想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

子爵府

好似係唔得0既....
通常食1-1.5年療程, 完成後至可以忙孕....
我老公甲亢左好多年, 食左7年藥都未好.... 一停藥又甲亢..... 都好煩....

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

好似 轉食另一種藥係可以的. 可以問返醫生.

伯爵府

係咩,我個fd果時係一路食,
冇預備下有左架,
但係佢個仔今年7歲啦,
好醒架,
妳問下醫生啦.

禁止訪問

大宅

我而家都有甲亢, 仲食緊藥, 食左年幾喇. 因為我反覆relapse好幾次, 所以醫生話要食耐d, 直到有bb為止. 醫生話食緊藥唔會有太大影響 (我同醫生講話我想有bb, 佢幫我轉左一隻藥叫PTU), 反而要要keep住驗血, make sure甲狀腺水平係正常, 因為太高好難懷孕同埋好易流產.

不過我都聽過唔少人一邊食藥都可以Bingo, 所以, 唔使太擔心!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 babyfifi 於 09-6-24 11:23 發表
我而家都有甲亢, 仲食緊藥, 食左年幾喇. 因為我反覆relapse好幾次, 所以醫生話要食耐d, 直到有bb為止. 醫生話食緊藥唔會有太大影響 (我同醫生講話我想有bb, 佢幫我轉左一隻藥叫PTU), 反而要要keep住驗血, make sure ...

講得無錯,我都係改食PTU後而懷孕既,不過,我都係病情比較反覆,而且懷孕後,PTU令我嘔吐情況好嚴重,最後,我捱左頭3個月後,最近醫生幫我改返另一隻藥﹙粉紅色﹚,嘔吐情況先有所改善,醫生話,因為BB過左12W之後,對藥物感染會減低好多,所以依家改藥都無大問題,但我都要keep住成日驗血....
你呢?bingo左未呀?
My Two Princess

洋房

回覆 1# mrs_snoopy 的文章

我有甲亢成十年,初頭年幾係政府医院睇,佢哋俾carbimazol 我食,又叫我唔好有BB住,因為有呢個病會早產或小產。跟住我見控制得差唔多,就好衰咁自己停藥兼冇去覆診,因為我真係好想有BB,但佢哋次次都叫我飲碘水(一定唔可以有BB住),好鬼煩。
跟住幾年間,都有復發過。但咁多年都冇BB。前幾年去睇咗個不育科医生,佢知我有甲亢,佢話一定要攪好佢,咁將來就算有BB,對BB同我都會好D。佢refer我睇咗個專科医生,佢知我想有BB,就俾PTU我食。佢話呢隻藥就算大肚婆食都OK。攪咗成年,T3 & T4 就控制咗,不過TSH仲係唔合格。跟住我把心一橫,問医生切咗甲狀腺好唔好,佢一聽到就話"咁對你同將來BB都會好D,因為食甲狀腺保充劑,點都好過食甲亢藥喎。我上年4月做呢個手術,上個月做IVF,終於bingo了!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Qoobaby 於 09-6-24 14:22 發表
我有甲亢成十年,初頭年幾係政府医院睇,佢哋俾carbimazol 我食,又叫我唔好有BB住,因為有呢個病會早產或小產。跟住我見控制得差唔多,就好衰咁自己停藥兼冇去覆診,因為我真係好想有BB,但佢哋次次都叫我飲碘水(一定唔可以有BB住 ...

"食甲狀腺保充劑,點都好過食甲亢藥", 這句話, 我在瑪麗覆診時, 每個醫生都同我咁講.

不過我覺得睇情況啦, 好似你咁, 有甲亢十年 (我就七年), 多次番發, 咁我都同意你醫生所講, 割左佢或飲碘水好過. 如果病情唔嚴重, 無復發或復發一兩次, 我都會堅持食甲亢藥架.

複式洋房

我自己以前都有甲亢,咁食左碘後要食補充劑,到依家都食左over 10 yrs 啦。有第一胎時,医生就refer 我去睇內科,keep 住抽血驗 & 食藥,同平時冇乜大分別,只係份量要多少少。bb 出世都好健康。依家第二胎,我都係再book 返內科去check。所以我諗食補充劑比食甲亢藥要安全d。

洋房

回覆 9# jaycee_mami 的文章

咁當然啦!如果個病唔係拖咗咁耐,我都唔會考慮做手術。佢始終都係我哋身體嘅一部份,都有佢嘅重要funtion。所以有呢個病嘅sister,記住越早医越好。唔好好似我咁。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實你地係點發現有甲亢? 係咪頸部腫脹 / 眼晴較突?

以前聽人講過, 如果 唔係超嚴重既case, 都唔好割/飲碘水, 唔係就要長期要食藥.

子爵府

我老公都有呢個病超過7年....
醫生話發生原因不明.... 而有0的人就因為食錯藥(例如有0的女仔食完好激0既減肥藥之後就會有)...
有左甲亢就好難斷尾.... 甲亢有少少樣睇0架... 佢會突眼, 不過冇大頸 (大頸係甲衰, 即係唔夠甲狀腺素, 同甲亢多得濟杷反)
醫生之前都叫佢飲碘殺左個甲狀腺, 但5年內唔可以生bb....
佢緊係唔制啦.... 所以而家都一日一粒藥
如果唔食藥, 會流汗, 心跳, 身體機能快過龍 = 早衰
都幾濕滯....

瑪瑙宮

原帖由 siufung 於 09-6-25 09:50 發表
醫生話發生原因不明.... 而有0的人就因為食錯藥(例如有0的女仔食完好激0既減肥藥之後就會有)...
有左甲亢就好難斷尾.... 甲亢有少少樣睇0架... 佢會突眼, 不過冇大頸 (大頸係甲衰, 即係 ...

好彩你都成功左

不過男生食藥, 都影響生育架?

好似有D醫生會用簡單方法, 企係度 > 仲出雙手出黎 > 睇下有無手震.... 係咪都會咁睇架?

子爵府

係啦, 好彩我而家有左咋....
到時順利生埋, 睇下佢會唔會切左個甲狀腺一了百了...
男人食藥, 可能0的精係冇咁好0架, 不過成億大軍, 一條好0既就夠...希望今次中0既呢條係堅野啦...
如果等佢身子好番晒先有bb, 真係唔使諗, 佢幾廿瓣, 瓣瓣都麻鬼煩, 腳又有事, 又甲亢, 皮膚又勁濕疹... 日日一大堆藥... 見到佢都煩...
我之前寸佢, 話佢"病壞"....
佢居然同我講: "我瓣瓣都唔店唔緊要0架, 最緊要"果瓣"勁姐..." 吹佢唔漲....

甲亢0既人係會手震0架... 醫生話, 甲亢0既人新陳代謝太快, 過一分鐘快到等於人地過左2分鐘, 咁條命亦 = 一開二 快人一倍玩完....
不過當然, 食藥可以控制到, 就冇問題喇...
所以其實根本唔算乜野病, 而且係好普遍0既....

原帖由 miffymiffy 於 09-6-25 10:28 發表

好彩你都成功左

不過男生食藥, 都影響生育架?

好似有D醫生會用簡單方法, 企係度 > 仲出雙手出黎 > 睇下有無手震.... 係咪都會咁睇架? ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 siufung 於 09-6-25 09:50 發表
有左甲亢就好難斷尾.... 甲亢有少少樣睇0架... 佢會突眼, 不過冇大頸 (大頸係甲衰, 即係 ...

你老公的醫生話飲碘後5年內唔可以生bb, 會唔會聽錯呀?

我之前在瑪麗跟開, 前前後後睇過最少5個不同醫生, 佢地都不約而同話飲碘後半年內唔俾大肚, 飲之前要驗孕+簽同意書, 跟住半年後再觀察我多半年, 前後加埋1年, 就俾我開工生仔, 所以唔駛5年咁耐喎. 唔通男人和女人飲碘後處理情況唔同?

我在飲碘後13個月有左 (醫生批准開工後一個月bingo), 仔仔生出黎一切正常, 甲狀腺亦無事, 所以, 我估你老公可能聽錯.

另外, 我睇婦產科醫生時, 同醫生提及我飲過兩次碘水, 醫生當時就叫我想生就早D生, 因為拖得耐"隻蛋會壞" (其實我聽完都唔知隻蛋係指乜).

子爵府

真係唔知佢邊句真.... 我一聽到話5年, 我都覺好誇...
可能佢聽錯啦....
其實佢成鬼日食埋咁多藥, 我都唔知對我個b有冇影響...
好彩佢唔係女人, 如果唔係佢呢世都唔使旨意大肚...
佢個甲亢病本來冇0架... 係好多年前有人介紹一隻食左會生番多0的頭髮0既藥比佢食(因為佢20幾歲已有M字額), 係大陸出0既... 你慌唔係果0的話自己純中藥但又有西藥成份果0的咩....
果時我同佢未結婚, 佢自己住, 佢食乜我又唔知, 管唔到咁多, 咁就出事...
佢食左唔係好耐, 頭髮就唔見出, 反而開始手震同出汗.... 就係咁開始睇醫生發現有甲亢....
雖然唔一定係隻藥搞成, 不過都極有可能....因為隻藥影響左內分泌....
之後咁多年, 一停藥又亢過, 所以食足7-8年都仲係一日一粒.... 好似唔斷尾咁....
佢左眼突左好多啦.... 不過唔係好誇.... 最慘佢又超單眼皮, 加埋突眼唔知點咁...仲要突得一隻....
我諗佢遲下都係要飲碘水一鋪過搞店佢喇.....

原帖由 jaycee_mami 於 09-6-25 13:41 發表

我之前在瑪麗跟開, 前前後後睇過最少5個不同醫生, 佢地都不約而同話飲碘後半年內唔俾大肚, 飲之前要驗孕+簽同意書, 跟住半年後再觀察我多半年, 前後加埋1年, ...

瑪瑙宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-6-25 13:41 發表

我之前在瑪麗跟開, 前前後後睇過最少5個不同醫生, 佢地都不約而同話飲碘後半年內唔俾大肚, 飲之前要驗孕+簽同意書, 跟住半年後再觀察我多半年, 前後加埋1年, ...

隻蛋 係咪 = 子宮

大宅

我都係甲抗MUM(39YEARS OLD), 都5年了. 4年前食甲抗藥時, 有咗2WEEKS,當時因甲+&婦科DR話食緊甲+藥時最好不要, 我又驚BB不健康, 便沒要了.

上年決定做手術, 因4年內返發了一次. 依家要食補充劑(差不多一年了), 食咗補充藥, T3&T4正常, 促激素仍高咗小小. 依家仲食緊補充藥, 問甲抗私家DR幾時可連補充藥都唔洗食?? 佢就話下月底再話我知.
我囝囝9歲, 上月看私家婦科檢查, 佢話我之前有甲抗, 做咗手術甲減, 依家仲食緊藥, 加上都快40, 高齡喎, 驚話有唐氏婃合症... 加上仲有依甲狀病, 都是不要再有BB好了.

想問吓, 如果依果病好了後懷孕, 如果懷孕期間,又復發要食藥, 對BB&MUM會有咩RISK??? 好CONFUSION!!!

大宅

原帖由 黃巴士 於 09-6-27 11:12 發表
我都係甲抗MUM(39YEARS OLD), 都5年了. 4年前食甲抗藥時, 有咗2WEEKS,當時因甲+&婦科DR話食緊甲+藥時最好不要, 我又驚BB不健康, 便沒要了.

上年決定做手術, 因4年內返發了一次. 依家要食補充劑(差不多一年了), 食咗 ...

補充 :我身體正常, 只有甲狀結節(甲+), 做了手1術甲-, 食藥後身體正常, 只是促激素數據高咗些,待穩定。
家族沒其他任何病, 只有叔,姑姐有甲狀, 大陸姑姐都50多歲, 有3個10幾歲仔女.
我囝囝一向都好健康(當年我是沒甲狀病生他的)。

首頁

尾頁

跳至