跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

我囡囡99湊, 兩餐正餐仲食緊粥 (內有魚, 菜, 紅蘿蔔), 我覺得要開始食大人飯
你們小朋友兩餐正餐食什麼 ?

大宅

仲食粥......
我個囝9個月開始食爛飯喇,
而家二餐多數食飯, 簡中食粉~

原帖由 jadepearl 於 09-6-24 09:56 發表

我囡囡99湊, 兩餐正餐仲食緊粥 (內有魚, 菜, 紅蘿蔔), 我覺得要開始食大人飯
你們小朋友兩餐正餐食什麼 ?
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

侯爵府

2024年龍年勳章

其實我吾知什麼叫爛飯 ?
是"杰"的粥, 近似飯嗎 ?

原帖由 小笨豬 於 09-6-24 11:36 發表
仲食粥......
我個囝9個月開始食爛飯喇,
而家二餐多數食飯, 簡中食粉~

別墅

行行兩-三個月前開始轉食飯.
咁飯會撈菜(切碎, like菜飯), 之後再煮一樣餸. for example, 蕃茄牛肉 or 肉餅蒸旦 or 栗米班塊....通常有汁嘅餸會食得快d, hee....

原帖由 jadepearl 於 09-6-24 12:10 發表
其實我吾知什麼叫爛飯 ?
是"杰"的粥, 近似飯嗎 ?

男爵府

我個女一向都唔食粥o家...
所以細個o個陣就食通粉, 河粉, 米粉, 薯仔, 包, cake etc...一歲左右就開始食飯到而家2歲幾喇...
通常佢o既餸都係雞肉, 雞旦, 豬肉, 魚, 豆腐, 菜等等...
因為佢鍾意食生果, 所以餐餐之後都食水果...

原帖由 wuleung 於 09-6-24 12:31 發表
行行兩-三個月前開始轉食飯.
咁飯會撈菜(切碎, like菜飯), 之後再煮一樣餸. for example, 蕃茄牛肉 or 肉餅蒸旦 or 栗米班塊....通常有汁嘅餸會食得快d, hee....

...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

食緊大人飯 or 通粉, 阿女唔like烏冬
再加豬肉 or 雞肉 or 魚 & 菜 or 瓜

侯爵府

2024年龍年勳章

甘我囡囡now2歲半, 正常來講應該給她食大人飯 ?

大宅

你快d幫佢慢慢食大人飯了, 如果唔係有機會有唔識咬東西(唔知叫咩嘴饞困難症), 我有個朋友的小朋友就係咁, 到5age 都仲係要打攔d食物先食到, 好煩, 要睇e生....快d比佢食大人飯la
原帖由 jadepearl 於 09-6-24 16:49 發表
甘我囡囡now2歲半, 正常來講應該給她食大人飯 ?
柏熙樂園<== click here

別墅

我囝囝都是吃爛飯的,他吃大人飯要成兩個鐘, 一個字:"慘"

侯爵府

2024年龍年勳章

爛飯是什麼, 點煮

別墅

好似煲粥那麼樣不過比粥糊一些,通常會有肉類 瓜類,一起煲.

侯爵府

2024年龍年勳章

Thanks !

原帖由 rallki 於 09-6-25 17:03 發表
好似煲粥那麼樣不過比粥糊一些,通常會有肉類 瓜類,一起煲.

別墅

我個廋仔唔肯食菜, 總之有綠色的食物都唔like, 所以我通常係中午會煲爛飯, 可以加入其他東西, 等佢可以唔覺意食左, 但係夜晚就要食大人飯, 通常都係egg , 肉, 魚.

男爵府

我個仔同你個女一樣呀,不過粥佢都食, 仲可以食好多.....

原帖由 pekkle1120 於 09-6-24 13:15 發表
我個女一向都唔食粥o家...
所以細個o個陣就食通粉, 河粉, 米粉, 薯仔, 包, cake etc...一歲左右就開始食飯到而家2歲幾喇...
通常佢o既餸都係雞肉, 雞旦, 豬肉, 魚, 豆腐, 菜等等...
因為佢鍾意食生果, 所以餐餐之後 ...

大宅

我囝囝15個月吃飯,刚开始用锈鋼碟落米加多些水,另一只锈鋼碟放肉碎+盐+水,用煲蒸半小時,蒸到25mins時加瓜或菜(切粒)到肉碎面,5mins即可關火.
因蒸饭饭粒軟好多,bb易消化,剛开始時落多d水就成爛飯,逐步減水,慢幔就可轉大人飯啦.

2歲半仲食粥確實會令bb不肯咬食物的.

我囝囝已可以同我地一齊吃飯啦!

大宅

相反我個仔依家唔肯食粥喎....!
newborn: 3.03kg, 47cm
1st year: 10.05kg, 74cm

首頁

尾頁

跳至