婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人係我以前boss o既工人 眼見佢做野ok 都幾企理
所以決定請佢湊bb 佢會o係10月番工
而佢都好老實同我講唔記得左點樣湊bb 所以到時都要教下佢

我地兩公婆番工時間都好長
我老爺建議到時工人同bb朝早去太奶奶屋企坐話可以睇住佢湊bb 睇下佢有冇俾心機湊 順便買埋餸
但太奶奶每日12點就會出去打牌
所以都係睇得果4個鍾 根本冇咩幫助 如果個工人真係要扮野扮果4個鍾又有咩問題?
我老爺仲話 到時工人順便幫太奶奶買埋餸之後先再番屋企
我覺得到時一定要個工人執埋屋 唔止做咁小野
o係放產假呢段日子我自己一個湊bb,做家務買餸 已經好忙
到時工人要幫埋2邊屋企做野 試問又點會做得好?
同埋太奶奶對人好差 成日呼喝人 講野成日覺得自己o岩哂
我未嫁俾我老公果陣 佢對我已經唔好
到之後我嫁左俾我老公 點知都係一樣 完全唔當我係自己人 我亦曾經嘗試討好佢 但佢唔領情
更何況到時佢對住o既真係一個工人 又點會好聲氣對人
bb未出世時 佢曾好大聲同我&我老公講
"我冇本事湊架 你到時唔好俾我!!"
到bb出世 佢黎醫院 問都冇問候我一句
咁o岩bb剛出世時食得唔好 仲嘔 轉左icu 只俾父母探
佢見冇得睇bb 啦啦聲話走 之後我就對佢死哂心 特登避開佢唔同佢食飯 唔俾佢見bb
因為我真係好嬲佢!!!

佢湊仔果套核突到嘔
佢果陣教我同bb沖涼前,點pat口水落佢肚臍.話唔會入風喎
我果刻真係好想真係好想嘔囉.. 好唔衛生 .. 我問過我婆婆 佢都話冇聽過!!
如果到時佢睇住工人湊,實喝佢話佢咁咁咁唔得 點點點唔o岩 我怕佢迫工人跟佢果套核突湊仔方法!同埋佢對人態度咁差 我怕工人會受佢氣 之後積埋積埋發洩o係bb度

請大家俾下意見...
1.我應唔應該朝早放工人o係太奶奶度?
2.大家覺得睇住佢湊果幾粒鍾有冇用?
3.我呢個心結成4年啦 到而家都未解得開
因為佢見我唔俾bb佢見 就問我老公係咪嬲佢
o係我眼中 覺得佢o係度貓哭老鼠
如果佢真係咁介意我嬲唔嬲就唔會咁對我
佢咁樣問我老公 都係想佢叫我帶bb俾佢見
講黎講去都係因為個bb
但d朋友又勸我 如果關係繼續惡化落去 對大家都冇好處 最後做磨心o既只會係我老公 咁我應該點做?
真係好煩..為左呢個問題同我老公嘈過幾次..我就快癲....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

因為唔想個工人+自己個BB咁辛苦,我覺得唔需要去你太99屋企囉...

首先,你個工人可能要做埋果邊既家務,其實湊一個BB好辛苦,做埋自己屋企家務已經冇乜時間..如果做兩間屋既野,我諗你個工人好快唔撈呀...

第2,你個工人唔可以去第2間屋做野架喎!你犯法ga喎...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

吾係比工人去你太99度,你太99幫吾到手之餘,反而係工人去服侍佢lor

伯爵府

1家1主好d囉.

複式洋房

原帖由 我愛Corina 於 09-6-23 07:48 發表
因為唔想個工人+自己個BB咁辛苦,我覺得唔需要去你太99屋企囉...

首先,你個工人可能要做埋果邊既家務,其實湊一個BB好辛苦,做埋自己屋企家務已經冇乜時間..如果做兩間屋既野,我諗你個工人好快唔撈呀...

第2,你個工人 ...

係呀..好多野都係將心比己
工人都係人
有時我成日o係屋企湊住個bb d屋企野都未必做得哂
但我c6就一d都唔支持我
佢話 我咁樣只會縱慣個工人

唉..其實我c6果邊o既屋企人個個都係算死草
我老爺就叫我簽約時同工人講埋一個月只放2日假得唔得
佢唔得就唔請
我覺得呢樣 真係好過份!
雖然我自己未請過工人 但調番轉諗 我老鈿放少我2日假 唔俾錢我 我都唔制啦
我老爺 又係同佢阿媽一樣成日覺得自己講o既野o岩哂咁囉
根本唔知點同佢溝通
我都有同老爺講唔可以去2間屋
佢就話 "咁過到去佢見污糟,自己都會頂唔順執掛?冇人叫佢做架"
吹都我beep一聲..自己打工都唔會做工作範圍外o既野啦

複式洋房

原帖由 sandy1425 於 09-6-23 09:16 發表
吾係比工人去你太99度,你太99幫吾到手之餘,反而係工人去服侍佢lor

我就係怕咁樣
果時我同佢住 我放假果陣幫佢煮飯
佢叫我斬雞 我未斬過
請佢入廚房教我 佢好似海洋公園果d海獅咁 成pat野痴o係梳化 唔肯郁
最後斬完隻雞出黎 體無完膚 又o係度ee哦哦
我驚到時工人要服待埋呢個老佛爺
可惜 c6一d都唔支持我!佢覺得過到去有人睇住湊bb好d
老爺又係咁俾壓力我 因為c6係太99養大 成日講我地有責任照顧佢
所以先搞到我好煩

複式洋房

原帖由 123!@# 於 09-6-23 09:27 發表
1家1主好d囉.

但係我老爺唔係咁諗
覺得俾3千幾蚊請個工人任點都得

複式洋房

你咪話個工人係HK打左咁耐工
識法律GA,唔可以叫佢2頭住家!
何況宜家佢剛剛黎係適應期,佢走黎走去仲麻煩!

另外你應該要俾工人知道你幫佢努力爭取唔使咁辛苦,叫佢俾心機做...
起碼佢都會俾心機D湊BB啦~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

撇除工人唔可以係申報地址工作呢個問題

你都梗係唔好叫工人帶bb去你太99度喇
你都受唔到太99湊b個套...到時叫工人聽邊個講好呢
湊住個b, 根本冇可能幫到你99買餸架
你都唔想工人抱bb去街市啦, 如果係留底bb比你太99睇住先...你咪仲驚, 點知佢用咩古老方架

你坐月期間工人到未架, 到左咪自己train囉...唔好靠太99
同佢講, 勞工法例係咁, 佢去太99屋企幫手係犯法架...

男爵府

原帖由 namnamB46 於 09-6-23 10:43 發表

老爺又係咁俾壓力我 因為c6係太99養大 成日講我地有責任照顧佢

wah ... 你老爺o米成世人都好free?! 將d責任比曬人.
生左仔ar媽養, 現在自己個ar媽個仔(i.e. 樓主老公)養!!

伯爵府

宜家最大問題係...你老公唔支持你

你一定要堅決d, 唔好agree比工人去太99屋企
如果你工人既定位係主力湊b, 淨係照顧你自己屋企都夠忙啦

複式洋房

原帖由 kalincliff 於 09-6-23 12:01 發表
你咪話個工人係HK打左咁耐工
識法律GA,唔可以叫佢2頭住家!
何況宜家佢剛剛黎係適應期,佢走黎走去仲麻煩!

另外你應該要俾工人知道你幫佢努力爭取唔使咁辛苦,叫佢俾心機做...
起碼佢都會俾心機D湊BB啦~ ...

我老爺成日講 佢唔ok咪唔好簽囉
根本就強人所難..
我自己放產假呢段日子一日到黑湊b做屋企野
根本已經好忙.. 我自己都做唔掂 工人又冇十隻手點會做得掂?

複式洋房

原帖由 naviegirl 於 09-6-23 13:40 發表

wah ... 你老爺o米成世人都好free?! 將d責任比曬人.
生左仔ar媽養, 現在自己個ar媽個仔(i.e. 樓主老公)養!!

我有好似你咁同我c6講
我話 佢住得遠就冇責任照顧佢阿媽?咁我嫁左係咪唔駛理我阿媽?
我c6話我對老爺有偏見 諗野復雜化
仲話我 你都唔諗下果陣我地唔夠錢結婚 邊個借俾我地 淨係識諗人衰野 唔諗下人點對你好
但我覺得一樣還一樣 我感激佢幫我地但唔等於湊埋佢阿媽
可惜c6就咁樣諗我...可能始終太99湊大佢 佢對佢有感情啦

複式洋房

原帖由 siusum 於 09-6-23 15:49 發表
宜家最大問題係...你老公唔支持你

你一定要堅決d, 唔好agree比工人去太99屋企
如果你工人既定位係主力湊b, 淨係照顧你自己屋企都夠忙啦

我今日同c6傾過
c6話我太偏坦工人 (因為我本身識左個工人2年)
做人要分庄閒
其實我都有私心
我唔想bb同工人落太99度係因為我仲好嬲佢咁樣對我
佢而家對我好番少少都係想見個bb
所以我更加唔想俾佢見
最後我咪哄住c6話 等工人來左再算
但到時梗係唔俾佢落去啦
我已經諗定到時教工人 如果太99叫佢湊bb去佢屋企就叫佢答 "等我問左太太先"
最多咪一個月俾佢見1,2次囉

複式洋房

我個bb出左世架喇..
而家2個半月
本身排到育嬰院 9月番
但係見到而家d菌咁勁先唔敢放育嬰院
最後先決定請工人
題外話...
請個工人支出係咪好勁?

伯爵府

原帖由 namnamB46 於 09-6-23 21:29 發表

我今日同c6傾過
c6話我太偏坦工人 (因為我本身識左個工人2年)
做人要分庄閒
其實我都有私心
我唔想bb同工人落太99度係因為我仲好嬲佢咁樣對我
佢而家對我好番少少都係想見個bb
所以我更加唔想俾佢見
最後我咪哄住 ...

睇你形容你62同太99覺得...
如果你比個工人去佢屋企的話
一定會洗到個工人盡架
雖然話你識左個工人兩年
到佢頂唔順個時, 反轉豬肚, 告你地迫佢一工服侍兩頭住家就會好煩

你同你公講啦
你根本就接受唔到太99湊b個套
要個工人過太99個邊, 咪盞搞到你地d關係更差

首頁

尾頁

跳至