論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印印平時ok既冇咩問題. 起碼有笑容. 做左9個月.

佢話要放假返印尼攪個女轉校野, 印尼10月1/2號開學, 佢提出左個日期出黎, 要9月14或17日走.

因為印印佢8月20日開始日頭唔食野唔飲水, BB得1歲, 我擔心如果佢暈左就麻煩, 我/老公打算攞大假, 起碼頭一兩個星期係企睇下佢係米真係OK先 (佢知既). 咁我同佢講如果佢要放假一係8月放橫掂我地放期可以睇住BB, 佢話8月唔夠錢 (其實差一個月係米真係差咁遠呀), 我話9月17就唔得我地冇咁多假. 冇人湊B (其實佢真係要放都我都可以安排到, 自己放no paid leave) 我估佢想返去過年.

佢啱啱做漏左d野, 佢就笑住口話"係咁架, 我好多野唸就會好似傻傻地咁咩都唔記得, 攪掂左就唔會咁架啦"

我好氣頂, 問佢"你威脅我呀?" 佢可能唔係好明, 繼續講係咁架, 成日有野唸住做野唔好, 我再講 "如果你咁辛苦我自己返屋企湊bb啦" 我都笑笑口, 因為冇部處, 又要返工, 個囡係屋企冇人睇住唔想同佢嘈. 呢個時候bb有野扭, 我地冇再講落去. 佢衣然係笑笑口冇黑面既, 我湊住bb一陣, 佢同我講對唔住,頭先做漏野. 我係咁衣講左唔緊要.

佢要放我係可以安排到既, 不過想佢起碼一係8月唔好唔食野我慳d大假. 其實我都好嬲比人食住好. 但想問下我唔比佢放假算唔算衰? 係米一般工人要放假太太都咁會就佢?

今晚返去實會繼續呢個話題, 點應付好?? 有冇人可以指點下?

大宅

畀面勳章

吓! 未做滿一年想放大假, 佢係咪發緊夢呀?! 來回機票佢自己肯比你都可以吾放比佢! 邊有人成日唸住放假返屋企(老家喎)架?!

你同佢解釋未做滿一年按比例佢只可以攞到5日有薪年假, 你問佢6日(5日年假+1日休息日)夠吾夠佢搞點哂D嘢?!

仲有, 來回機票要佢自己比. 僱主只會係完約/解約時先會提供一張免費回程機票, 問佢要吾要埋?!

大宅

哦? 我唸住佢放假係no paid架, 大假到完約先比/補錢. 機票問agent, 我要比一半 (因為佢係本地既, 佢返工時冇返過印尼我冇比過)

日期方面可以點講好??

複式洋房

原帖由 cheungbaby 於 09-6-23 15:59 發表
哦? 我唸住佢放假係no paid架, 大假到完約先比/補錢. 機票問agent, 我要比一半 (因為佢係本地既, 佢返工時冇返過印尼我冇比過)

日期方面可以點講好??

你小心佢返去攪大埋個肚, 返黎多咗一件時咁你就有排煩喇, 因為而家真係好多架。

複式洋房

勞工法例都要做滿一年先有7 日大假, 我公司都係, 咁我可唔可以話我老闆衰??????

別墅

原帖由 smalleatb 於 09-6-23 17:27 發表

你小心佢返去攪大埋個肚, 返黎多咗一件時咁你就有排煩喇, 因為而家真係好多架。

唔搞大個肚, 一陣返到屋企, 又唔捨得走,
到時唔返黎真係大檸樂!

大宅

如果佢要求9月份放當no paid, 我唔比的話會唔會係犯法架?

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 cheungbaby 於 09-6-25 13:09 發表
如果佢要求9月份放當no paid, 我唔比的話會唔會係犯法架?

唔會!放大假係要雙方同意,跟足法例簽好所有假同機票,你俾單程就寫單程錢。

如果工人做得ok,而你又安排到,就自己決定俾唔俾佢放啦,係度問就大家都唔同意的,因為你俾佢放,佢係唔會感激你的,你配合唔到佢,你先係罪人。

大宅

唉~~ 請工人真係好煩, 自從佢因為放假而現形, 越黎越覺得靠工人好煩

最後佢自己提出新年前唔拜神會食野啦. 咁我由得佢9月放假. 不過平機票full晒, 要買cathy添~ 算, 以後仲有年幾要相處, 算~~

自從confirm左佢可以放假, 而家一有機會落街就去好耐, 應該係咁睇自己野啦,成日都問我買呢d要幾錢買個d邊度平, (佢又唔想放假想補錢), 平日係屋企成日心不在焉..

下星期佢生日, 真係唔係好想理佢, 不過算啦, 封封利是仔? 要封幾多架??

大宅

hihi~~好耐冇見
你個工人都幾麻煩,難得你仲對佢咁好,比我我一定嬲死佢.
仲想暑假約番班bb出嚟玩tim,但睇形勢你會好忙......

原帖由 cheungbaby 於 09-7-3 23:02 發表
唉~~ 請工人真係好煩, 自從佢因為放假而現形, 越黎越覺得靠工人好煩

最後佢自己提出新年前唔拜神會食野啦. 咁我由得佢9月放假. 不過平機票full晒, 要買cathy添~ 算, 以後仲有年幾要相處, 算~~

自從confirm左佢可以 ...

我給妳的心愛
是無所不在
凡事百般寵愛
用我未來換妳未來

大宅

好媽媽勳章

如果你已經應承左佢9月可以放no paid leave就無得反口話唔俾放既, 但8月佢要守齋你可以同佢傾下囉. 我同細妹個工人都係要湊bb, 我地一早同工人講好左一定唔可以守齋, 因為佢地唔食野分分鐘會暈, 咁暈低左bb點算? 你試下開心見誠同佢傾下你既concern, 以我所知其實啲印尼人對守齋係好flexible ga, 以我屋企啲工人為例, 我家印姐話有工作既人係唔駛守齋既; 我細妹個印姐話可以分期守齋, 即係一年裡面夾埋守30日齋就得喇; 我奶奶個印姐就話可以俾錢人係印尼代佢守齋添!

洋房

其實你可以同佢講滿2年合約期滿,補回假期錢及機票錢給她,如果佢願意咁咪唔怕佢大肚回來。

我家姐之前個印,也是咁做但好似要象徵性出出境,可以去深圳過一過關再回來。

大宅

HI,

好耐冇見啦. sorry好耐冇約. 經最近幾件事, 我9月後唔返工架啦. 等多陣就可以專心湊bb. 無辦法, 靠工人真係唔得架. 好多野都令我好肉痛, 捱下窮啦唔做啦. 如果唔係會精神病. 約人記得叫埋我呀. cheers

原帖由 littleangel2008 於 09-7-5 17:27 發表
hihi~~好耐冇見
你個工人都幾麻煩,難得你仲對佢咁好,比我我一定嬲死佢.
仲想暑假約番班bb出嚟玩tim,但睇形勢你會好忙......

大宅

最後佢都肯唔守齋, 不過之前開心見誠同佢講佢只堅持佢慣晒唔會有事. 去到最後見幾日都唔同佢講呢單野唔屈服佢先話寧願唔守齋都想新年返去. 佢自己講埋 (將之前d大話揭穿晒), 話個女好想佢返去. 過年個個都有mami佢冇好可憐. 咁佢老公死左, 個女又係好可憐既.

算啦, 靠工人湊b都係唔得架啦, 我投降啦, 辭職啦唔想再煩. 早知請工人係一回咁既事, 會早d辭職唔會出咁多麻煩野小朋友都會幸福d.

工人只係多對手做野唔可以依賴.

原帖由 Flo0602 於 09-7-5 19:02 發表
如果你已經應承左佢9月可以放no paid leave就無得反口話唔俾放既, 但8月佢要守齋你可以同佢傾下囉. 我同細妹個工人都係要湊bb, 我地一早同工人講好左一定唔可以守齋, 因為佢地唔食野分分鐘會暈, 咁暈低左bb點算? ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cheungbaby 於 09-7-5 22:32 發表
最後佢都肯唔守齋, 不過之前開心見誠同佢講佢只堅持佢慣晒唔會有事. 去到最後見幾日都唔同佢講呢單野唔屈服佢先話寧願唔守齋都想新年返去. 佢自己講埋 (將之前d大話揭穿晒), 話個女好想佢返去. 過年個個都有mami佢冇 ...

你又唔好諗到咁灰, 我覺得同工人相處係大家要開心見誠講囉, 佢有錯我會鬧, 做得好我會讚, 佢有要事一定要放假會預早同我講, 大家有相有量先至會合作愉快ga mar!

大宅

我好彩請左個叻既本地5年印印煮飯唔使教, 廣東話又叻冇咩溝通上問題, 但又唔好彩佢精得濟成日講大話, 成日問我其他國家點架話第日想去加拿大歐洲度做野人工多好多. 佢黎左4/5個月已教我家姐個海外印印轉agency轉工. 佢大意做錯野唔會冇內疚. 冇佢辦法. 佢唔算好衰冇偷冇黑面, 只不過唔會好聽話, 做野唔上心.
唔會炒佢, 只不過真係要個人幫手睇住bb, 唔做野等bb讀書先啦.

首頁

尾頁

跳至