1次返playgroup 都係咁, 差唔多喊足全程, 期間導師都叫我唔好免強bb, 可以座後一d睇佢地玩, 仲有可以睇下bb有邊個環節係鐘意既, 就慢慢上前半參與, 小朋友好快唔記得野ga, 如是者我都沒有放棄, bb每次都喊, 但喊既次數同時間都越來越小.

不過最安慰係其他家長會走來講話, 第1次係咁ga 啦, 唔駛介意, 因為佢地bb唔係第1次參加所以無喊, 仲話佢地bb第1次都係咁.

所以你都唔好放棄呀

原帖由 fatpam 於 09-6-21 14:41 發表
第一次帶bb(歲半)返playgroup,見到人喊唔停,半個鐘走左,好尷尬,下次又係咁,好唔好仍然留低等佢適應吓呢? 點幫佢建立安全感呢?

佢由細個開始都怕生保人,已經成日出街兼同街外人傾計,平時都無咁大反應。 ...

別墅

你個仔都唔算好Worest啦!

我個女除咗唔so人,連望一眼都唔得,喊都好激,仲會打我。
佢初頭返PG都係噤喊,攪到我好尷尬,我都有諗過走,但係走都唔係辦法。

就係因為她太驚人,所以先要參加d團體活動。

返咗幾堂之後,佢已經無再喊啦,但係佢都係唔睬人,自己有自己玩。我都由得佢,只要佢唔騷擾到其他人,我都由得佢周圍走。

後尾都有諗過唔使佢返,因為好似佢都學唔到嘢咁。但係過咗個倆月之後,有時佢都會係屋企做一些老師教過佢做過的嘢幾,見佢都幾開心。

所以,應該俾多 d 機會佢去接觸一下不同的事物,小朋友會慢慢習慣o既。

你要堅持啊!!!

原帖由 fatpam 於 09-6-26 20:32 發表
佢平時去公園好開心(1星期3-4次),我地梗係乘機陪佢撩人玩/講野,佢又唔會喊,但佢完全唔so人,自己走去玩其他野,所以想佢合群d。

人地bb到我家玩,佢又係當人透明,自己繼續玩,唔知係咪工人湊關係,好自我。

健康院姑娘都 ...

子爵府

好多謝大家的寶貴經驗,比我好大的鼓勵。

民房

絶對同意, 一定要比好多好多耐性, 比多D機會BB去接觸唔同的場合&人物都好有幫助。。

原帖由 mckm2007 於 09-6-29 01:45 發表
你個仔都唔算好Worest啦!

我個女除咗唔so人,連望一眼都唔得,喊都好激,仲會打我。
佢初頭返PG都係噤喊,攪到我好尷尬,我都有諗過走,但係走都唔係辦法。

就係因為她太驚人,所以先要參加d團體活動。

返咗幾堂之後,佢已 ...

民房

BB都係, 我身邊D朋友都沒有BB 所以好多時會帶BB落公園, 見下其他人。。

原帖由 fatpam 於 09-6-26 00:38 發表
如果真係試左而佢未ready,我唔迫佢住,會等大d去n1。
其實我唔係想佢學好多野,只係想佢多d同其他小朋友玩吓,因為親友間好少有bb、小朋友同佢玩。 ...

首頁

尾頁

跳至