樓市動向

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

話說舊年租樓, 到正式簽約租時, agent要我比錢去打釐印, 但到而 家租約都滿(住左差唔多一年), 要退租, 我都仲未見過份打左釐印的租約, 我而家手上的租約上面完全冇釐印(因為我手上份租約係agent收我釐印$之前比我嘅, 合約上面根本無任何印鑑), 個業主同個agent好熟, 係熟客嚟, 所以我想問:
1. 個agent收左我釐印錢, 係咪唔需要將份打左釐印的租約, 比番個租客架, 咁我點知佢有冇真係去打釐印呀?
2. 打釐印的作用係乜? 唔打釐印, 個業主會唔會有着數?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1. Agent 應該要將份打左釐印的租約, 比番個租客, 你份租約上會有個收費印(CHOP), 或者有一張由厘印處發出既厘印證明.

2. 法庭只會接受打左厘印既租約作為証據, 唔打厘印業主冇乜著數.

你果份租約可能已經打左厘印, 睇清楚.

原帖由 shalala1997 於 09-6-22 20:18 發表
話說舊年租樓, 到正式簽約租時, agent要我比錢去打釐印, 但到而 家租約都滿(住左差唔多一年), 要退租, 我都仲未見過份打左釐印的租約, 我而家手上的租約上面完全冇釐印(因為我手上份租約係agent收我釐印$之前比我嘅, ...

等待驗證會員

原帖由 clpapa 於 09-6-22 22:49 發表
1. Agent 應該要將份打左釐印的租約, 比番個租客, 你份租約上會有個收費印(CHOP), 或者有一張由厘印處發出既厘印證明.

2. 法庭只會接受打左厘印既租約作為証據, 唔打厘印業主冇乜著數.

你果份租約可能已經打左厘印 ...

唔該哂你先

我份租約肯定冇打釐印, 因為果時agent話收我釐印錢, 再去打釐印, 但收左錢, 佢再冇比新租約我, 我手上果份租約係街都買得到的標準租約, 只係加左條款上去同有簽名咋, 冇任何stamp chop架

另外, 冇打釐印, 業主係咪可以交少D稅, 佢係做生意嘅.

anyway, 都唔該你之前的reply

大宅

租樓合約只有一份乍喎, 業主同租客各執一份, 咁如打厘印既, 個agent係等你地雙方簽完名收晒2份攞去打厘印, 過幾日會call你攞返架喎........有d細間agent無自己print合約, 都係用係書局買o個d, 都無問題的, 只要雙方簽名同打咗厘印就ok架啦.

我諗你最好打去問地產問清楚好d.

原帖由 shalala1997 於 09-6-22 20:18 發表
話說舊年租樓, 到正式簽約租時, agent要我比錢去打釐印, 但到而 家租約都滿(住左差唔多一年), 要退租, 我都仲未見過份打左釐印的租約, 我而家手上的租約上面完全冇釐印(因為我手上份租約係agent收我釐印$之前比我嘅, ...

等待驗證會員

原帖由 靚媽唔易做 於 09-6-23 12:39 發表
租樓合約只有一份乍喎, 業主同租客各執一份, 咁如打厘印既, 個agent係等你地雙方簽完名收晒2份攞去打厘印, 過幾日會call你攞返架喎........有d細間agent無自己print合約, 都係用係書局買o個d, 都無問題的, 只要雙方 ...

但.........佢冇比番份打左釐約嘅租約我呢......我手上只得份最初得業主同我簽名嘅租約副本咋

但都唔該哂你先

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

交稅唔關打不打厘印事, 但追唔到租又打了厘印便可找政府—執達利向租客追討租金, 但你付了厘印費沒理由到現在都不給你收據的。

大宅

你得份副本, 咁即係份正本仲係地產度啦, 佢無理由hold住你架喎, 我覺得你最好問佢攞返同埋下次唔好揾佢.

等待驗證會員

果間地產正一黑店, 我上次比佢地(地產agent+業主, 佢地兩個好老友)昆左, 租左全屋苑最貴呎租嘅爛屋一間, 到下個月就啱啱滿一年, 所以一定退租, 但諗番起佢收左我釐印費, 但又冇比過–份打左釐印嘅租約我, 我先覺得可疑 , 我已經揾在新屋搬, 但就係第二間地產做, 我同而家個agent傾過, 佢都覺得我個case有問題

我頭先打過電話去稅局問, 租約係要打釐印, 因為業主有物業收租, 係要交稅架, 所以如果個業主收樓時, 同我玩野, 唔比番兩個月上期+按金我, 咁我就直接去稅局度問下:究竟我住緊呢個單位的租約有冇打釐印, 冇佢就知死; 如果佢快快脆脆比番D上期按金我, 咁我就算數!

唔該哂你, 靚媽唔易做

等待驗證會員

原帖由 mei524 於 09-6-23 15:20 發表
交稅唔關打不打厘印事, 但追唔到租又打了厘印便可找政府—執達利向租客追討租金, 但你付了厘印費沒理由到現在都不給你收據的。

我有地產比我嘅厘印收據, 所以攪大件事, 我都有証據係手, 而業主有物業收租, 稅局係有權收稅, 而租約打釐印就係等稅局正式知道呢個物業係出租左, 以保障業主同租客雙方! 呢點頭先向稅局問得好清楚!

仲有, 我每個月都有交租, 唔係租覇, 我唔知你嘅身份係業主定租客呢? 大把業主係同Dagent夾埋, 去呃租客架:;pppp:

我睇見你個reply, 有D火 , 因為我覺得你係度偏幫業主, 懷疑我冇交租law

首頁

尾頁

跳至