婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我99幾年前賣左間唐樓, 都有幾十萬揸手, 但係佢依家住緊個間屋, 佢一蚊都唔放落去, 由我老公同佢大佬供, 仲要有咩壞要換都係佢地攪同俾錢, 我其實都好嬲我老公, 佢亞媽咁有錢, 佢仲個個月都俾6千蚊家用佢, 仲要話俾得唔係幾耐, 但係佢兩個老人家用唔用得咁多錢呀, 我有兩個細路, 生意唔好, 我老公反而想扣我家用但係照舊俾咁多錢佢亞媽, 佢亞媽仲次次都好樂意伸手去羅錢, 冇話覺得個仔要養一家四口, 佢自己有錢可以要少d, 都唔知佢留留埋d錢黎仲咩!

仲有今年佢兩老輪住病, 輪住入醫院, 佢d仔話請個bun bun照顧佢地, 死都唔肯, 話唔要有個人係度住, 終於用5xxx一個月請part time一星期黎3日, 又係d仔俾錢, 你地話呀, 佢到底點做人亞媽, 無話體恤下d仔個個都有頭家, 請bun bun唔駛咁貴la, 又可以日日夜夜都係度照顧佢地。

我個c6幾愚孝ga, 佢成日話兩老用得佢幾耐, 係..俾錢父母駛係應該, 但係我覺得做老人家既唔識做lor, 見錢開眼, 自己都揸住幾十萬, 又個個月有老人金, 食又唔食得多, 係咪應該體恤下d後生呀?

我真係忍左好耐冇地方呻, 同老公呻一句佢亞媽不是都唔得, 多謝各位聽我發勞so。

男爵府

只有幾十萬揸手, 間屋仲要供, 兩老輪住病, 輪住入醫院

---->点算有錢?

個仔只俾6千蚊家用佢

---->新抱仲要闹, 真惨!

看完楼主所说, 我一定同老公讲自己醒定, 免得临老靠人要受气!
:-D :-D :-D :-D

複式洋房

佢從來冇受過氣, 我一句說話都唔會講, 只係自己谷氣, 我老公俾幾多錢佢唔係問題, 問題係佢要cut我家用, 就反而照舊俾咁多佢地, 我兩個細路要學野, 要交學費, 要零用, 點講我都要用得多錢過佢地。

怒我少見多怪, 我覺得兩個8x歲老人家, 揸住幾十萬(其實我知既只係呢層樓既幾十萬, 或者佢一直以來都儲左好多, 唔止呢個數), 已經好好駛, 再講, 層樓d仔供, 有咩壞d仔換, 工人d仔俾錢, 佢地又唔會去旅行, 只係日日食飯錢, 係咪應該有時要體恤下d仔, 一個月平2000請個bun bun 都係可以慳到d錢呀!

從來我都冇諗過要臨老靠仔女, 所以我都想依家可以儲下錢, 所以我嬲就係嬲佢冇話體恤下d仔, 依家咩都俾哂佢, 我地邊有得儲錢, 佢d錢就要黎儲, 我d錢就要黎駛。

請聽住, 我冇鬧佢, 我只係自己想呻下啫, 唔該唔好'樓'曲我既意思。

原帖由 502 於 09-6-23 14:12 發表

---->点算有錢?

個仔只俾6千蚊家用佢

看完楼主所说, 我一定同老公讲自己醒定, 免得临老靠人要受气! ...

大宅

如果你c6每月比$6000,又供樓埋樓,咁都幾本事, 你就當儲錢啦, d錢2老又帶唔走,到時都係你c6分返.

你唔好眼紅2老啦, 你買d野氹下自己開心.

好仔不論爺田地

複式洋房

唔該你睇清楚我講既野先好窒我, 層樓係d仔供, 唔係佢供, 佢一蚊都放過落層樓處, 但係層樓係佢兩老名。

原帖由 502 於 09-6-23 14:12 發表

---->点算有錢?

個仔只俾6千蚊家用佢

看完楼主所说, 我一定同老公讲自己醒定, 免得临老靠人要受气! ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 beagledog 於 09-6-23 14:24 發表
如果你c6每月比$6000,又供樓埋樓,咁都幾本事, 你就當儲錢啦, d錢2老又帶唔走,到時都係你c6分返.

好仔不論爺田地 ...

如果8x歲, 真係仲有幾耐丫, 咁都唔低得 .

有個咁孝順既男人做老公, 你都無揀錯.

複式洋房

最弊我62外面有頭家, 有兩個唔見得光既女, 到佢地走左, 層樓同d錢仲有冇係度就真係冇人知羅, 如果唔係, 我點會咁介意呀, 我都好欣賞我老公咁孝心, 我當然都希望我d仔女第日都係咁, 但係我覺得要睇環境lor。

原帖由 beagledog 於 09-6-23 14:24 發表

好仔不論爺田地 ...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

99有錢係99既事, 正如親生仔不如近身錢.

做仔既要養99都係應該既, 係一種負任,

你自己都有仔女, 你自己諗下啦~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位請比d空間樓主呻下,呻過喇,氣下左,依度既朋友開解左,樓主就唔會再亂諗野架喇,都係由於谷得耐姐,都算正常丫,如果換著係我發癲,我肯定比樓主癲幾倍添呀....哈哈

男爵府

我看得很清楚!

对老人家来说, 如果层楼还要供, 一定没有多大的安全感, 一个唔觉意d仔唔供, 两老住边?

八十岁人又要病又要入院,钱放在自己身边可以说是唯一依靠.

我都是人地呀妈/新抱/呀女,老公要cut 你家用当然不高兴, 不过你要闹不应该闹两老, 闹自己老公!

现在老公给家用老人家+供楼就当报答父母养育之恩, 将来是否留给你们就等老人家自己用眼看吧!你老公咁孝心, 个天不会待薄他!

原帖由 bigbigfun 於 09-6-23 14:25 發表
唔該你睇清楚我講既野先好窒我, 層樓係d仔供, 唔係佢供, 佢一蚊都放過落層樓處, 但係層樓係佢兩老名。
:-D :-D :-D :-D

複式洋房

好多謝你, 真係一家唔知一家事, 我自己無用, 一直都無做野, 自己有幾多就駛哂係仔女身上, 以前為左幫老公慳住就暗牙底, 唔夠都唔出聲, 但係經過咁多年, 佢對佢屋企越來越慷慨, 我自己就咩積蓄都無, 越諗越傷心。當聽到佢叫我cut咁d家用時, 真係心都實埋, 外人不會明白的。

原帖由 joey_23 於 09-6-23 14:35 發表
各位請比d空間樓主呻下,呻過喇,氣下左,依度既朋友開解左,樓主就唔會再亂諗野架喇,都係由於谷得耐姐,都算正常丫,如果換著係我發癲,我肯定比樓主癲幾倍添呀....哈哈 ...

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我好明白樓主既情況,家用唔係唔俾,但唔好樣樣野有D咩壞,就走黎叫個仔俾先得架~
佢地又唔係冇錢~你地自己都有頭家,樣樣都錢駛~有時真係好大壓力~
講真佢地兩個都已經80幾歲啦~唔好下下都講錢,咁我覺得D後生自自然然都會用個心黎對佢地啦~

大宅

原帖由 bigbigfun 於 09-6-23 14:29 發表
最弊我62外面有頭家, 有兩個唔見得光既女, 到佢地走左, 層樓同d錢仲有冇係度就真係冇人知羅, 如果唔係, 我點會咁介意呀, 我都好欣賞我老公咁孝心, 我當然都希望我d仔女第日都係咁, 但係我覺得要睇環境lor。
...

乜咁複雜嘅.
你99知唔知呢件事.

複式洋房

知, 知道好多年, 但一直都很不滿, 所以個兩個女一直都冇現身, 我62以前會講大話呃佢地錢去供養呢兩個女, 所以我99睇錢睇得好緊, 我老公亦都話所以佢亞媽冇安全感, 咁緊張錢, 但係我覺得佢自己都應該識諗下呀, 自己都8x歲人, d仔又唔會唔供養佢, 佢留d錢係身邊咪盞第日兩腳一伸先過62就益哂人啦, 咁不如依家用哂佢。

原帖由 beagledog 於 09-6-23 14:47 發表

乜咁複雜嘅.
你99知唔知呢件事.

公爵府

原帖由 bigbigfun 於 09-6-23 14:40 發表
好多謝你, 真係一家唔知一家事, 我自己無用, 一直都無做野, 自己有幾多就駛哂係仔女身上, 以前為左幫老公慳住就暗牙底, 唔夠都唔出聲, 但係經過咁多年, 佢對佢屋企越來越慷慨, 我自己就咩積蓄都無, 越諗越傷心。當聽 ...
你唔洗多謝我,平常心啦,唔好講話老公孝順父母會令自己老婆呷醋丫,我老公遲一日半日比家用我,我都會發作架,不過,我慳自己慷慨人地,我好鬼憎我姑9架,老爺走左之後,個8婆多多小動作,把口又臭,我幾想兜口兜面用我生平所學識既粗暴用語孝敬我姑9呀,不過咁^^可能你嬲到只係打d唔開心既事,忘記左要令自己開心,所以先令其他人誤會你姐,你都唔好放響心度啦,我自己通常發作完都會檢討下,咁大家先有進步既空間嘛

公爵府

原帖由 beagledog 於 09-6-23 14:47 發表

乜咁複雜嘅.
你99知唔知呢件事.
依個香港社會,上一代既人多數都有d咁既問題,所以都唔係出奇事lu

大宅

原帖由 bigbigfun 於 09-6-23 14:51 發表
知, 知道好多年, 但一直都很不滿, 所以個兩個女一直都冇現身, 我62以前會講大話呃佢地錢去供養呢兩個女, 所以我99睇錢睇得好緊, 我老公亦都話所以佢亞媽冇安全感, 咁緊張錢, 但係我覺得佢自己都應該識諗下呀, 自己都 ...

咁我都明白你嘅.
原來你99知道, 咁如果佢咁唔like62出面頭家, 99又咁緊張d錢, 佢自己2腳一伸之前一定有晒部署, 唔會益左62出面頭家, 你放心啦. 不過62自己果d錢就冇得理, 由得佢啦.

至於你c6話cut你家用, 你咪耐心d同佢講其實都唔係好夠, 2個仔要用好多錢, 等你c6自己再諗辦法.

大宅

原帖由 joey_23 於 09-6-23 15:03 發表
依個香港社會,上一代既人多數都有d咁既問題,所以都唔係出奇事lu

咁又係.
就樓主個case, 如果有人識法律就好, 究竟非婚生子女係唔係都可以分遺產架?

男爵府

原帖由 bigbigfun 於 09-6-23 13:49 發表
我99幾年前賣左間唐樓, 都有幾十萬揸手, 但係佢依家住緊個間屋, 佢一蚊都唔放落去, 由我老公同佢大佬供, 仲要有咩壞要換都係佢地攪同俾錢, 我其實都好嬲我老公, 佢亞媽咁有錢, 佢仲個個月都俾6千蚊家用佢, 仲要話俾 ...

btw ... it can easily cost you more than $5xxx (i.e. agent fee, insurance, food, airplane tix etc.) to hire a bun bun to take care of your 6299.

複式洋房

但係個bun 係全天候係屋企照顧佢地, 煮俾佢地食, 可以同佢地出下街散步, 老兩半夜有咩奇難雜症都有個幫手呀, 依家個part time, 只係一星期黎3次, 一次4個鐘, 買定兩日餸, 煮定飯放係雪櫃, 執下屋咁就算la wor

原帖由 naviegirl 於 09-6-23 15:14 發表

btw ... it can easily cost you more than $5xxx (i.e. agent fee, insurance, food, airplane tix etc.) to hire a bun bun to take care of your 6299.

首頁

尾頁

跳至