跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛公佈幼稚園提前放暑假,亞女知道後好唔開心呀!其實我仲唔開心,亞女明明冇返到校,但學費又要照交,真係好無奈。大家有冇同感?

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我都好唔開心...日日對住個小姐.
我個女讀k2.學校唔收7,8月學費.對我無咩影響

別墅

Hi,
你個女讀邊間學校?點解會唔洗收7& 8月學費?

原帖由 yinmelody 於 09-6-23 19:47 發表
我都好唔開心...日日對住個小姐.
我個女讀k2.學校唔收7,8月學費.對我無咩影響

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我個囡讀肖珍.
佢地收10個月學費咋
間間學校唔同架播

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你們還好喔!你們有學卷,學費唔貴,我囡囡讀N班每個月$1700,無資助,一路我都想囡囡完成埋個N班課程後便到另一間讀K1,好頭好尾,無唸過退學!但遇着豬流感,剛巧,停課第二天回校攞功課,老師才說學校完成理7月便停辦了(即執笠),唉......個女無得返學已經好唔開心、好悶,所以算啦!睇埋23/6政府公佈會唔會復課,如果復課都會比囡囡繼續返理個7月,但依家決定不復課,而且學校都做埋個7月唔做,咁不如退學LU.......於是今天我便打去學校問佢哋會點安排,點知佢同我講埋D費話,話學校仍會開放,老師仍會Standby(我夠知啦!)﹐跟我提及到學費,佢就話要交理7月份學費,仲話如果退學要早一個月通知,我們一路各持己見,其實我都明白,老師都要出薪,但我哋都係讀n班啫,都預咗會走架啦!不過我唸,就算我交埋7月,學校比功課我哋,我哋都係無得交功課架啦,因為佢都執笠囉!佢給我的感覺好似臨尾都要挖返一畢咁!哩間學校係個月尾派入數紙,自行到銀行交學費,講真如果我衰d一路都唔打去問學校,一路扮傻,唔返去攞入數紙、唔入數,佢都耐我唔何!但唔想做到咁!
依家我好苦惱又擔心,唸唸吓!佢哋咁衰,唯有明天照去交咗封退學信,雖然遲咗d,但總好過無,交咗睇吓間學校有乜反應,因為之前有媽媽5月尾叫咗婆婆代交退學信,學校一路到現在都無再聯絡有關家長提及此事,只係叫佢哋到校攞功課!所以我唯有交咗先,佢哋無反應,我就乜都唔理!
請問各位媽媽,比你哋會點做呀?你哋仲有無其他方法?好擔心!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 cathy_1118 於 09-6-24 14:30 發表
你們還好喔!你們有學卷,學費唔貴,我囡囡讀N班每個月$1700,無資助,一路我都想囡囡完成埋個N班課程後便到另一間讀K1,好頭好尾,無唸過退學!但遇着豬流感,剛巧,停課第二天回校攞功課,老師才說學校完成理7月便停辦了(即執笠),唉...... ...

如果 , 我係你 , 我一定唔交 .
一來咁遲先通知話執笠.
二來,聽你咁講 , 佢真係想臨尾揾返筆之喎.

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 6# 三個白白豬 的文章

係呀.....但係你知唔知如果我真係唔交,佢會唔會循第二個途經去追我架?我咁遲先話退學,佢會唔會話錯在我先呢?

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 cathy_1118 於 09-6-24 15:09 發表
係呀.....但係你知唔知如果我真係唔交,佢會唔會循第二個途經去追我架?我咁退先話退學,佢會唔會話錯在我先呢?

唔理佢啦 , 追先算

男爵府

梗係唔交喇...佢夠咁遲先通知你停辦喇...

首頁

尾頁

跳至