懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB幾大先可以比姐姐湊?

D印印姐姐係咪真係識湊BB???

禁止發言

大宅

我個賓賓工人OK,有湊1個月大的BB,我係BB2wks old就開始俾佢湊吓.換片同沖涼.

8 Mar
3.16kg -> 4.5kg -> 5.45kg -> 6.3kg

複式洋房

原帖由 lindabb 於 09-6-23 20:36 發表
我賓賓唔識湊初生

所以自己湊, 佢抱都未抱過佢

所以好辛苦, d 人話佢地成日傾電話嫁, 好唔放心

我霖我起 碼6 months 先比佢幫手抱下

咁大單.....我都full time自己湊...好大壓力

信唔過個印印.....

複式洋房

我囡囡個半月大就開始train印印。因為我兩公婆都要番工,所以一定要响我放完產假前教識佢。印印自己有個3歲囝囝,佢抱bb冇問題,同埋佢之前份工都有湊bb,基本沖奶、換片ok不過要跟足我方法做。不停提佢要乾淨衛生 番工前2星期同佢嚟個rehersal,扮我唔响屋企

當然我响屋企時所有bb嘢自己做番

我都想自己湊番,不過要做嘢,無計

大宅

原帖由 馬教練 於 09-6-23 22:10 發表
我囡囡個半月大就開始train印印。因為我兩公婆都要番工,所以一定要响我放完產假前教識佢。印印自己有個3歲囝囝,佢抱bb冇問題,同埋佢之前份工都有湊bb,基本沖奶、換片ok不過要跟足我方法做。不停提佢要乾淨衛生:censu ...

ME TOO ! 我都好像你咁樣..不停 remind佢地要乾淨呀..依我指示做 ...so far 依家呀b 8個月都湊得幾好 !

大宅

我一生完頭幾個星期都想自己湊, 唔想比印印去抱, 但因自己都唔係好識湊, 再加上生活上有好大轉變, 又日夜顛倒, 又想樣樣做到最好, 於是壓力越來越大, 終於有一日深夜抱住bb時大喊出來, 好彩, 老公同印印都即刻出來幫手, 之後就諗通左, 放心交bb比印印去湊, 自己就從旁指點....宜家諗番如果當時唔係叫印印幫手幫得及時, 我諗我會有產後抑鬱添

大宅

我就唔會比細過6個月既bb比工人湊,
對佢地完全唔信任!

即使到而家我女已已2歲幾,
我都無比工人湊佢多過2小時!!!

男爵府

原帖由 ak1020 於 09-6-26 12:41 發表
我一生完頭幾個星期都想自己湊, 唔想比印印去抱, 但因自己都唔係好識湊, 再加上生活上有好大轉變, 又日夜顛倒, 又想樣樣做到最好, 於是壓力越來越大, 終於有一日深夜抱住bb時大喊出來, 好彩, 老公同印印都即刻出來幫 ...

有d似我當時個case...我又係生完之後自己湊...幾乎無得瞓...有次瞓左午睡叫bunbun3點叫醒我餵奶...但係我起身時已5點...原來bunbun見我咁tired無叫醒我自己餵左奶...o個一刻我反而覺得鬆左口氣...其實bunbun照顧下都好ok, 依家我個女3歲多啦, 都係bunbun湊。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

珍珠宮

好媽媽勳章

我會等仔仔識講野, 表達清楚先考慮搵工人湊.

翡翠宮

我妹妹個BB一出世就比印傭湊!

大宅

好媽媽勳章

我都係無人幫, 所以我亞b一出世都俾工人湊,希望係坐月期間train掂佢啦!

大宅

如果兩公婆都要番工,屋企又無人幫到手,搵工人湊差唔多都係必然既‥最好裝CAM係屋企,係公司得閒時望下自己都安心D

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至